Изцяло е прекъснато електрозахранването на електроцентралата в Чернобил, мястото на

...
Изцяло е прекъснато електрозахранването на електроцентралата в Чернобил, мястото на
Коментари Харесай

Прекъснато е електричеството в атомната централа в Чернобил

Изцяло е прекратено електрозахранването на електроцентралата в Чернобил, мястото на най-тежката нуклеарна злополука в света през 1986 година, както и на нейните системи за сигурност, заяви украинският енергиен оператор " Укренерго ".

Централата е изцяло изключена от електропреносната мрежа, се споделя в изказване на страницата на оператора във Фейсбук, като се прибавя, че поради военните интервенции " няма опция за възобновяване на линиите ".

Във вторник Международната организация за атомна сила (МААЕ), която е орган за наблюдаване на Организация на обединените нации, съобщи, че обектът към този момент не предава данни и изрази угриженост за личния състав, работещ под съветска защита.

„ Положението на личния състав се утежнява ", обявиха от МААЕ, като се позоваха на украинския нуклеарен регулатор.

Неработещата централа се намира в зона, в която са ситуирани изведени от употреба реактори, както и уреди за радиоактивни боклуци. В централата към момента работят повече от 2000 души, защото тя изисква непрекъснато ръководство, с цел да се предотврати нова нуклеарна злополука.

Във вторник генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси прикани " силите, които дейно управляват обекта, незабавно да улеснят безвредната ротация на личния състав там ". Той също по този начин повтори предлагането си да пътува до Чернобил или другаде, с цел да обезпечи " ангажимент за сигурност и сигурност " на украинските електроцентрали от всички страни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР