Извънредните ситуации, свързани с COVID-19, от доста време минаха, въпросът

...
Извънредните ситуации, свързани с COVID-19, от доста време минаха, въпросът
Коментари Харесай

Проф. Кожухарова: Няма смисъл от удължаване на епидемичната обстановка

 Извънредните обстановки, свързани с COVID-19, от много време минаха, въпросът не е медицински. Ако създадем съпоставяне със обстановката предходната година и в този момент, ще забележим, че нищо общо нямат. Това съобщи епидемиологът проф. Мира Кожухарова по БТВ.

Според нея излизаме от третата вълна, броят на позитивните случаи понижава и има наклонност за ход надолу за броя на смъртните случаи.

" Извънредната епидемиологична конюнктура продължи прекомерно дълго, което демонстрира за липса на критерии за въвеждане или анулиране ", счита епидемиологът. " Моето чувство е, че е доста по-лесно да се ръководи в такава обстановка и става дума за политическо решение ", уточни проф. Мира Кожухарова. 

В момента има спад на позитивните случаи и на действително болните хора, а и на смъртните случаи, което е позитивно. Всяка епидемиологична вълна има начало, има и край, изясни тя.

Според нея у нас третата вълна е провокирана от варианта от Англия, за който се споделяше, че се популяризира доста по-бързо.

" В момента приетите в болница заболели хора са над 50 години. Има болни дребни деца и младежи, само че те са по-скоро изключение. Правилото е огромните възрастови групи, които за не са задоволително защитени поради ниския имунизационен обсег ", изясни проф. Кожухарова.

" Ужасява ме затварянето на детски градини, учебни заведения университети, тъй като от това няма изгода. Травматизират се генерации, на които им следва да живеят и след тази пандемия ", посочи още тя.

" Нещата потеглиха погрешно през цялото време. Епидемиологията беше тотално подценена и лекарите се учеха на гърба на хората ", заключи тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР