Изцяло безплатно саниране на блокове вече няма да има. Това

...
Изцяло безплатно саниране на блокове вече няма да има. Това
Коментари Харесай

Безплатното саниране приключи окончателно


Изцяло " гратис " саниране на блокове към този момент няма да има. Това излиза наяве от думите на министъра на районното развиване Николай Нанков през вчерашния ден. " В бюджета за 2018 година няма да се желаят средства за саниране на частни жилищни здания. Сключените до момента контракти с етажните собствености ще бъдат довършени по досегашните правила ", сподели той.

От 2019 година програмата ще продължи, частично със средства от бюджета, само че по нови правила, които занапред ще се разискват. Най-вероятният вид е притежателите също да дават пари за обновяването на блоковете си. Точен % не се загатва. От към година насам, когато стана ясно, че програмата буксува, се приказва за самоучастие в началото от 20-25%. Според районния министър в бъдеще то може да доближи до 50%. Промените би трябвало да бъдат утвърдени и от Народното събрание.

" През 2018 и 2019 година мъчно ще приключим със постройките, които понастоящем са утвърдени с контракти с Българската банка за развиване, с ресурса, който имаме, разяснява министърът. Негативът по програмата, който се насади по политически и други аргументи, не ни дава оптимизъм да ви кажа тъкмо каква ще е сумата през бюджета, който ще се одобри през 2018 година ", добавя Нанков. 

Каквото и да е решението, към този момент е ясно, че ГЕРБ дезертира от предизборните си обещания, че програмата за " гратис " саниране ще продължи, до момента в който и последната панелка и селска къща не бъдат актуализирани.

Любимата на премиера Бойко Борисов и на някогашния районен министър и настоящ министър по европейското председателство Лиляна Павлова стратегия потегли от самото си начало със кавги и остри рецензии. Основните бяха, че в началото избраните пределни цени са прекомерно високи. На процедура те надхвърляха 3-4 пъти цените, реализирани по пилотна европейска стратегия от предходните години, в която притежателите също имаха самоучастие. В началото на тази година в. " Сега " пресметна, по данни на министерството на Лиляна Павлова, че страната е платила приблизително по 17 359 лв. за един апартамент. Предварителните калкулации бяха, че санирането на едно жилище би трябвало да коства приблизително сред 4000 и 8000 лева Регионалното министерство се оказа насила на два пъти да понижи пределните цени за възобновяване на един квадратен метър.

Притеснително е още, че програмата се извършва по комплицирана скица за финансиране, която отваря безчет малки врати за корупция и за надуване на цените. Етажните собствености подписват контракт с общината, общината разпорежда поръчките, парите идват от Българската банка за развиване, а контролът е поверен на регионалните управи, които могат да го вършат единствено по документи.

По думите на министър Нанков все още за ремонт са утвърдени 2022 здания. Завършени са 708 блока. Работи се по 614, а санирането на останалите 700 още не е почнало. Първоначално за програмата бяха заделени 1 милиард лв.. В началото на тази година незабавно бе гласуван нов 1 милиард, откакто стана ясно, че програмата е мощно наддоговорена. От тези 2 милиарда остават още към 1.5 милиарда лева, които ще бъдат изразходвани през 2018 и даже през 2019 година

Нулевата година за ново финансиране на програмата за саниране ще се употребява за изработването на нови правила. Те ще са обвързани с подготвяната сега Национална жилищна тактика, сподели зам.-министърът на районното развиване Малина Крумова, представена от Медиапул. Направеният разбор досега демонстрира, че жилищата у нас са близо 4 милиона, като 2/3 от тях са в градовете, а останалите в селата. Почти напълно жилищата са частна благосъстоятелност (97%), само че огромна част от тях са в неприятно положение поради неналичието на поддръжка на общите елементи главно в блоковете. Затова едно от предложенията е да се промени обсегът на програмата и парите по нея да покриват повече действия. Става дума за градивно подсилване, създаване на ВЕИ съоръжения на покривите, прекосяване на отопление с по-екологично гориво като газ или ток. В началото на програмата имаше опция за такива действия, само че те бяха спрени поради високата цена./ segabg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

Харесайте ни във FB
``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР