Извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив се състоя днес

...
Извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив се състоя днес
Коментари Харесай

Проектът около Водната палата в Пловдив е спрян в срок до 45 дни

Извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив се състоя през днешния ден от 9 ч. по отношение на инфраструктурния план към Водната палата, който надигна жителите на града.

Общинските съветници на Пловдив гласоподаваха да се прекрати плана в период до 45 дни, през който кметът да обясни, в собствен отчет до Общинския съвет, всички обстоятелства и условия по отношение на осъществяването на пробива на Водната палата, също по този начин да даде всички документи и строителни разрешителни, кореспонденцията с компанията реализатор, както и съгласувани процедури от РИОСВ-Пловдив и Басейнова дирекция.

Припомняме, че след почналите ремонтни действия за градежа на транспортния възел на две равнища, който да свързва бул. " Цар Борис III Обединител " и бул. " Марица - Юг " в Пловдив, жители скочиха и настояха за документи, които да потвърдят, че ремонтът е легален. РИОСВ- Пловдив даде два документа, като единият от 2013 година показва, че територията, която предстои на ремонт не е предмет на оценка.
 РИОСВ- Пловдив пусна информацията без персонални данни за плана под Водната палата
РИОСВ- Пловдив пусна информацията без персонални данни за плана под Водната палата

Пловдивчани настояха за документи, които показват, че планът е легален

Граждани, специалисти, архитекти и орбанисти не са на това мнение и по тази причина през днешния ден по-рано стачкуваха пред постройката на Общинския съвет.

Те упорстват за преустановяване на плана, а не просто стопиране от няколко дни или месец, като считат, че това е метод проблемите просто да се заметат под килима, предават от Българска национална телевизия.

Майка на две деца уточни, че новият план ще засегне 2000 деца от гимназия, намираща се наоколо, защото се приказва за унищожаване на оградата на учебното заведение, която в действителност защищава учениците, които са в двора. Има проект от две години да се построи втори корпус на постройката, който да раздели двете учебни заведения, които се обитават вътре на този стадий, загатна протестиращата като разясни, че входът на втория корпус е плануван да бъде тъкмо откъм четирилентовия планиран път, което ще сътвори голям проблем за сигурността на учениците.

Мъж, живеещ в региона, също е срещу оборудването, тъй като съгласно него трафикът не е най-засилен на това кръстовище, а на идващото и това ще затрудни още повече придвижването.

Тук е място за отдих и просвета и този план би трябвало да спре, упорстват пловдивчани.

Адвокат Тони Стойчева заключи въпросът, като уточни, че има публикуван констативен протокол за прекъсване на строителството заради нарушавания. Строителството е почнало върху два поземлени парцела (булевард " Марица " и зелена зона), а позволение има единствено за един, съобщи юристът. " Започнаха с рязане на дървета и унищожаване на тревна настилка и едвам откакто се намесихме ние, издадоха второ строително позволение за този парцел " , оповестява госпожа Стойчева.

Според мнения на специалисти от града РИОСВ-Пловдив е следвало да направи оценка за въздействието върху околната среда, а съгласно Регионалната ревизия такава не е нужна, базирайки се на писмо от 2013 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР