Извънредно заседание на парламента е насрочено за 12:00 часа днес,

...
Извънредно заседание на парламента е насрочено за 12:00 часа днес,
Коментари Харесай

Под въпрос: Насрочено е извънредно заседание на Народното събрание

Извънредно съвещание на Народното събрание е планувано за 12:00 часа през днешния ден, планува програмата за работа, оповестена на интернет страницата на Народното събрание. Според парламентарния устав, ръководителят открива съвещанието, в случай че участват повече от половината от народните представители или 121 депутати.  

В дневния ред за през днешния ден първа точка е новото разискване на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, признат от Народното събрание на 5 октомври 2023 година, върнат за ново разискване с Указ № 192 от 18 октомври 2023 година Президентът Радев наложи несъгласие по отношение на текстовете от законопроекта, с които се вкарва либерализация на енергийния пазар за битовите консуматори.  

Според признатите от депутатите изменения  Националната електрическа компания от 1 юли 2024 година следва да престане да бъде публичен снабдител и да се отстранен квотите на производители за контролирания пазар. Регулираните цени за крайните битови консуматори ще се ползват до 31 декември 2025 г.   

Комисията по енергетика отхвърли ветото на президента на изключително съвещание в сряда.  

В понеделник депутатите от парламентарните групи, подкрепящи държавното управление на учен Николай Денков, организираха среща по отношение на предлагането на ГЕРБ-СДС за отпадане на дерогацията за " Лукойл ". След срещата изказване пред медиите направиха представителите на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, които оповестиха, че представителите на кабинета са получили увещание от „ Лукойл “, че ще внесат дължимите налози. Подкрепящите кабинета парламентарни сили ГЕРБ Съюз на демократичните сили и Движение за права и свободи настояха, че в случай че не бъдат импортирани дължимите от „ Лукойл “ налози в размер на над 500 млн. лева, ще внесат предлагането за лишаване на дерогацията.   

В дневния ред за изключителното съвещание за през днешния ден е планувано още на първо гласоподаване да бъде разискван Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от петрол и нефтопродукти. Вносители на законопроекта са Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от Движение за права и свободи. На изключително съвещание в сряда Комисията по енергетиката в Народното събрание одобри промени в Закона за запасите от петрол и нефтопродукти, свързани с „ Лукойл “.

От ПП-ДБ обявиха, че няма да вземат участие в съвещанието в петък. Още във вторник те искаха  ръководителят на Народното събрание да не привиква изключително съвещание, с цел да не се употребява трибуната на Народното събрание предизборно. Според тях няма спънка ветото и въпросните промени в законодателството да бъдат гласувани на постоянно съвещание след локалните избори.

От „ Възраждане “ също обявиха, че няма да влязат в пленарната зала за изключителното съвещание. Те молиха към сътрудниците си от Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и ПП-ДБ, също да не вземат участие в съвещанието.  

Тошко Йорданов, ръководител на парламентарната група Има Такъв Народ, съобщи, че ще вземат участие в изключителното съвещание на Народното събрание, на което ще бъде разисквано ветото на президента. 

От Българска социалистическа партия обявиха, че няма да влязат в Народното събрание и няма да създадат кворума за осъществяване на изключителното съвещание.  

Според Делян Добрев от ГЕРБ-СДС от изключителното съвещание на Народното събрание в петък ще си проличи кои парламентарни групи са „ на хранилка “ от „ Лукойл “ и кои не. 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР