Извънредният труд и по-ниските заплати в сравнение с тези в

...
Извънредният труд и по-ниските заплати в сравнение с тези в
Коментари Харесай

В Хърватия има недостиг на около 4000 медицински сестри

Извънредният труд и по-ниските заплати спрямо тези в западните страни накараха доста медицински сестри да изоставен специалността или да търсят работа в чужбина. Дежурства и работа през уикендите и празниците, нощен труд – съгласно Хърватската национална телевизия медицинските сестри имат приблизително към 30 изключителни часа на месец. 

В Хърватия има дефицит на към четири хиляди от тях, най-вече в градовете Риека, Пула и Сплит. Това се компенсира с вътрешна метаморфоза в клиники, институти, отделения, преразпределение и редица изключителни часове. Но те не могат да бъдат сменени, в случай че ги няма на пазара на труда.

Тази година в Бюрото по труда медицинските сестри са едвам към 300. За съпоставяне през 2013 година те са били 2300. Освен това се счита, че до седем хиляди от тях ще се пенсионират през идващите пет години. Системата на опазването на здравето е изправена и пред доста други проблеми, изключително като разследване от пандемията от корона вируса, на които отрасловото министерство би трябвало да откри решение.

Независимо от това в страната има интерес към здравното обучение. Квотата за банкет в Загребското висше образователно заведение за медицински сестри – за постоянно и задочно образование, тази година беше увеличена. От 300 места за задочно образование, заради огромния интерес са утвърдени спомагателни 56 и по този начин са записани 356 задочни студенти.  

Задача на министерството на опазването на здравето и на държавното управление е да бъдат положени старания медицинските сестри да бъдат арестувани в хърватската система на опазване на здравето, да се усили тяхното финансово положение, както и да бъдат усъвършенствани изискванията на труд, с цел да останат те в Република Хърватия, вместо да отпътуват за Германия, Ирландия, Англия и други европейски страни, споделят специалисти от бранша.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР