Изцяло нова наредба за управление на отпадъците на територията на

...
Изцяло нова наредба за управление на отпадъците на територията на
Коментари Харесай

Нова наредба за управление на отпадъците приеха в Казанлък

Изцяло нова разпоредба за ръководство на отпадъците на територията на община Казанлък одобриха на съвещанието си днес общинските съветници. Документът е съгласуван с европейското законодателство и с условията на Закона за ръководство на отпадъците. Той добавя и някои специфики за общината. Сред тях е определянето на пълномощията на кмета за създаване на системи за разделно събиране на битовите боклуци, за ръководство на биоразградимите боклуци, на излезлите от приложимост гуми и моторни транспортни средства и други типове боклуци. В наредбата са дадени по-големи пълномощия на кмета и при правенето на Общинската стратегия за ръководство на боклуци, както и дали общината сама да построява системите за ръководство на неопасни боклуци или тази активност да се даде на лицензирани компании.
В документа са разказани отговорности на Кмета на общината, на компаниите, които ще ръководят отпадъците, както и правата и отговорностите на физическите и юридическите лица, генериращи боклуци. Разширен е разрешителният режим от страна на общината за транспорт и депониране на изкопни земни маси и строителни боклуци. Въведени са позволителен режим за лицата, извозващи строителни боклуци на частен терен, и някои облекчения за жителите, които отделят и депонират минимални  количества строителни боклуци при домашни поправки.
За първи път задължават контролните органи да вършат планови инспекции на документите за ръководството на отпадъците на другите компании, които работят на територията на общината, рециклират, сепарират, събират и оползотворяват боклуци. Според наредбата контролните органи получават спомагателни пълномощия за осъществяване на планови или неочаквани инспекции.
Уточнени са случаите, при които глобите се постановат от кмета на общината или от шефа на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ). В взаимозависимост от типа на нарушаванията и кой е нарушителят - физическо или юридическо лице, глобите, избрани от Закона за ръководство на отпадъците, са разнообразни - от 300 и до 4000 лева, а за други нарушавания на наредбата, които не съставляват закононарушения, физическите или длъжностните лица се санкционират с глоби  от 500 до 3000 лева, а за юридическите лица или едноличните търговци имуществените наказания са от 1000 до 6000 лева. 
Наредба N 23 задължава кмета на общината да разпространява другите начинания във връзка с ръководството на отпадъците и вкарва наложително осъществяване на разяснителни акции или на акции за събиране на едрогабаритни боклуци, остарели елктроуреди, облекла и други битови боклуци с дейното присъединяване на жителите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР