Извънредната такса за транзит на руски газ през територията на

...
Извънредната такса за транзит на руски газ през територията на
Коментари Харесай

Заради транзита на руски газ: Унгария и Северна Македония с наказателна процедура срещу България

Извънредната такса за пренос на съветски газ през територията на България, която бе призната от българското държавно управление. Това беше измежду тематиките, разисквани от министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто, който е на работно посещаване в Скопие, и неговия сътрудник от Северна Македония Буяр Османи. Това излиза наяве от изявление на Сиярто на конференция след диалозите.

„ Разговаряхме и за сигурността в снабдяването с електрическа енергия. За всяка страна това е основно значимо и никой няма право да заплашва тази сигурност. Затова неотдавнашното решение на България, която ултимативно усили директните такси за газ за Унгария, Северна Македония и Сърбия е акт на неприятелство от страна на България. България взе това решение без никакви договаряния и то ще заплаши сигурността за снабдяването с електрическа енергия на трите страни. Унгария е готова да даде съответния отговор, в границите на Европейски Съюз и към този момент направихме първата стъпка, в понеделник поискахме да стартира наказателна процедура против България, и в случай че е належащо, ще предприемем спомагателни стъпки и дейности. Договорихме се, че двете страни ще координират дейностите си, с цел да осигурим, че страните ни няма да бъдат застрашени от дейностите на България ”, уточни Сиарто във встъпителното си послание на конференцията.

Османи посочи, че в диалозите е повторил позицията, която министърът на стопанската система Крешник Бектеши и министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски към този момент са декларирали, че става дума за „ незаконно сложена такса, която е в нарушаване на европейските правила и ощетява стопанската система на Северна Македония ”, за което страната е уведомила Европейска комисия, а със своя маджарски сътрудник са говорили „ за вероятни координирани начинания, за бъде отстранена тази незаконно сложена такса ” .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР