Извънредната епидемична обстановка се удължава с два месеца - до

Извънредната епидемична обстановка се удължава с два месеца - до ...

Ресторантьори и хотелиери не вярват, че ще отворят на 21 декемвриИзвънредната епидемична обстановка се удължава с два месеца - до 31 януари. Новите мерки ще засегнат много бизнеси, сред които търговци, хотелиери и ресторантьори. Сумата, която ще получат работниците в неплатен отпуск при 20 отработени дни е около 500 лева. Маргарита е служител в хотел и смята, че тази сума е крайно недостатъчна, за да живее нормално. Още по темата25 ное 2020 18:006825 ное 2020 10:26215"Дори да си сам човек, тези пари са наистина много малко като сума да платиш сметки, да си купиш храна и всичко останало. Средно едно домакинство, поне по моя пример, изразходва за сметки около 400 лева, за храна трябват 150, 200 лева", .

Собствениците на ресторанти и заведения са силно притеснени колко време ще издържат само с доставки по домовете.

"Спад ще има със сигурност, спад имаше и първия път. В интерес на истината спадът е много голям. Някои заведения имат много добра мрежа, разработена, за доставки за вкъщи, но истината е, че хората са уплашени за себе си и за доходите, които имат", сподели собственикът на заведение Владислав Илиев.

Ресторантьорите и хотелиерите не вярват, че ще отворят на 21 декември.

"Без помощ от държавата никой няма да издържи и тези приказки на здравния министър, който се опитва да скрие своята некомпетентност, затваряйки други бизнеси, че след 21 ще ни отворят. Това никой не го вярва. Всички знаем, че няма да бъдем отворени на 21 декември. Или ако отворят, ще отворят моловете, а заведенията ще ни излъжат да работим до 6 или 8 часа. Такова отваряне ние не искаме", коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Най-изненадани от новите мерки останаха спортните зали и фитнесите.

"Ощетяваш хората. Тук хората се поддържат здрави, защото примерно човек, болен от сърце, като дойде да тренира, си оправя кръвообращението. Други са с наднормено тегло, холестерол. Трябва им движение, навън вече е студено. Да кажат да тренират навън, както беше пролетта, да, може, но сега вече няма и къде и да искаш да тренираш. И по този начин те какво правят - ще направят хората да са още по-болни", смята фитнес инструкторът Велислав Серафимов.

Преди затварянето в петък ще бъдат обявени условията и необходимите документи за кандидатстване за помощите за бизнеса.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg