Изучаването на български език в молдовските училища от 1 до

...
Изучаването на български език в молдовските училища от 1 до
Коментари Харесай

Изучаването на български в молдовските училища ще бъде запазено

Изучаването на български език в молдовските учебни заведения от 1 до 12 клас ще бъде непокътнато, увери президентът на Молдова Игор Додон при срещата си с вицепрезидента Илияна Йотова, осведоми Българска национална телевизия.

По време на срещата стана ясно още, че при прекосяването от пропорционална към мажоритарна изборна система регионите, където живеят етнически българи ще имат представителност в Народното събрание.

Молдова е един от моделите по тази причина по какъв начин се съблюдават правата на малцинствата, съобщи вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

„ При идното административно разделяне, което е обвързвано и с смяната на изборната система в Молдова Тараклийския район ще резервира своята целокупност и в бъдеще на парламентарни избори ще има един народен представител, което за нас е голямо достижение. “, разяснява вицепрезидентът.

Основната тематика на диалог сред Йотова и Додон беше и правото на българското малцинство за обучение на майчин език.

„ Смятам, че е нещо неприемливо да забраняваш на етносите да учат родния си език. В Република Молдова това нещо няма да се случи. В Република Молдова има стотици учебни заведения с преподаване на съветски, няколко с преподаване на украински – там, където има плътно украинско население, има учебни заведения с преподаване на гагаузки и на български език. “, заяви Игор Додон.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна и със министър-председателя и заместник-председателя на Парламента на Молдова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР