Изумителен е фактът, че при наличие на четири ваксини в

...
Изумителен е фактът, че при наличие на четири ваксини в
Коментари Харесай

Проф. Мариана Мурджева: Не съм оптимист, че делта варианта на коронавируса ще ни отмине

" Изумителен е фактът, че при съществуване на четири ваксини в България, и то в задоволителни количества, и при разяснителната акция доста от българите са пасивни за имунизиране. По природа българите сме подозрителни и скептици, мнозина не повярваха на мненията за груповия имунитет ".

Това сподели проф. Мариана Мурджева, клиничен имунолог, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния имунизационен щаб.

Според нея една от аргументите за ниския % имунизирани у нас се дължи на прекомерно огромното преекспониране на нежеланите реакции от имунизациите, което е изплашило хората.

" Противоречиви бяха мненията на хора, които се представяха като специалисти, и които представяха персонално мнение, а не мнение, основано на доказателства. Отливът към имунизациите се дължи и може би на това, че част от хората считат, че имунизациите не са задоволително изпитани. В момента доста понижа и заболеваемостта и хората се поуспокоиха ".

В предаването " 12+3 " проф. Мурджева добави:

" Няма по какъв начин никой да даде гаранция, че делта разновидността няма да стартира да циркулира и в България. Не съм оптимист, че този вид ще ни подмине. Това, което може да ни отбрани най-надеждно, са имунизациите. Правени са самостоятелни проучвания - две седмици след втората доза ваксина на " Пфайзер " отбраната против английския вид е 92%, против делта разновидността - 80%. При имунизацията на " АстраЗенека " отбрана е 73% при английския вид, при делта разновидността - 60%, което също е добър % отбрана. Данните са от Шотландия, която сега се смята за мощно наранена от делта разновидността ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР