Изцяло с машини ще се гласува в секциите с над

...
Изцяло с машини ще се гласува в секциите с над
Коментари Харесай

Решено: Гласуване само с машини в секциите над 300 души

Изцяло с машини ще се гласоподава в секциите с над 300 гласоподаватели в страната. Това взеха решение дефинитивно депутатите, които одобриха на второ четене текстове от Изборния кодекс. Промените бяха подкрепени от 115 депутати. 72 от ГЕРБ и 1 от Движение за права и свободи бяха " срещу ", а 32-ма бяха " въздържали се ", главно от Движение за права и свободи.

На косъм не мина предложение на Хамид Хамид от Движение за права и свободи да се позволи избор на хартия след категорично устно волеизявление пред секционната комисия. То бе подкрепено от 107 депутати, 97 бяха " срещу " и 18 " въздържали се ". Не можем да създадем идните избори със същите машини и същата организация, разгласи Хамид. И даде образец със себе си – не е съумял да гласоподава с машина, макар че е желал.
По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 гласоподаватели, при гласоподаване с преносима изборна кутия, в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в изборни секции на плавателни съдове под българско знаме. Вот с хартиени бюлетини ще е разрешен и при непреодолими външни условия. Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на гласоподавателите там.

Трябва да се съобразяваме с конституцията, която споделя, че българските жители имат право на общо и равно право на гласоподаване, изясни шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Гражданите задоволително дълго време посочваха, че едни от тях избират да гласоподават с машина, други с хартия. Ако отнемем това тяхно право на избор, ще нарушим конституцията, предизвести тя. И подсети, че точно ГЕРБ е партията, с чиято воля е било въведено гласуването с машина.
Бившата парламентарна шефка Цвета Караянчева описа, че по нейно персонално гледище в предходното Народно събрание е било въведено да има избор и с хартиена бюлетина. Тя направи сметка, че в случай че на 4 минути гласоподава 1 гласоподавател, за 13 часа могат да гласоподават 195 души. А имаме секции по 700 до 1000 души. Тук сме 240 души – значи за един избирателен ден няма да можем да гласуваме всички, предизвести Караянчева. И даде за образец президента Румен Радев, на който били нужни близо 5 минути, с цел да се ориентира по какъв начин да гласоподава на машина.
Освен това машината може да работи на батерия не повече от 2-3 часа, тя би трябвало да се включи в мрежата, само че какво се случва, в случай че няма ток в това обитаемо място – какво се случва, попита още Караянчева. И попита по какъв начин ще се реализира разнасянето на машините в чужбина.
Ако вие бяхте дали своят вот на машина, в този момент нямаше да слушаме тази дрънканица. Слушахме го в предния парламент, когато вие създадохте подобен безпорядък, че хората 2 дни не можаха да предадат протоколите. Избирателите на Българска социалистическа партия си гласоподаваха с машини и нямаха проблем, отговори й аленият народен представител Иван Иванов. Не се удивлявам с тези ваши изказвания за какво дигитализацията на България е на такова нулево равнище, добави соцдепутатът.
И електрификацията очевидно е проблем, включи се от трибуната зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин, който води тази част от съвещанието на Народното събрание.
Не знам за какво се пробвате да им обяснявате какви компликации ще срещнат те и президента, които ще вършат изборите. Има една мисъл – в никакъв случай не пречи на съперника да бърка, обърна се към Караянчева сътрудника й Тома Биков. Те ще са отговорни, в случай че една машина не сработи. По-добре да им бяхте поискали триумф, сподели той.
Георги Свиленски от Българска социалистическа партия пък описа за секция, в която от 780 дали своят вот гласоподаватели, 730 са за ГЕРБ, а от тях 728 са дали вота си с хартия и двама с машина . Искате хартиени бюлетини, тъй като единствено по този начин можете да печелите избори. Въведат ли се машините, пристигна ли честността в изборите, ГЕРБ не може да завоюва не първото място, само че и да мине 4-процентовата преграда, закани се Свиленски.
Любен Дилов от ГЕРБ пък изиска да бъдат дадени на гласоподавателите повече благоприятни условия за гласоподаване. „ Ами в случай че религията не ми разрешава да докосвам машина. Ако съм пастарянец – да не гласоподавам ли. Нали се опитваме да дадем повече благоприятни условия и да вкараме повече българи в този развой “, попита Дилов. Според него нямало никаква житейска логичност да се пробват да лимитират един метод на гласоподаване. Той видя и шпионски сюжет: Да не би да има опит да се направи толкоз нерешителен закон, че след парламентарните избори да се направи опит да има по-дълго служебно държавно управление, което да прави още едни нови избори наесен.
Да, би трябвало да има разнообразни благоприятни условия за гласоподаване, само че дотук се стигна поради спекулациите с хартията, отговори Свиленски. И даде образец, че на изборите през 2019 година е имало 600 хиляди недействителни бюлетини. Цяла една парламентарна група би останала отвън Народно събрание, изясни социалистът. Проблемът е, че го има ГЕРБ, в другите страни няма платен и подправен избор. Хората знаят по какъв начин да гласоподават и на хартия, и с машина, въпросът е какво се случва по-късно с бюлетините при преброяването, подлага на критика Свиленски.
Опорочени ли бяха президентските избори, какъв брой недействителни бюлетини имаше там, попита в отговор Дилов. Според него повече благоприятни условия значат повече независимост. Трябва да дадем повече благоприятни условия, тъй като единствения метод да лекуваме демокрацията е с повече народна власт, добави той.
. Обяснете на Генов, че президентът дълго време се бави с гласуването, тъй като се чудеше за коя партия да гласоподава, отвърна му Тома Биков от ГЕРБ.
Становището на Обществения съвет към ЦИК е, че машинното гласоподаване е добре да бъде последователно въведено и за 2021 година да се продължи и гласуването с хартиена бюлетина, съобщи Николина Ангелкова от ГЕРБ. Тя попита по какъв начин ще се подсигурява честността на вота, откакто софтуера на машината може елементарно да се сменя.
 Жесток политически спор за машинното гласоподаване Жесток политически спор за машинното гласоподаване
Лично аз имам подозрения, че може да се промени машинното гласоподаване по метода, по който се желае. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Анна Алекс...
В този миг Любен Дилов още веднъж се качи на трибуната и се оплака, че някой от лявата част на залата непрестанно мяука. Наистина е месец май, може би се разгонват или по този начин им работят обещанието за мандат, възнегодува депутатът от ГЕРБ. Водещият съвещанието Кристиан Вигенин направи забележка на всички, които издават звуци и подвикват от място. И прикани за по-организиран спор, в случай че депутатите не желаят да посрещнат Разпети Петък в залата.
Той поддържа тезата си с данни на ЦИК от последните избори, съгласно които едвам 30% от гласоподавателите в секциите, в които е имало опция за избор с машина, са дали своят вот по този метод. Машини е имало в към 9300 секции – в 545 от тях няма нито един глас с машина, в други 825 секции по този начин са дали своят вот по-малко от 10 души. Карадайъ изясни, че машинното гласоподаване не е проблем за Движение за права и свободи и даде образец още веднъж по данни на ЦИК – в хасковското село Зорница, където има 100% машинен избор, 97% от гласовете са за Движение за права и свободи. Общината с най-голям % машинен избор е Сърница и там 82% са за Движение за права и свободи.
Нека обаче се съобразим с данните от последните избори и е по-добре да има всеобщо машинно отчитане на резултатите, с цел да се минимизира или отстрани машинния фактор, добави Карадайъ.
16 страни в Европейски Съюз имат гласоподаване по пощата. А изключително в изискванията на пандемия – това е бъдещето. Затова след машини би трябвало да се вкарат гласуването по пощата и електронното отдалечено гласоподаване, с цел да скочи фрапантно интензивността, съобщи пък Мартин Димитров от Демократична България. Не е почтено да се приказва за цифровизация и 10 година да не въведете машинно гласоподаване. Нека за това малко време да хванем бика за рогата и да създадем нещо, добави той.
Според Мария Капон от ИМВ обаче ниската интензивност с машините била поради неналичието на добра сертификация на машините и недоверието на хората в тях. Тя обаче позволи, че би трябвало да има и хартиени бюлетини, тъй като на изборите е имало доста проблеми с машините. 5 пъти личното ми семейство имаше проблем с картата, би трябвало да сме безусловно сигурни, че ще дадем опция на всеки да упражни конституционното си право на глас, добави Капон.
 Представителка на ИТН очерта целите пред партията Представителка на ИТН очерта целите пред партията
Ново държавно управление в остарялата постройка. Ние от ИТН към този момент сме тук. Не знаем какъв брой време новото Народно събрание ще продължи да заседава, само че въ...
Георг Георгиев от ГЕРБ пък видя в дебатите обичаен конфликт сред демократичното и консервативното. Ние тук имаме войнстващото демократично, което отхвърля всевъзможни достижения на вчерашния ден и умереното консервативно, което разчита на напредъка и има вяра в него, само че желае да даде и друга опция, приемливост, изясни той. И се обърна към „ ИТН “ с думите: Разбирам устрема ви да изземете монопола върху всичко лъскаво и цветно от Демократична България. Но, отнемайки хартиените бюлетини, ще отнемете на Христо Иванов опцията да гласоподава изобщо, тъй като на изборите той го направи с хартия. Не отхвърляме машините и тяхната полза, само че е значимо да имаме и повторно да стигнем до гласоподавателите, сподели Георгиев.
Ние с нашия екип се борихме от самото начало да дадете рационална опция за одит на машините. Тогава щеше да има по-висок % на дали своят вот с машини. Гласувах с бюлетината като политически знак за това, че вие и ръководството ви неведнъж сте доказвали, че даже решението на един проблем може да сътвори различен проблем, отговори Христо Иванов.
Суперкомпютърът е на път. Ако бях на мястото на Мария Габриел и президента Плевнелиев, които са радетели за цифровизация, щях да се срамя от вас. Имам възприятието, че тук, в средата на залата, са с чип от Правец 82, скочи Любомир Каримански от Има Такъв Народ. Той подлага на критика ГЕРБ за проекта за възобновяване. И изясни, че машинното гласоподаване е първа стъпка към електронното. И даде образци с Люксембург, където гласоподават напълно електронно.
Не отхвърляме машинното гласоподаване, само че не можем да откажем на жителите да имат опцията за гласоподаване с хартия, отвърна Даниел Митов от ГЕРБ. Той предизвести, че 1005 машинен избор ще бъде отразен от всички наблюдаващи организации като основаване на проблем за вота. И даде образец, че даже в Естония има хартиени бюлетини.
Имам непрестанно исторически реминистенции по какъв начин тук Георги Димитров споделя от трибуната: България за няколко години би трябвало да реализира това, което другите страни към този момент са постигнали. Тази насилствената рационализация е комунистически метод, подлага на критика Радомир Чолаков от ГЕРБ. Той изясни, че за изборите най-важното е да има сигурност и хората да са спокойни.
 Общественият съвет към ЦИК изиска инспекция на казуса с машинното гласоподаване във Велико Търново Общественият съвет към ЦИК изиска инспекция на казуса с машинното гласоподаване във Велико Търново
Общественият съвет към ЦИК изиска от основния прокурор да извърши инспекция за казуса с машинното гласоподаване във Велико Търново. Това съ...
, подлага на критика народен представител.
Според Гьоте виждате толкоз, колкото знаете. Не ми говорете за хакери, това е закононарушение. Виждате такива, тъй като това можете, подлага на критика ГЕРБ Николай Хаджигенов от ИМВ.
Бюлетини би трябвало да има напечатани, в случай че се случи нещо, само че като запаса. Иначе 100% машинен избор, изясни Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. И изясни, че в случай че се извадят гласовете на Борисов от циганските махали, ще се види, че са на хартия. Знаете по какъв начин се управляват гласовете с хартии, тъй като го практикувате от години, сподели Йорданов.
Свещено право е на гласоподавателя да избере по какъв начин да гласоподава, в случай че желае с крайници, това е демокрацията, включи се и Вежди Рашидов. Говорите за суперкомпютър, на следващия ден ще има супердепутати. Трябва да дадете на хората да изберат право по какъв начин да гласоподават, въпросът е да им дадем за кого да гласоподават, прикани той.
С бързо гласоподаване няма да решим главния въпрос - неналичието на доверие в изборния развой, сподели Рамадан Аталай от Движение за права и свободи. То можело да се възвърне единствено с машинно преброяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР