Извънредната ситуация с коронавируса очаквано е водеща тема за вестниците.

...
Извънредната ситуация с коронавируса очаквано е водеща тема за вестниците.
Коментари Харесай

Все по-строги мерки заради коронавируса, дарение под условие, Банско под блокада...

Извънредната обстановка с ковид предстоящо е водеща тематика за вестниците.

" Заразените с ковид COVID-19 в България набъбнаха до 81 по данни от 17 часа на 17 март, при 62-ма вечерта предния ден. В тази статистика се включват и двамата умряли предходната седмица пациенти в " Пирогов ". От през днешния ден към областите с разпространяване на ковид се причисляват и Ловеч, и Перник. Зимният курорт Банско пък беше подложен под карантина. Сред новите инфектирани е и притежателят на " Лудогорец " и ръководител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев. В Европейски Съюз към този момент мислят и за затваряне на границите за чужденци. Европейският съвет одобри предлагането, а от своя страна министър председателят Бойко Борисов разгласи, че страната е подготвена на мига да стартира да ползва крайната мярка. България е в изключително състояние със затворени заведения за хранене, питейни заведения и нощни клубове, просветителни институции и са анулирани всички спортни, културни и публични събития. От 24:00 ч. през днешния ден страната стопира полетите от Испания и Италия. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев България затвори границите си от 18 март за жителите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Англия и Северна Ирландия. Междувременно министърът на туризма забрани всички туристически пътувания в и отвън страната поради разпространяването на ковид. Тя предвижда банкрути на туроператори и съобщи, че " не можем да предвиждаме дали въобще ще имаме летен туристически сезон "... " - в. " Дневник ".

" Европейският съвет е взел решение за затваряне на границите на Европейски Съюз за чужденци. Това заяви министър председателят Бойко Борисов след видеозаседанието на водачите на ЕС-27. На срещата през днешния ден се обсъждаха предлагането на Еврокомисията да бъде неразрешено чужденци да влизат в Европейски Съюз в идните дни като мярка в битката с разпространяването на ковид. Сред тематиките на бяха още рестриктивните мерки върху износа на здравно съоръжение, както и отпущането на спомагателни средства за проучвания и ваксина. Идната седмица ще се организира още един подобен съвет. " Взе се решение, чакаме да ни кажат от кой момент, за затваряне границите на Европейски Съюз с страни от трети страни. За пътувания за екскурзия, разходки - това е неуместно. ", сподели той. Предложението си Еврокомисията разгласи през вчерашния ден и то включваше затварянето на границите на Европейски Съюз за хора от трети страни в границите на 30 дни. На конференция минути по-късно ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че държавните водачи са одобрили предложенията на Еврокомисията - да се затворят външните граници на Европейски Съюз за нежизненоважни пътувания на лица от трети страни в границите на 30 дни. Той сподели още, че приоритет е да се обезпечи превозът на медикаменти и артикули и опцията жителите на Европейски Съюз да могат да се завърнат по родните си страни. " Държавите в Европейски Съюз подхващат ограниченията, които ние въведохме още на 28 февруари. Някои от тях работят под паника и разрушават репутацията на Европейски Съюз. Обещаха ми всички наши жители, които безусловно непозволено са спрени по границите да бъдат ескортирани и да се приберат. ", сподели министър председателят. " Бих разделил на две групи хората, които бедстват. Едните, които се прибират и са по границите, а другите - хайде да не ги засегна като авантюристи - потеглиха на екскурзии ", сподели още той. " Ако не желаят да понесат ударите на зкаона, би трябвало неотложно да се прибрат у дома и колкото и да им е благо, свидно, скъпо да се видят с околните си, в идващите 14 дни не би трябвало да го вършат. " Всички се задължихме и обещахме да съблюдаваме " зеления кулоар " за артикули и товари, сподели още той. Това също е предложение на Еврокомисията - да се основат " бързи ленти " за превоз на медицински артикули, нетрайни артикули - като храните, и незабавни услуги. " Към нас нито една рекламация или забележка нямаше - от Съвета, от Комисията, от сътрудниците. Не споделям, че сме идеални, по никоя тематика не съм го твърдял. Но нашите медицински лица, служители на реда, служащи, видяхте ги по какъв начин работят и обезпечават, изтъквам това, което президентът Макрон сподели - ние сме във война ", сподели министър председателят. Приемаме всевъзможни препоръки, с изключение на популистките, които са подготвени за месец-два да създадат невъзстановяема стопанската система, съобщи още Борисов. " - в. " Дневник ".

" Зимният ни курорт Банско се слага под строга карантина. Мерките оповести на ексклузивен брифинг довечера ръководителят на Националния щаб за ковид проф. ген. Венцислав Мутафчийски. По-рано стана ясно, че в Благоевградската болница има двама пациенти с коронавирусна зараза, а три от откритите през последното денонощие случаи на Covid-19 имат връзка с Банско. За две седмици курортният град е подложен под карантина поради откритите нови случаи на коронавирусна зараза, за които беше обявено по-рано от Националния действен щаб. 200 са непознатите туристи, които към момента са в курорта. Ще им се даде опция за 24 часа да го изоставен, като тези от Англия и от Израел към този момент са го създали.

Карантината значи, че градът към този момент е с контролно-пропускателни пунктове и никой не може да напусне територията на Банско. Ще има доставяне с хранителни артикули, увериха управляващите и приканиха да няма извършители на карантината. " Забранява се влизането и излизането от град Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града ", сподели ген. Мутафчийски. Лицата с непрекъснат адрес в Банско, които се намират в града, могат да се приберат в домовете си до 20 ч. на 18 март, сподели той. Мутафчийски уточни, че заповедта е дълга и третира всички вероятни обстановки, които пораждат. Те касаят " отношението към задграничните туристи, намиращи се в Банско, българските туристи в там, работата на заведения, на питателните магазини, аптеките, банките и други публични места ", сподели той. " Забранява се излизането по улиците на всички поданици на Банско без основателна причина, а повода може да бъде основателна, когато касае - посещаването на тези отворени заведения - магазини за хранителни артикули, аптеки, здравни пунктове, банки, застрахователни институции, бензиностанции ", сподели Мутафчийски. Той уточни, че никой не може да напуща или влиза в Банско с изключение на:
- товарни коли, които доставят хранителни артикули, артикули от първа нужда, лекарства; - чиновници, свързани с електроснабдяването, водоснабдяването и други комунално битови услуги; - Здравните инспектори, полицейските чиновници, чиновниците на " Пожарна сигурност ", медицински лица, свързани с реализиране на незабавна здравна помощ, която не биха могли да получат нуждаещите се в Банско.
Готов ли е планинският курорт да бъде подложен под карантина? Още след предлагането на основния прокурор Банско да бъде сложено под карантина стартира незабавно съвещание на оперативния щаб в общината. Местната власт, полицията и здравните институции, под наблюдението на прокуратурата са мобилизирани за използване на драконовски ограничения за сигурност... " - в. " Стандарт ".

" Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев издаде заповед, с която подрежда кои доказани случаи на COVID-19 подлежат на домашна изолираност и лекуване, и при кои доказани случаи на COVID-19 изолацията се организира наложително в лечебно заведение. Това оповестиха от пресслужбата на Министерство на здравеопазването.

На домашна изолираност и лекуване подлежат следните доказани случаи на COVID-19:

- асимптоматични лица (открити като контактни или в хода на извършени епидемиологични проучвания);

- лица с леки клинични недоволства (телесна температура под 38%, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни признаци, като гадене, повръщане и /или диария, без промени в психологичния статус (т.е. комплициране или летаргия) и без съпътстващи хронични болести или имунокомпрометиращи положения и други

На наложителна изолираност и хоспитализация в лечебно заведение на територията на съответната област подлежат следните доказани случаи COVID-19:

- възрастни лица на 60 и повече години, без значение от клиничното протичане на заболяването;

- лица с съпътстващи болести или имунокомпрометиращи положения, без значение от клиничното протичане на заболяването;

- лица с тежко клинично протичане като зной или затруднено дишане, появяването на храчки или хемоптое;

- лица с неспособност за изолираност и лекуване в домашни условия, без значение от клиничното протичане на болестта... " - в. " Труд ".

" В две нови заповеди здравният министър Кирил Ананиев прецизира кой и по какъв начин предстои на наложителна карантина. Те идват в допълнение на снощната му заповед, с която от 00.00 часа на 18 март забрани влизането у нас на лица от 16 страни - Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Северна Корея, Англия и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария. Всички български и непознати жители, които са с непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване на територията на България и членовете на техните фамилии, които идват от 15 страни (изброените нагоре без Северна Корея), се слагат под карантина за период от 14 дни в дома или на друго място за настаняване, в което лицето е показало, че ще обитава с наставление на органите на граничния здравен надзор, гласи едната заповед. За тези категории жители възбраната за влизане у нас не важи, по тази причина се регламентира наложителна карантина. Медицинското наблюдаване по време на тази карантина е в ръцете на персоналните лекари. За българските жители без персонален доктор наблюдението ще бъде от съответната районна здравна ревизия. Чужденците ще бъдат грижа на лечебното заведение, с което хотелът им има контракт за оказване на здравна помощ. При доказан случай на COVID-19, всички близки контактни се слагат с наставление на районните здравни инспекции под карантина в дома или на друго място за настаняване и здравно наблюдаване за 14-дневен интервал, считано от последния контакт със заболялото лице. Хората под карантина са длъжни да не напущат домовете си или мястото за настаняване, в което са показали, че ще обитават. Карантината се прекратява, в случай че в периода й не се появят признаци за COVID-19. Ако обаче се появят признаци, хората са длъжни да се свържат по телефон с общопрактикуващия си доктор, лечебното заведение, което обслужва мястото за настаняване или със съответната районна здравна ревизия, откъдето да получат инструкции съгласно случая. С друга заповед министърът подрежда кои доказани случаи на COVID-19 подлежат на домашна изолираност и лекуване, и при кои доказани случаи на COVID-19 изолацията се организира наложително в лечебно заведение... " - в. " Сега ".

" Призовавам да се подхващат радикални решения. Бяхме едни от първите, оповестили изключително състояние. Дори Съединени американски щати ни последва. Проблем се взема решение, когато е първоначално, след това става нерешим. Сигурен съм, че всички поставят старания ", съобщи основният прокурор Иван Гешев на брифинг откакто правната комисия в Народното събрание прегледа на първо четене законопроект за изключителното състояние в България. " Сега е моментът да се разбере дали има държавници или хора, които се занимават с дребни политически игрички. Ако мислим за избори може да се окаже, че няма да има кого да избираме и кой да ни избира. Негативните сюжети от Европа евентуално ще се развият и тук, имаме застаряващо население ", добави той. Според него законопроектът е извънредно либерален. По думите му той е бил настоящ през вчерашния ден, само че не и през днешния ден, а на следващия ден щял да бъде неправилен. " Времето ни изтича като песъчлив часовник, в случай че към този момент не е изтекло ", уточни основният прокурор. Той даде да се разбере, че би трябвало да се забранят освен командировките в страната и чужбина, само че и изобщо пътуванията, включително огромните групови екскурзии, които били всеобщи, както и междинните транспорти и придвижването на огромни групи хора из страната от град на град. Той увери,че не приканва страната да стопира, а просто някои действия да се лимитират и даде с подигравка образец за почивките на нашенци в Мароко, Египет или пък ски ваканциите в Австрия. " Груповите екскурзии или пътувания не са съответни ", повтори той. Според него залогът не е стопанската система, а живота на хората. " Икономиката се възвръща, страна се възвръща, само че човешките животи не ", счита обвинител номер едно. " Трябва да се ограничи междуградския превоз, скупчването на хора, да не се пътува, в случай че не е неотложно, би трябвало да се мине в режим на съвсем военно състояние. Произвеждат се артикули от първа нужда. Крайно налага се неотложно да бъде подложен под карантина град Банско. Не ни трябват спомагателни проблеми ", съобщи Гешев. Коментира и предлагането за наказания до 3 година затвор и санкция до 10 000 лева при погрешни известия за паника, искане за помощ или акцидент, както и а погрешни данни за разпространяване на болестта. Всъщност тази мярка е ориентирана против ало измамниците, само че под ударите на закона ще попаднат и разпространителите на " подправени вести " по тематиката. В тази връзка Гешев съобщи, че към този момент има формирани досъдебни производства и то не малко, само че в този момент настоящите разпореждания са морално остарели. По думите му има заплаха посредством подправени вести да се застрашат съществени структури на страната, което пък можело да докара до срив. Той даже даде образец, че селски кмет към София пишел в обществените мрежи, че в тяхното село имало неизпитан случай на ковид. На други места пък кметове лепели по вратите и домовете на хората, че са под карантина. " - в. " Стандарт ".

Скандалът с дарението на дихателни апарати под изискване от " Уолтопия " също е измежду тематичните акценти.

" Александровска болница реши да върне дарението за 222 000 лева от компания " Уолтопия " за покупка на респираторни апарати, нужни при лекуването на най-тежко болните от ковид, оповестиха от лечебното заведение. Причината е, че дарението беше направено под изискване. Собственикът на известната компания за произвеждане на стени за катерене Ивайло Пенчев съобщи, че дава въпросната сума, единствено в случай че неговите чиновници получат преимущество при оказване на здравна помощ. От столичната Александровска болница обаче са безапелационни, че това би нарушило Хипократовата клетва, полагана от лекарите. " Дълг на всеки доктор е да взема решение ориста на пациентите съгласно техните медицински индикатори - без да мисли какъв е " по пол или занимание " или чиновник на чия компания е. Уверявам всички, че няма доктор в болничното заведение, който да вземе решение, друго от това, което неговият лекарски дълг му постанова. Болницата приема и ще приема единствено безусловни дарения, които да са от изгода за всички нуждаещи се! ", написа в персоналния си профил във Facebook шефът на лечебното заведение Костадин Ангелов. От " Уолтопия " въпреки всичко опазиха дарението с аргумента, че " всички губят ": " През последните дни нашето предпочитание да закупим респираторни апарати за Александровска болница и методът ни към дарението бяха неведнъж тълкувани и подложени на критика в публичното пространство. Този отзив докара до това, че болничното заведение макар подписаният контракт, отхвърли нашето подаяние.Нашето мнение е, че от това изгубиха всички и ние надълбоко съжаляваме за това, че желанието ни да се погрижим за живота и здравето на нашите чиновници и паралелно с това да предоставим на болничното заведение съоръжение, с което да оказва помощ на колкото се може повече хора, остана завалено ", декларират от компанията, представена от " Офнюз " Собственикън на " Уолтопия " също оправда дейностите си. " Дарение под изискване е възможно в правния мир. Когато някой подарява кръв в интерес на съответен човек, или пък черен дроб в интерес на съответен човек или пък костен мозък в интерес на съответен човек това е напълно разбираемо и се смята за задоволително. Представяте ли си да дарите костен мозък за лекуване на детето си и обществото да скочи против вас ", аргументира се Пенчев във Фейбсук. Озадачаващо е, че единствено ден преди този момент Пенчев показва мнение, че " пандемиите убиват съчувствието и карат хората да регресират до положение, в което инстинктът за самозапазване унищожава морала, подобен какъвто го познаваме в цивилизованите общества "... " - в. " Сега ".

"... Тъй като изискването на дарението им провокира бурни коментарив обществото, шефът на " Уолтопия " Ивайло Пенчев написа във Facebook: Да кажа за дарението: Преведохме в петък 222 000 лева на Александровска болница за 5 медицински вентилатора при изискване, че те ще се употребяват с преимущество от чиновниците на Уолтопия, няколко свързани компании и техните родители. Дарение под изискване е възможно в правния мир.Има си и латинско име: Donatio Sub Modo. Когато някой подарява кръв в интерес на съответен човек, или пък черен дроб в интерес на съответен човек или пък костен мозък в интерес на съответен човек това е напълно разбираемо и се смята за задоволително. Представяте ли си да дарите костен мозък за лекуване на детето си и обществото да скочи против вас: " СРАМ И ПОЗОР " - този неприятен човек не подари костен мозък " по принцип ", а го подари на детето си! Изглежда неуместно нали? И в никакъв случай не се случвало. А когато дарихме 5 машини с цел да се погрижим с преимущество за хората, които са ни най-близки, доста хора реагираха извънредно неоправдателно. Не помня да съм получавал толкоз злостни мнения в миналото... " - в. " 24 часа ".



Мястото на вярата в сложния миг, който изживяваме, също е измежду настоящите тематики.

" Не изпадаме в суматоха, само че доста добре осъзнаваме каква е заплахата. Църквата доста скоро ще се окаже единственият честен компас, който сочи към успокоение. Това съобщи в студиото на " Още от деня " отец Николай Георгиев от Светия Синод. Да прочетем обръщението на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и на митрополитите, където преди всичко се приказва за успокоение, да няма суматоха, съобщи свещеникът. Според него това най-важното изискване, с цел да имаме един народ, който е кадърен да чува всичко това, което му се приказва във връзка с ограничения. " - в. " 24 часа ".

" Поема на ирландския свещеник от ордена на капуцините - брат Ричард Хендрик, за ковид и житейските уроци, които ни сервира, безусловно опустоши международната мрежа. Творението си " Изолация " той пуска на 13 март в петък в собствен пост във Facebook, като събира повече от 19 000 лайка. Самата поема е ришерната над 34 000 пъти. Публикуваме я в превод на български.

Да, има боязън!

Да, има изолираност!

Да, има презапасяване!

Да, има даже гибел!

Но,

Казват, че за първи път от доста шумни години

в Ухан могат още веднъж да чуят птиците.

Казват, че след единствено няколко седмици на мира

небето към този момент не е закрито от смог,

а е синьо, зелено и ясно

Казват, че по улиците на Асизи

хората пеят един на различен

през опразнените площади.

И държат отворени прозорците си,

с цел да може тези, които са сами,

да чуват оживлението на фамилиите към тях.

Казват, че хотел в западна Ирландия,

предлага гратис храна и доставки.

Днес млада жена, която познавам,

раздава листчета с номера си в квартала,

с цел да може възрастните да имат човек, на който да звъннат.

Днес църкви, синагоги, джамии и храмове

се приготвят да посрещнат и да дадат заслон

на бездомните, болните и угрижените.

Навсякъде по света хората забавят темпото и се замислят.

Навсякъде по света хората към този момент гледат съседите си по нов метод.

Навсякъде по света хората отварят сетивата си

За това какъв брой огромни сме в действителност.

За това какъв брой малко надзор в действителност имаме.

За това кое в действителност има значение.

За Любовта.

И ние се молим и помним, че

Да, има боязън,

само че не е нужно да има ненавист.

Да, има изолираност.

само че не е нужно да има самотност.

Да, има презапасяване,

само че не е нужно да бъде самоцелно.

Да, има даже гибел,

само че любовта постоянно може да се възроди.

Осъзнайте, че изборите, които вършиме, са за това по какъв начин да живеем в този момент.

Днес, дишайте.

Слушайте оттатък шума на суматохата си.

Птиците пеят още веднъж.

Небето се прочиства.

Пролетта идва.

И ние сме постоянно обградени от Любов.

Отворете прозорците на душата си

и макар че може и да не можете

да се пресегнете през празния площад

Пейте! " - в. " Монитор ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР