Извънредно! Стрелба в Прага, има много ранени и убити, съобщи

...
Извънредно! Стрелба в Прага, има много ранени и убити, съобщи
Коментари Харесай

Касапница в Прага! Стрелец уби поне 15 души в Карловия университет, ликвидиран е

Извънредно! Стрелба в Прага, има доста ранени и убити, заяви БНР.

 

Инцидентът е станал във Факултета по изкуствата на Карловия университет, ситуиран на площад " Ян Палах ". Според управляващите жертвите са най-малко 15, 24 души са ранени. 

 

 

Полицията разпознава килъра като студент във Факултета по изкуства на Карловия университет, където той простреля жертвите си. Мъжът " бе отстранен " от силите на реда в същата постройка.

 

Нападателят е 24-годишния студент Давид К. от град Кладно, ситуиран на към 20 километра западно от столицата, заяви новинарския портал idnes.cz, базирайки се на полицията. Установено било, че Давид К. легално е бил притежател на няколко огнестрелни оръжия и е подготвял офанзива във факултета.

Бащата на килъра е бил открит мъртъв по-рано през днешния ден, заяви още полицията.

Чешката полиция се е отзовала на сигнали за стрелбата във Факултета по изкуствата на Карловия университет на площад " Ян Палах " малко след 15:00 ч. (16:00 ч. българско време).

" Винаги сме считали, че това е нещо, което не ни визира. Сега се оказва, че, за жалост, нашият свят също се трансформира и казусът със стрелец единак се появява и тук ", съобщи кметът на Прага Бохуслав Свобода пред чешката телевизия.

Полицията не даде детайлности за жертвите, нито за възможния претекст за стрелбата в постройката, ситуирана покрай река Вълтава. Чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан съобщи, че проверяващите не подозират връзка с екстремистка идеология или групи.

Павел Недома, шеф на близката изложба " Рудолфинум ", сподели, че е видял от прозореца човек, който е стоял на балкона на постройката и е стрелял.

Полицията отдели площада и региона в съседство със постройката, намираща се в оживена част на града с известна улица, водеща туристите към Стария градски площад.

Имейл, изпратен до личния състав и студентите, гласял, че стрелецът е в една от постройките. " Не ходете на никое място, в случай че сте в офисите, заключете ги и поставете мебели пред вратата, изключете осветлението ", се споделя в имейла.

Чешкият министър председател Петър Фиала анулира свое посещаване в източната част на страната и е на път за Прага, заяви самият той в " Екс ".
 

Чешки министър в това време сподели, че стрелбата не е обвързвана с тероризъм, съобщи Франс прес.


" Шокиран съм от тези събития ", съобщи президентът Петр Павел. Той сервира съболезнования на фамилиите и околните на жертвите.

 

 Говорителят на Факултета по изкуствата Тереза Маркова удостовери, че нападението е осъществено в тяхната постройка.

 

Студенти пишат в обществените медии, че са се крили по стаите. „ Внезапно чух пукотевица “, съобщи очевидец, която пред чешкия информативен бюлетин Mlada Fronta Dnes.

 

Властите оповестиха, че целият площад и региона към него са затворени. Органите на реда приканиха хората да стоят надалеч от местопроизшествието и да останат на закрито. В същото време полицията спря и градския превоз на мястото на случая. 

 

Според управляващите на този стадий може да се каже, че убитите са минимум 15, нападателят е измежду тях. Пострадалите са 24-ма. Състоянието на деветима от тях е тежко. Ликвидираният е нямал съизвършител.

" Сградата на Философския факултет на Карловия университет е евакуирана, следствените дейности не престават ", споделиха още от полицията.

На мястото на закононарушението дойде вътрешният министър на страната Вит Ракушан. Той прикани жителите и гостите на Прага да следват инструкциите на полицията.

Заради стрелбата Карловият мост, една от най-големите туристически дестинации в Прага, бе затворен за придвижване.

Карловият университет се намира в Стария град на Прага, на към 500 метра от историческия Карлов мост, който е честа туристическа дестинация.

 

На видеа, публикувани в обществените мрежи се вижда по какъв начин паникьосани поданици на чешката столица и туристи бягат уплашени от случая по " Карловия мост ". 

 

 

Веселин Вачков от " Людове вести " заяви за БНР, че на място се виждат голям брой ранени и се допуска, че има и убити хора. Според журналиста в постройката на Философския факултет е влезнал мъж с към момента неустановена идентичност, с дългоцевно оръжие. Не е ясно какви са аргументите.

Вачков сподели още, че съгласно известие на полицията нападателят е бил обезвреден.

Според по-късни версии претекстовете за стрелбата са персонални.

Частната " Нова телевизия " заяви за гърмеж и въоръжен мъж на покрива на постройка в историческия център на Прага. Министърът на вътрешните работи Вит Ракушан сподели пред публичната чешка телевизия, че " не е доказан различен въоръжен човек " и прикани хората да следват инструкциите на полицията.

 

Престъпленията с огнестрелно оръжие са относително редки в Чехия, отбелязва Ройтерс. През декември 2019 година 42-годишен въоръжен мъж умъртви шестима души в чакалнята на болница в източния чешки град Острава преди да избяга и да се простреля смъртоносно. През 2015 година мъж простреля смъртоносно осем души и по-късно се самоуби в ресторант в град Ухерски Брод.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР