Извънредно заседание на Управителния съвет на Международната агенция за атомна

...
Извънредно заседание на Управителния съвет на Международната агенция за атомна
Коментари Харесай

Русия свика извънредно УС на МААЕ заради украинските атаки срещу АЕЦ Запорожие

Извънредно съвещание на Управителния съвет на Международната организация за атомна сила (МААЕ), в който вземат участие 35 страни, е свикано в четвъртък по искане на Русия, с цел да бъдат разисквани офанзивите против следената от силите на Москва Запорожка атомна електроцентрала в Украйна, оповестиха четирима дипломати, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

В неделя централата, която е най-голямата в Европа, беше атакувана с дронове, като беше улучена постройката на един от реакторите, заяви МААЕ и добави, че нуклеарната сигурност не е наранена.

Русия и Украйна неведнъж се упрекват взаимно за офанзиви против АЕЦ „ Запорожие “, като и двете страни отхвърлят да го вършат.

Посланикът на Русия в МААЕ Михаил Улянов нощес сподели, че страната му е свикала изключително съвещание на Управителния съвет " по отношение на последните офанзиви и провокациите на въоръжените сили на Украйна против Запорожката атомна електроцентрала “.

МААЕ към момента не е удостоверила датата на съвещанието. Правилата на Управителния съвет гласят, че всяка страна в него, в това число Русия, може да свика съвещание. Сряда е почивен ден в Организацията на обединените народи във Виена поради мюсюлманския празник Рамазан байрам, отбелязващ края на свещения месец рамазан.

Управителният съвет е най-висшият орган за взимане на решения на МААЕ и заседава повече от един път годишно. Русия евентуално още веднъж ще упрекна Украйна за неотдавнашните удари с дронове против АЕЦ „ Запорожие “, само че е малко евентуално да получи необятна поддръжка от Съвета, който предишния месец одобри резолюция, призоваваща Москва да отдръпна контрола си от централата.

МААЕ не приписа на някоя от страните виновност за офанзивите, само че настоя те да бъдат спрени.

„ Подобни безразсъдни офанзиви доста усилват риска от огромна нуклеарна повреда и би трябвало да бъдат прекъснати неотложно “, сподели в неделя ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР