Извънредната ваканция за учениците вероятно ще е 9 дни, като

...
Извънредната ваканция за учениците вероятно ще е 9 дни, като
Коментари Харесай

Извънредната почивка за учениците ще е 9 дни

Извънредната почивка за учениците евентуално ще е 9 дни, като пет от тях са образователни, а останалите 4 са в почивни дни. Ваканцията ще е в интервала 29 януари - 6 февруари. Датите ще бъдат препоръчани от Министерството на образованието на Отраслов съвет в петък, който би трябвало да вземе окончателното решение. МОН чака по това време да бъде и пикът на пандемията. Различните организации в системата на междинното обучение предложиха на МОН свои разновидности за отмора, които се разминаваха в датите към 1 февруари, когато е оповестена публично междусрочна почивка. Вторият период ще стартира на 7 февруари.

Министър Николай Денков разяснява и опциите за отдалечено образование. Според него данните сочат, че на национално равнище не може да бъде оповестено такова, а решенията би трябвало да се вземат съгласно спецификата на регионите и учебните заведения. В момента 3,6 на 100 от учителите са карантинирани, 2,3% от непедагогическия личен състав и 2,58 % от учениците. Разликите на някои места обаче са от 5 до 8 пъти. Министърът посочи, че шефовете могат да подават поръчки за прекосяване към неприсъствено образование когато и да е и те ще се обработват бързо. Денков приказва и за разнобоя сред родителите и желанията им и изнесе данни, че сега сред 12 и 15% от учениците учат от у дома по избор на фамилиите им.

Изненадващо водачът на Синдиката на българските учители Янка Такева прикани МОН всички гимназисти да преминат към отдалечено образование. " Учителите капнаха, по 50 на 100 от учителските колективи са заболели или в карантина ", съобщи тя, като опроверга данните на министерството. Досега Такева беше труженик за присъствени часове.

Община Петрич чака утвърждение на МОН за прекосяване в онлайн образование на учениците от 5 клас нагоре. Там отсъстват 25 на 100 от децата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР