Извънредно, по спешност, в (пред)последния момент преди да се стигне

...
Извънредно, по спешност, в (пред)последния момент преди да се стигне
Коментари Харесай

Наказателна акция. Как Сметната палата пречи на ГЕРБ, ДПС и БСП

Извънредно, по неотложност, в (пред)последния миг преди да се стигне до разформироване на Народното събрание тематичната коалиция сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ". Проектът за решение бе импортиран от ръководителите на парламентарните групи на четирите партии Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ, Нинова и Стефан Янев в 10,40 ч в петък и единствено няколко часа по-късно - гласуван.

Това се случва единствено ден, откакто Цветков отхвърли да влезе в политическо говорене за даренията за партии - тематика, повдигната от ГЕРБ и Движение за права и свободи на фона на следствията против криптоплатформата Nexo. Двете партии " взеха на въоръжение " информация, че чиновници на компанията са донори на " Да, България " за предизборни акции със суми от порядъка на 20 000 лева всеки. Партията не отхвърли, а законът е спазен - даренията са декларирани, дружно с документи за генезис на средствата, подписани от даритерите. Тъй като Сметната палата одитира в избирателен интервал, Цветков бе привикан в комисията по бюджет по тематиката. И разгласи, че Сметната палата няма пълномощия да ревизира физическите лица – чиновници на Nexo.

Че това е била последната капка, която е преляла чашата на самообладание към Цветан Цветков, стана ясно от думите на депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев в дебатите по оставката. " Очевидно е, че промяната е провокирана във връзка със абсурда Nexo и финансирането на " Демократична България ". Това е знакова промяна, която няма отношение към личността на господин Цветков, само че институцията има обвързване да ревизира тези неща и този гаф би трябвало да бъде стихотворец ". (По закон палатата ревизира дали са подадени нужните документи за подаяние и дали цената дава отговор на приходите на донора, само че не и къде работи - б.р.)

" Прегрешенията " на Сметната палата в последните години обаче са повече. Независият по закон орган, с изключение на финансите на партиите и докладите им за избори, одитира осъществяването на бюджетите на държавни институции, работата на държавните предприятия, на общините. В момента органът работи по два основни отчета. Единият е за Българската банка за развиване (ББР), който би трябвало да е подготвен през март 2023 година Вторият е за програмата за саниране на здания - една от гордостите на ГЕРБ от последните 2 ръководства с министър председател Бойко Борисов.

А в последните години актуалният състав на палатата, отпред с Цветков, излезе с основни одити, които евентуално не са се харесали най-малко на част от партиите, дали своят вот изключителната му оставка. Сред тях:
" Автомагистрали " ЕАД - държавната компания, получила планове за милиарди от страната по така наречен " инхаус " публични поръчки - т.е. без обществен търг - за градежи на автомагистрали, поддръжка и ремонт на пътища, подсилване на свлачища. Тук са разкритията за нарушение на Закона на публичните поръчки при планове като автомагистрала " Хемус ". Установено бе, че държавната компания по времето на ГЕРБ е укривала документи от одитния орган за подписани контракти с частни компании за осъществяване на действия, които самата тя би трябвало да обезпечи. Поне 800 млн. лева са били изплатени на частни сдружения за пътни прави, за които даже няма издадени позволения за градеж.Агенция " Пътна инфраструктура " - в нарушаване на Закона за публичните поръчки са дадени 118 млн. лева на съответна компания за поддръжка на тол-системата. Търг не е провеждан, компанията е определена посредством директно договаряне. Фирмата е " Капш ". Действията на пътната организация се проверяват.Държавната консолидационна компания (ДКК) - големият държавен холдинг, през който минаха 500 млн. лева пари от държавния бюджет за ремонт на язовири. Сумата бе отпусната през 2018 година по времето на ГЕРБ - още веднъж посредством " инхаус ". Ремонти нямаше, макар " спешността ", с която бе стимулирано отпущането на сумата. Този отчет беше засекретен, откакто бе изпратен в прокуратурата. Оттам досега няма информация по случая. " Монтажи " ЕАД - част от ДКК - което също имаше отношение към язовирите като " подизпълнител ". Дружеството също така построи така наречен " тръба за Перник " - тръбопровод, който трябваше да помогне на града с водоснабдяването след пресушаването на язовир " Студена ". Въпросният тръбопровод не се употребява. Проектът бе за 22 млн. лева, още веднъж без осъществяване на социална поръчка. Този отчет също е в прокуратурата и по тази причина не е оповестен в уеб страницата на Сметната паата.Българската банка за развиване - независим цялостен одит на държавната банка се изготвя сега. Но в одит на Министерството на стопанската система и за контрола на държавните сдружения, на които е принципал (едно от които бе ББР, и след които са към този момент изброените ДКК и " Монтажи " ) през 2021 година за първи път излязоха данни за това, че в ББР заплатите на управлението са били двойно по-високи от тези в Българска народна банка, че големи заеми са раздавани на няколко огромни компании, макар че банката следва да поддържа дребни и междинни предприятия. Едно от разкритията за интервала 2018-2019 година бе, че една съответна тютюнева компания е получила близо 1/3 от общия размер заеми, раздадени от ББР. Става дума за, а заемът бе е за 140 млн. лева
Това са единствено част от образците за разкрития по отчети на Сметната палата в последните години.

Любопитен подробност е, че неочакваното искане на оставката на Цветан Цветков идва в този момент, въпреки че мандатът му изтече миналага година. Въпреки това никой в Народното събрание не се завтече да извърши законовото условие за избор на нов състав на Сметната палата, с цел да не се ръководи тя от хора с изминал мандат - включително и партиите ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи.

Цветков пое одитната институция през 2015 година при 7-годишен мандат. Номиниран бе от ГЕРБ и несъществуващия през днешния ден Реформаторски блок. Днес го опазиха от " Демократична България " и " Продължаваме промяната ". От ГЕРБ и левицата получи обвинявания, че е " крил " одитни отчети от обществеността и от Народното събрание. Един от тях - този за " Монтажи " ЕАД.

Бившият към този момент началник на Сметната палата отхвърли обвиняванията и напомни, че истината може доста елементарно да се ревизира. А за " засекретяването " на съответния одит изясни, че откакто е изпратен в прокуратурата поради подозрения за осъществени закононарушения, наблюдаващият прокурор е разпоредил документите да не бъдат популяризирани.

А много от последните отчети в последно време стигат точно до там - до прокуратурата.

Днес в Народното събрание някой назова случилото се с Цветан Цветков " наказателна акция ". А той самият благодари на сътрудниците си за добре свършената в годините работа.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР