Извънредно заседание на парламента ще се проведе днес от 13:00

...
Извънредно заседание на парламента ще се проведе днес от 13:00
Коментари Харесай

Народните представители гласуват новото редовно правителство на България

Извънредно съвещание на Народното събрание ще се организира през днешния ден от 13:00 часа. То е свикано от ръководителя на Народното събрание (НС) Росен Желязков, като депутатите ще гласоподават новото постоянно държавно управление на страната, излъчено с мандата на втората политическа мощ " Продължаваме промяната-Демократична България ".
 
В дневния ред са включени три точки - избор на министър-председател, приемане структурата на Министерския съвет (МС) и избиране на състава на кабинета. Румен Радев ще участва  на изключителното съвещание на Народното събрание, оповестиха от прессекретариата на президента.
 
Ако бъде гласувано, това ще е първото ротационно държавно управление у нас. Предвижда се акад. Николай Денков (ПП-ДБ) да е министър-председател през първите девет месеца, а Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) – през вторите девет.
 
Вчера пред медиите Желязков напомни, че процедурата е позната – показва се претендентът за министър-председател, а той от своя страна - претендентите за министри и структурата на кабинета. Кандидат-премиерът може да направи политическо послание и декларация или да показа целите на ръководството, след което има опция за спор. След това са трите гласувания - за министър-председател, за конструкция на кабинета и за персоналния състав на Министерски съвет, посочи Желязков.
 
В понеделник претендентът за министър председател на ПП-ДБ Николай Денков върна на президента изпълнен втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление.
 
Той съобщи, че всички имаме потребност от усмиряване на обстановката, с цел да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят дружно, с цел да може да се развива страната в интерес на обществото и на бизнеса.
 
На собствен ред президентът увери, че по най-бързия метод ще издаде декрет, с цел да внесе оферти проектокабинет в Народното събрание, където да бъде гласуван по съвест от депутатите. По-късно денем указът до 49-ото Народно събрание с предлагането на втората по бройка парламентарна група за министър-председател, стана факт.
 
България има потребност от институции и политици, които действително да се управляват от българския народ, които да работят за сигурност, правдивост и против корупцията, по този начин, както чакат всички честни български жители. Да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската ни интеграция, съобщи Румен Радев пред Николай Денков.
 
В петък предходната седмица Денков и другият ротационен претендент за министър председател Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) показаха пред публицисти в Народно събрание имената на препоръчаните за министри, както и взаимна декларация, обвързвана с държавната администрация.
 
Съставът на проектокабинета е ориентиран най-вече към специалисти, разгласи в коридорите на Народното събрание тогава Николай Денков. Той добави, че всеки от претендентите си тежи на мястото. Номинираният за министър председател акцентира, че е значимо да се разбере и за какво би трябвало да има постоянен кабинет.
 
Като една от аргументите Денков уточни неналичието на бюджет за 2023 година и означи като проблем събираемостта. Ситуацията изисква с тези проблеми да се заеме сериозен екип, добави Денков. Според него, в случай че отидем на избори, ще останем с удължителния закон за бюджета.
 
Заставаме зад всеки един чиновник от администрацията, който дава отговор на всички професионални и етични стандарти за заеманата служба и с работата си е посочил, че пази ползите на страната и жителите, се споделя пък в декларацията на Денков и Габриел, прочетена също в петък, предходната седмица, от Габриел.
 
Същевременно ще работим за непрекъснатото възстановяване на успеваемостта и качеството на обществената администрация в България, декларират двамата претенденти за ротационни министър председатели.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР