Изучаването на български език в молдовските училища от 1 до

...
Изучаването на български език в молдовските училища от 1 до
Коментари Харесай

Срещи на вицепрезидента Илияна Йотова в Молдова

Изучаването на български език в молдовските учебни заведения от 1 до 12 клас ще бъде непокътнато - увери президентът на Молдова Игор Додон при срещата си с вицепрезидента Илияна Йотова. И още една вест от Кишинев - при прекосяването от пропорционална към мажоритарна изборна система регионите, където живеят етнически българи ще имат представителност в Народното събрание.

Молдова е един от моделите по тази причина по какъв начин се съблюдават правата на малцинствата,заяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова.
Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: При идното административно разделяне, което е обвързвано и с смяната на изборната система в Молдова Тараклийския район ще резервира своята целокупност и в бъдеще на парламентарни избори ще има един народен представител, което за нас е голямо достижение.
Основната тематика на диалог сред Йотова и Додон беше и правото на българското малцинство за обучение на майчин език.
Игор Додон - президент на Република Молдова: Смятам, че е нещо неприемливо да забраняваш на етносите да учат родния си език. В Република Молдова това нещо няма да се случи. В Република Молдова има стотици учебни заведения с преподаване на съветски, няколко с преподаване на украински - там, където има плътно украинско население, има учебни заведения с преподаване на г агаузки и на български език.
Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна и със министър-председателя и заместник-председателя на Парламента на Молдова. Утре в Кишинев стартира една от най-големите срещи на българските медии по целия свят, проведена от Българска телеграфна агенция.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР