Извънредна новина Най-важните новини в момента, в който се случват

...
Извънредна новина Най-важните новини в момента, в който се случват
Коментари Харесай

Бюджетната комисия прие поправка в полза на университетите в спора им с Денков

Извънредна вест Най-важните вести сега, в който се случват - непосредствено в имейла Ви.
Държавните университети да могат да получат плануваните за 20 млн. лева за нарастване на заплатите на своите преподаватели без условия. Това взеха решение депутатите от бюджетната комисия през вчерашния ден, приемайки единомислещо на първо четене промени в закона за бюджета,, заяви вестник " Сега ". Предстои поправките да се гледат и в зала, след което да минат и през второ четене.

В параграф 17 от преходните и заключителни разпореждания на закона за бюджета за 2022 година бе записано, че университетите ще получат въпросните 20 млн. лева при изискване - в случай че приведат критериите за атестиране на университетския състав, записани в правилниците им, в сходство с нова методика за атестиране на Министерския съвет. Срещу това ограничаване се надигна неодобрение от ректори, преподаватели и адвокати, съгласно които по този метод се нарушава академичната им автономност. По Закона за висшето обучение критериите за препоръка се одобряват от самите висши учебни заведения във вътрешните им правилници.

След като смяната бъде утвърдена дефинитивно, както се и чака поради единомислещата й поддръжка в бюджета комисия, проекторешението на Министерски съвет за въвеждане на национална методика за атестиране на учените на процедура ще отпадне.

Министърът на образованието Николай Денков обаче към този момент разгласи пред БНР, че не се отхвърля от концепцията си да има национални правила за оценка на професори и доценти, по тази причина счита да предложи методиката за препоръка отначало - само че с нови промени в закона за висше обучение през лятото. Това значи, че най-рано те биха могли да бъдат признати на есен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР