Извънредна сесия на Пловдивския общински съвет ще се проведе в

...
Извънредна сесия на Пловдивския общински съвет ще се проведе в
Коментари Харесай

Общински съвет Пловдив иска главата на шефката на фондация „Пловдив 2019”

Извънредна сесия на Пловдивския общински съвет ще се организира в понеделник - 8 април, която е напълно отдадена на фондация " Пловдив 2019 ", Съветници от опозицията настояват, че главната причина за тези незабавни дейности е фиаското на инициятивата Европейска столица на културата 2019, неналичието на артистична стратегия и странните планове, които фондацията финансира.

Три са точките, залегнали в дневния ред на изключителната сесия. Първо локалният парламент ще се запознае с доклада за активността на Общинска фондация за 2017 година и 2018 година, както и месеците януари и февруари 2019 година. Трябва да бъде възложен и доклад за всички финансови планове за същия интервал на изпълнителния и артистичния шеф на фондацията.

Втора точка касае даване на информация за всички контракти, подписани пред 2017, 2018 и месеците януари и февруари 2019 година. Чака се също по този начин информация за размера на отпуснатите и изплатени от фондацията суми по всички пера.



Последно ще бъде прегледано предлагането за премахване от служба на артистичния шеф Светлана Куюмджиева за несправяне.
" Няма какво да кажа, естествено, че ме наскърбява - първо да сe доклада, след това да ме уволнят ", показа не без отчаяние артистичният шеф на фондация " Пловдив 2019 " Светлана Куюмджиева във връзка желаната й оставка. Тя разясни още, че няма да участва на самата сесия.

Припомняме, че прокуратурата проверява активността на общинската фондация по отношение на разходваните средства по церемонията за разкриване на " Европейска столица на културата - Пловдив 2019 " на 12 януари. Проверката беше предоставена на бранш " Икономическа полиция " към дирекцията на Министерство на вътрешните работи в Пловдив. Цената на спектакъла " Ние сме всички цветове " е 2.4 млн. лв..

Три месеца след формалния старт на Европейска столица на културата от туристическия отрасъл признават, че не са усетили никакво оживление в бизнеса си и нови посетители, пристигнали в Пловдви поради ЕСК.

Тъмна Индия е и по какъв начин се разходват средствата в общинската фондация, даже и това кой каква заплата получава от 54-мата чиновници на фондацията. В края на февруари на сесия на Общинския съвет бе поискана детайлна разбивка на това кой против какви суми се разписва. Тогава изпълнителният шеф Кирил Велчев изрично отхвърли сходна информация.

В реалност самата фондация не е задължена да оповестява възнагражденията си и няма законов механизъм, по който да бъде изискана сходна информация. Средствата за заплати във фондацията обаче въпреки всичко идват от общинския бюджет на Пловдив и е редно обществото да има цялостна визия за това по какъв начин се изразходват обществените средства.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР