Извънредната епидемична обстановка официално отпада до дни, част от противопидемичните

...
Извънредната епидемична обстановка официално отпада до дни, част от противопидемичните
Коментари Харесай

Мерките падат, но маските остават?

Извънредната епидемиологична конюнктура публично отпада до дни, част от противопидемичните ограничения обаче остават. За рестриктивните мерки ще се взема решение на районно равнище. Мнението на здравните специалисти е изрично, че маските би трябвало да останат като мярка. Отговорността за това решение след 1 април обаче ще бъде трансферирана от Министерския съвет в ръцете на здравния министър и основния държавен здравен контрольор. Всички ограничаващи ограничения към този момент ще се прилагат  по райони, според от степента на разпространяване на вируса, заяви Нова телевизия.
Според зам.-председателя на Здравната комисия в Народното събрание доктор Александър Симидчиев „ към този момент нямаме дейна пандемия, само че тя ще пристигна назад през есента. Ние имаме под 30% имунизирани. В Гърция към вчерашна дата е имало 20 хиляди нови случая. И представете си какво би се случило, в случай че българи отидат в Гърция на лятна почивка и внесат назад инфекцията... ” - цитира Нова ТВ. 
При полемиките станало ясно, че множеството медицински специалисти упорстват маските да останат като защитно средство. Но окончателното решение за тях щяло да се взема на районно равнище. Симидчиев пояснил, че е направено предложение за смяна в Закона за здравето - ограниченията да се сортират по предложение на основния хигиеничен контрольор от министъра на опазването на здравето.

Дискусиите с Министерството на образованието за това, какво ще се случва в учебните заведения, към момента не са почнали.
Носенето на маски на закрито и в градския превоз ще се вкарва на база решение на регионалния щаб във всяка една област, цитира Александър Симидчиев телевизия ON AIR.
Според репортаж, излъчен нощес, хората също не са подготвени да махнат маските на закрито, тъй като се страхували освен от COVID-19, само че и от върлуващия грип. „ Ако останат минималните ограничения, към края на април всичко ще отиде към синята зона и ще караме едно хубаво лято ", разяснява математикът проф. Николай Витанов. Последните данни демонстрират, че в страната ни растежът на заболелите не е огромен, само че в прилежащите страни броят на инфектираните се повишава.
Междувременно през седмицата Националният съвет за тристранно съдействие одобри проектопостановление, с което мярката за бизнеса 60/40 да бъде удължена до 30 юни тази година. Очакванията са държавното управление да гласоподава смяната на съвещанието си тази седмица.

Дарик радио, пък заяви за остра реакция от страна на бизнесмените от ресторантьорския бизнес: „ Отпадането на епидемиологичната конюнктура значи само прекъсване на така и така изчезналата поддръжка за българския бизнес и на бонусите за всички работещи на първа линия в битката с COVID-19. Това разбрахме от изявление на ръководителя на комисията по опазване на здравето в Народното събрание доцент Антон Тонев ", се споделя в позиция на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ), изпратена до медиите.
„ Ще се наложат промени в закона, с цел да останат маските в публичните места и без епидемиологична конюнктура, както и да може по места да се вкарват част от ограниченията, с които сме привикнали ", цитират думи на Тонев от БАЗ и СЗБ. Тоест – страната още веднъж употребява популистки способи, с които да каже, че ограниченията падат, само че в действителност да вземе от „ трудещите се хора и бизнеса даже мижавата поддръжка, която се правеше, че им оказва, а да остави всички рестрикции, които постанова ", пишат от двете организации, прецизира Дарик.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР