Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН започна с

...
Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН започна с
Коментари Харесай

Западът: Да дадем шанс на мира!

Извънредното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации стартира с апел на генералния секретар Антониу Гутериш към съветския президент Путин "да даде късмет на мира ". Гутериш призна, че до неотдавна не е вярвал на слуховете, че Русия ще нахлуе в Украйна.

"Това са най-мрачните моменти в моя мандат като общоприет секретар на Обединените народи. Започнах срещата на Съвета за сигурност с послание към президента Путин. От цялото си сърце го приканих да спре офанзивата на съветските войски против Украйна и даде късмет на мира, тъй като прекомерно доста хора към този момент починаха ", съобщи Гутериш

Руският представител Василий Небензя изясни, че няма експанзия против украинския народ, а против хунтата, завзела властта в Киев ".

Светът ще потърси отговорност на Русия за подхванатото военно нахлуване против Украйна, съобщи американският президент Джо Байдън. Той предизвести, че съветските дейности ще доведат до пагубна загуба на живота на доста хора. Байдън ще взе участие във виртуалната среща на водачите на Г-7 - Съединените щати, Канада, Англия, Франция, Германия, Италия и Япония по-късно през днешния ден.

Очаква се американският президент да направи послание към нацията, с цел да очертае следствията, които ще понесе Русия поради почналата военна интервенция в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че съдружниците ще се съберат, с цел да обсъдят отговор на съветските нападателни дейности.

"Стоим до народа на Украйна в тези ужасни времена. Пактът ще направи всичко допустимо, с цел да отбрани съдружниците си ", акцентира той.

Столтенберг изрично осъди "безразсъдната и непредизвикана офанзива против Украйна, която слага на риск живота на доста цивилни хора ".

"Въпреки многочислените ни апели, Русия избра пътя на експанзията против суверенна и самостоятелна страна. Това е съществено нарушаване на интернационалното право и опасност за евроатлантическата сигурност ", декларира Столтенберг и приканва Русия да спре неотложно военните си дейности.

Европа даде обещание още наказания
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и висшият представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел ще разгласят още един пакет от наказания против Русия. Съветът на Европейски Съюз ще ги одобри бързо.

"Категорично осъждаме неоправданата офанзива на Русия над Украйна. В тези тъмни часове, мислите ни са с почтените дами, мъже и деца на Украйна, до момента в който те са изправени пред това непредизвикано нахлуване и боязън за живота си. Ще държим Кремъл виновен " - това е общ туит на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския парламент Роберта Мецола, както и на висшият представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Тази процедура съществува от няколко дни и е израз на европейското единение против дейностите на Русия.

Председателят на парламентарната група на Европейската национална партия Манфред Вебер написа малко: "Стоим до Украйна ".

"Трябва да си даваме сметка за най-мрачния сюжет - широкомащабна интервенция на Русия в Украйна в посока Киев. Важно е всички западни страни да останем единни в границите на НАТО. Подкрепата ни за Алианса е безусловна ", това пък написа белгийският министър председател Александър де Кроо.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте изрично осъди нападението на Русия над Украйна и написа, че мислите му са с украинския народ.

Тази вечер следва и изключително съвещание на европейските водачи. По-рано тази седмица бе признат пакет от наказания, включващ 351 депутати от съветската Държавна Дума, дали своят вот апела към президента Владимир Путин за признаването на т. н. Донецка и Луганска национални републики. В листата влизат и други 27 физически лица и организации.

Британският министър председател Борис Джонсън съобщи, че е „ покъртен от ужасяващите събития в Украйна и че съветският президент Владимир Путин е „ избрал пътя на кръвопролитието и на заличаването с предприемането на тази непровокирана офанзива “. Той добави, че е приказвал с украинския президент Зеленски и е заречен решителни дейности от страна на Англия и съдружниците.

По-рано външният министър на Англия Лиз Тръс написа в Туитър, че „ изрично осъжда ужасното, непровокирано нападание “ на Путин против народа на Украйна. Тя акцентира, че Англия е до Украйна и ще последва взаимен отговор със западните й съдружници на този ужасяващ акт на експанзия.

Министърът на защитата Бен Уолъс назова дейностите на Русия „ чиста експанзия против демократична страна “.

„ Въпреки напъните на интернационалната общественост Русия избра спора. Никой не може да бъде подведен от подправените приказки на Кремъл “, посочи Уолъс. Министърът на защитата добави, че съгласно него Путин мисли, че „ със завземането на територия ще подсигурява нaследството, което ще остави, само че това надалеч няма да бъде целеният от него резултат “. Всеки миг се чака да се събере на изключително съвещание Комитетът за спешни обстановки „ Кобра “.

"Това е най-мрачният час за Европа след Втората международна война. Руската експанзия е ненужна и непредизвикана. Мислите и страстите ни са с народа на Украйна, " съобщи белгийският министър председател Александер Де Кроо

Канадският министър председател Джъстин Трюдо прикани Русия да прекрати неотложно всички враждебни и провокативни дейности против Украйна и да изтегли всички военни и съпътстващи сили. Канада ще предприеме спомагателни дейности за въздържане на съветската експанзия, увери Трюдо.

Европейската организация за авиационна сигурност предизвести самолетните компании да не правят полети в региона на Украйна и да демонстрират изключителна нерешителност във въздушното пространство в региона на руско-украинската и беларуско-украинската граница.

„ Решението на Руската федерация да признае по този начин наречената "независимост " на Донецка и Луганска област и последвалите дейности са нарушавания на териториалната целокупност и суверенитет на Украйна и са несъвместими с правилата в Хартата на Обединените народи “, съобщи и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Гърция осъжда грубото нарушение на интернационалното право от дейностите на Русия. Страната поддържа всички ограничения и дейности на НАТО и Европейски Съюз във връзка с рецесията в Украйна, съобщи министър председателят Кирякос Мицотакис.

"Не одобряваме подмяната на историята и границите на суверенна страна с боен напън ", акцентира той.

Лидерът на социалистите Андрулакис, който е и евродепутат, подлага на критика Европейски Съюз за липса на единна външна политика във връзка с Русия. Президентът на страната Катерина Сакеларопулу изпрати послание към етническите гърци, които са към 120 000 души в Източна Украйна, че Гърция е в подготвеност да ги изтегля от зоната на военните дейности и да изпрати филантропична помощ.

Турция привиква незабавно Съвета за национална сигурност. Външното министерство заяви, че ще обезпечи подпомагане и ще даде насоки на турските жители, които желаят да изоставен Украйна.

Кореспондент на Би Би Си в Украйна отбелязва, че към момента доста хора в страната не мога т да повярват, че това в действителност се случва.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР