Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок,

...
Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок,
Коментари Харесай

Радев ще постави въпроса за тракийските бежанци на срещата с Ердоган

" Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който ние не би трябвало да забравяме. Разрушенията и заграбени домове и прекършените ориси не съумяха да изпепелят родовата памет и вярата, че справедливостта някой ден ще спечелва. От фамилиите на бежанците израснаха нови генерации. Вие сте тук и продължавате да бъдете обединени в тракийските сдружения, които пазят традициите и благородния завет - " Не забравяй, само че не отмъщавай ". Това съобщи президентът Румен Радев в речта си на тържественото поклонение пред Паметника на Одринската епопея в София.

Днес се навършват 105 години от Одринската епопея.

" Скъпи сънародници, уважаеми тракийци, Паметникът на Одринската епопея ни припомня и през днешния ден, че българският боец извърши с смелост и безрезервност своя дълг към тракийци. Но войнската героизъм и неотстъпчивост не може да изкупи слабостта на политиците както на тогавашните, по този начин и на днешните. В този прочут ден на Тракия мястото на всеки български общественик е тук измежду вас ", съобщи президентът и добави, че през днешния ден би трябвало да почетем жертвите и дружно да отстояваме правата на тракийските българи.

По думите на Радев въпросът за дължимите компенсации за парцелите на тракийските бежанци е част от този ангажимент и той не може да бъде премълчаван от никакви съображения.
" Това е въпрос на правдивост и национално достолепие. Търсенето на решение на този проблем не е анахронизъм, а е част от актуалния европейски прочит на историята. Той е в духа и процедура на днешната интернационална политика и българското общество няма да допусне историческата истина да се преиначава, а горчивите обстоятелства да се замитат под килима на геополитическите съображения ", безапелационен бе Радев.

 Антон Кутев: България има най-беззъбата дипломация
Антон Кутев: България има най-беззъбата дипломация

Дипломатът Борисов да сложи пред Ердоган въпроса за тракийските бежанци

Според президента посредством слагането на въпроса за дължимите компенсации за парцелите на тракийските бежанци до някъде страната ни може да изкупи дълга си пред нашите предшественици. " Много от тях си отидоха с отворени очи, тъй като душите им останаха вечно по родните места - в Одринска и Беломорска Тракия. "

" Нека бъде светла паметта на всички българи, отдали живота си за свободата и благоденствието н тракийци. Поклон пред паметта на героите! Да живее България! "

На церемонията участваха вицепремиерът Валери Симеонов, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, ръководителят на Съюза на тракийските сдружения Красимир Премянов и други.



След церемонията президентът съобщи пред публицисти, че сигурно ще сложи въпроса за тракийските бежанци на срещата си с президента на Турция Реджеп Ердоган.
Държавният глава уточни и че все още към момента не е ясно по кое време ще се организира срещата. По думите му има възможност срещата да се състои в границите на срещата на върха на НАТО, която ще се организира на 11 и 12 юли тази година. Радев беше безапелационен, че т емата на срещата ще бъдат двустранните връзки сред България и Турция.

Относно срещата на водачите на Европейски Съюз и Турция , която ще се организира по-късно през днешния ден във Варна, Радев разяснява, че чака България да не остава единствено в ролята на хазаин. " Надявам се министър председателят да сложи въпроса за намесата на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния развой, в религиозните ни каузи, само че и също по този начин за компенсацията на тракийските бежанци ", съобщи Радев. По думите му е значимо европейските водачи да схванат, че проблемите на България са и европейски проблеми и е обикновено българите да чакат от тях да отстояват и българските ползи.

 Захариева пита за какво Българска социалистическа партия не са решили въпроса с тракийските бежанци
Захариева пита за какво Българска социалистическа партия не са решили въпроса с тракийските бежанци

Срещата във Варна не е двустранна, с цел да се разисква тази тематика

Припомняме обаче, че по-рано през днешния ден тематиката разяснява външният министър на страната Екатерина Захариева. По думите ѝ срещата във Варна не е двустранна, а сред Европейския съюз и Турция. Това е повода, заради която въпросът за тракийските бежанци няма да бъде издигнат .
" Ако беше толкоз елементарно, надали не в този момент на една среща ще решим въпроса, Българска социалистическа партия от 1992 година са били много време в ръководството, имали са и президент, за какво не съумяха да го решат ", отсече Захариева и добави, че въпросът за компенсацията на тракийските бежанци е дълготраен и постоянно се повдига, когато ръководещите беседват с нашите турски съседи.

 Във Варна стачкуват поради визитата на Ердоган
Във Варна стачкуват поради визитата на Ердоган

Протестиращите развяха плакати с надпис " Затваряме Варна за диктатори "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР