Извън темата с концесията на ски зоната в Банско, Общия

...
Извън темата с концесията на ски зоната в Банско, Общия
Коментари Харесай

Кметът на Банско: Изпълнили сме приходната част на бюджета с 99%

Извън тематиката с концесията на ски зоната в Банско, Общия организационен проект на общината и Плана за ръководство на парк " Пирин ", Actualno.com поговори с кмета на Банско Георги Икономов и за други аспекти на живота в общината - за стартирани и приключени планове, както и за бъдещите проекти за развиване на града.
Г-н Икономов, кои изпълнени планове са значими за обществеността в Банско?
Най-значим е един доста тежък план, който завърши предходната година - водният цикъл на община Банско. Той е на стойност близо 90 млн. лева и е финансиран от Оперативна програма " Околна среда “ (ОПОС). По него изградихме пречиствателна станция, промяна на реката, мост, над 50 километра нова канализация, подменихме и водопроводите. Изключително тежък и значим план за града ни. И освен за града, тъй като отпадните води се изсипваха в река Глазне, оттова в Места, оттова в Бяло море. Знаете, че това не може да продължи до безконечност. И гърците стартират да недоволстват, и ние си замърсяваме територията. Възстановихме си улиците със забавяне, само че всичко е наред сега.
Това стадий ли е от план, ще има ли и идващ?
Да, ще има идващ стадий. Ние отговаряме на всички условия, които от ПУДООС са сложили за създаване на канализационна мрежа. Останала е към 1/3 от града, в старинната му част. Ще търсим финансиране от ПУДООС на стадии, с цел да бъде приключена в целокупност канализацията и да бъдат сменени с нови старите водопроводи.
Защо от там, пред Оперативна програма " Околна среда " не е ли възможно?
Не, тъй като не успяхме в Благоевградска област да консолидираме ВиК-асоциацията, което е едно от изискванията, с цел да получим финансиране от ОПОС. Асоциацията е учредена, само че от Община Кресна не желаят да се причислят. Те имат общинско ВиК-дружество. Без тях асоциацията не е 100% консолидирана и никоя от другите общини в област Благоевград към този момент не е позволена по европейската стратегия.
Приключил ли е процесът по консолидация или към момента има късмет?
Приключил е. Няма повече късмет, тъй като други области си направиха районни прединвестиционни изследвания. А ние занапред да опитваме да се консолидираме на 100%, да се разпореждат изследвания, не е допустимо. И всички общини в Благоевградска област към този момент разчитаме на планове с такива единични финансирания.
Следващият изпълнен важен план е спомагателното водоснабдяване на града ни. Аз постоянно съм твърдял, че едно обитаемо място, в случай че не си направи водоснабдяването както би трябвало, не си направи подземната инфраструктура - канализация, водопроводи, кабели на другите оператори, няма по какъв начин да върви стабилно нагоре. Няма по какъв начин да асфалтираш една улица, да ѝ направиш тротоари, бордюри, зелени площи, а изпод канализацията да е остаряла. Този вид е извънредно несполучлив, тъй като неизбежно след 3-4 години ще разкопаеш улицата и от нова тя незабавно става остаряла. Това се пробвам да направя, колкото и незабележимо да е. А съм видял толкоз доста неодобрение през тези години с този воден цикъл! Но не може канализация на 50 години да ти служи още толкоз. На места тя липсваше дори, а мръсотията се просмукваше в почвата. Сега това, което сме създали, ще служи 50 години отсега нататък. И върху тази инфраструктура можеш да правиш улици, детски площадки, всичко. Направихме едно в допълнение водоснабдяване, за което се приказва от най-малко 20 години. Хванахме качествена вода и я докарахме в Банско. Това беше първият стадий. Вторият стадий е да я отклоним в такива зони, които имат проблеми.
Също по този начин започнахме една огромна улица, която тази година ще довършим. Става дума за " Гоце Делчев ", която стартира от центъра на града и стига съвсем до ски зоната. То беше едно пространство, не беше улица и хората постоянно са желали да се направи. Превърна се в превъзходна улица - парк с вада, с доста зеленина, дървета, цветя.
За тази година други огромни планове, които сте възнамерявали?
Приключване на ул. " Гоце Делчев ", създаване на втория пешеходен стадий на ул. " Пирин " от площад " Възраждане " до кръстовището с " Отец Паисий ". Това е различен план, с който се гордея. Улица " Пирин " е централната комерсиална част на Банско. Става една прелестна пешеходна зона с естествени материали - павета, мрамор. Предстои ни да създадем две нови улици с асфалт и тротоари в Банско и четири в Добринище. Отделно, да построим чисто нова детска градина за 80 деца. Предстои ни създаване на подпорни стени на река Глазне и прагове в един сектор, където предвиждаме да мине улица.
Ще строите детска градина - това значи ли, че имате растеж на раждаемостта или някоя е доста остаряла?
Имаме растеж на раждаемостта. Не са ни остарели детските градини, популярност Богу. В Банско нито учебните заведения, нито детските градини са ни в неприятно положение. Напротив, в съвършено положение са - санирани, топлофицирани. В Банско има топлофикация, която е на дървесен чипс. Образователната ни инфраструктура е съвременна. Просто имаме потребност от нова детска градина, тъй като сега групите са с по-голям брой деца, в сравнение с би трябвало.
Как успявате да задържате толкоз младежи, че да имате потребност от нова детска градина, очевидно бизнесът добре се развива?
Не единствено задържаме младежи, само че и доста млади извън към този момент стартират да живеят в Банско непрекъснато. Говоря за млади фамилии както от страната, които се заселват непрекъснато. Имаме и чужденци - руснаци, англичани, индийци дори. Колкото и да е необичайно, тези хора обичат Банско и стават част от града ни. Относно бизнеса и работните места - към този момент им е мъчно да намират работна ръка. Много от хотелиерите и ресторантьорите афишират свободни работни места. Търсенето на работни места е най-малко три пъти повече от предлагането. Ако се огледа статистиката в Бюрото по труда, тя ще бъде малко изкривена, тъй като ще се види, че имат регистрирани 5-6% безработни. Но това са трайно безработни хора, необразовани, които не желаят да работят. И може би тук страната би трябвало да вземе ограничения, в случай че не е взела, несъмнено. Другите хора пък са работили в чужбина, връщат се тук и получават големи компенсации за безработица и избират да се водят в Бюрото по труда.
Бюджетно по какъв начин стои общината?
Според мен добре. Увеличаваме всяка година растежът на приходите. Тази година сме изпълнили приходната част на бюджета с близо 99%. Аз дори бях учуден, че с такава акуратност сме ги решили. Но това е и опит. Тази година сме заложили още малко нарастване. Не сме нараснали налозите, само че имаме доста за събиране, там ще поставим повече старания.
Как е допустимо с такава точност да се възнамеряват доходи от продажби примерно и те да са се осъществили?
Някои от приходните пера сме ги преизпълнили. Други не са изпълнили в цялостен размер. Но като сумираме сборно, в случай че сме търсили примерно 10 млн. лева лични доходи, ние сме получили 10 милиона. Това е. И аз бях доста учуден от това, само че е реалност.
Кой бизнес е структуроопределящ за общината?
Туризмът, несъмнено. И всичките съпътстващи около него - търговията, питателните артикули, продажба на недвижими парцели, само че те са дребен мащаб. Имаме огромен цех за съобщителна техника, който дава издръжка на много хора. Имаме редица мебелни цехове, които бяха много заглъхнали, тъй като хората преди 10-15 година се бяха пренасочили към туризма с вярата, че той е по-лесен. Но не е по-лесно да се занимаваш с туризъм. Бяха оставили настрани мебелното произвеждане, което е обичайно за нас. Сега почва още веднъж да се възражда. И другото, което ще стане структуроопределящо, е отглеждането на животни. При нас земеделието не може да бъде доста сполучливо, тъй като сме нависоко и температурите са ниски. Но много хора се насочват към овцевъдство. Гледат и породисти говеда за месо. Според мен това е доста значимо, тъй като тук е потреблението. Няма по-добро от това - месото, млякото, сиренето, кашкавалът, да са чисти и да се създават където се използват.
Интервю на Анита Чолакова


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Интервю  Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк " Пирин " ли? Тъпа непримиримост!  Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати  Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят интервенция Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят интервенция  Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов "  Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен деспот? Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен деспот? Интервю Още Кметът на Банско: Изпълнили сме приходната част на бюджета с 99%
Извън тематиката с концесията на ски зоната в Банско, Общия устр...
Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк " Пирин " ли? Тъпа уп Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Важен акционер в ЧЕЗ събира поддръжка сре...
Михал Шнобр, един от най-влиятелните миноритарни акционери в ЧЕЗ, се разгласи твърдо срещу продажбата на българския бизнес на компанията...
Млада жена е убита от приятеля си в София Правителството отдръпва Истанбулската конве... Управляващите уголемяват рамките на неиз... Парламентът отряза Българска социалистическа партия за референдум за Ис... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 7 март
Овен През този ден не правете взаимни отстъпки с бизнес сътрудниците си. Не забравяйте, че общите старания ще допринесат и за вашите изгоди. Те...
Главата на съветската черква назидателно се к... Новото оръжие на Путин е предизвикало странни... Руски боен аероплан се разруши в Сирия Д-р Иван Димитров излезе от ареста с думит... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Симеонов похвали Борисов за ЧЕЗ, изкара...
Вицепремиерът Валери Симеонов похвали министър-председателя Бойко Борисов за решението държавното присъединяване в договорката с ЧЕЗ да бъде 34%....
Прокуратурата: Д-р Димитров е изстрелял ця... Върбакова се хвали от Чехия: Парите за ЧЕЗ... Все още не е ясно чия е виновността за случай... Българска социалистическа партия поддържа митинг с искане за оставката...  www.expert.bg  Промяна в персоналните документи от 2019 година Промяна в персоналните документи от 2019 година  Министерски съвет утвърди ограничения за повишение на заетостта измежду дамите Министерски съвет утвърди ограничения за повишение на претовареност...  Градим дружно с Катар инфраструктура за доставки на газ Градим дружно с Катар инфраструктура за...  Доходите от чужбина към този момент се заявяват единствено един път годишно Доходите от чужбина към този момент се заявяват с...  www.iwoman.bg  Каква другарка си съгласно сезона, в който си родена Каква другарка си съгласно сезона, в койт...  Жените от тези 3 зодии са най-ужасните свекърви Жените от тези 3 зодии са най-ужасните с...  Мамо, обичам те такава, каквато си Мамо, обичам те такава, каквато си  Усещам неговото наличие във въздуха Усещам неговото наличие във въздуха  http://www.sportlive.bg  Дунав (Русе): Играчи на ЦСКА ритаха Шопов, откакто Чорбаджийски го смъкна с удари Дунав (Русе): Играчи на ЦСКА ритаха Шопо...  Ариго Саки: ПСЖ е единствено група играчи, концепцията не се купува Ариго Саки: ПСЖ е единствено група играчи, иде...  Роналдо задмина Гигс по брой мачове в ШЛ, пред него са единствено двама Роналдо задмина Гигс по брой мачове в ШЛ...  Верати е Верати е " абониран " за червени картони в... Интервю Още Кметът на Банско: Изпълнили сме приходната част на бюджета с 99%
Извън тематиката с концесията на ски зоната в Банско, Общия устр...
Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк " Пирин " ли? Тъпа уп Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Нови Най-четени Най-коментирани Арестуваха 16-годишна, обвинена в ликвидиране на бебето си... 34 0 Приет е Правилник за устройството и функционалностите на Инспектората по облик... 46 0 Промени в Граждански процесуален кодекс ще признават задгранични решения за заплащане на прехрана... 72 0 Протестът на Българска социалистическа партия против Борисов - с крясъци " тикви " и в отбрана на патриа... 829 2 Ето по какъв начин всяка зодия проваля връзката си...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР