Изтребителят МиГ-29, управляван от майор Валентин Терзиев, най-вероятно се е

...
Изтребителят МиГ-29, управляван от майор Валентин Терзиев, най-вероятно се е
Коментари Харесай

МиГ-ът на Терзиев се е взривил, преди да падне във водата

Изтребителят МиГ-29, ръководен от майор Валентин Терзиев, най-вероятно се е взривил, преди да падне в Черно море. Това е версията, по която работи следствието, откакто остатъци от самолета бяха открити да се носят в морето на 11 км югоизточно от Шабла.

От четвъртък към откритите предмети се прибавиха и остатъци, избрани от началника на защитата адмирал Емил Ефтимов като “биологичен материал”. Снощи майор Валентин Терзиев бе публично разгласен за умрял. След като е открит биологичен материал, е допустимо самолетът да се е взривил над водата, а не да се е забил в морето поради неточност или комплициране на водача, разясниха пред летци.

МиГ-29, ръководен от майор Валентин Терзиев от авиобаза “Граф Игнатиево”, изчезна в нощта на вторник против четвъртък над Черно море. Изтребителят е изпълнявал задача за нощни стрелби над морето и е липсващ ненадейно от радарите, откакто е поразил задачата си, стана ясно в сряда. Самолетът е изгубил и радиовръзка. “Открит е биологичен материал измежду останките от падналия на 9 юни във водите на Черно море боен аероплан МиГ-29, който е възложен за ДНК експертиза”, заяви в четвъртък адмирал Ефтимов.

Ден порано военните оповестиха и че са разкрили избавителната жилетка на водача. Сигурно било и че майор Терзиев не е катапултирал преди злополуката, тъй като е щяло да има радиосигнал.

Ако гърмежът е станал във въздуха, за каквото приказват разпръснатите остатъци и откритият биологичен материал, доста евентуално повода да е в

недостатък на ракетата, закачена за крилото на самолета , обясниха летци.

Вече е имало случаи, когато при изстрелване ракетата не се откача от крилото, а остава закачена за самолета. Тогава моторът ѝ, който е барутен, прогарял крилото или водел до гърмеж. Като версия още в сряда се появи и опцията изтребителят да е бил изумен от Противовъздушна отбрана, защото учението “Шабла 2021”, в което е взел участие майор Терзиев, включваше и стрелби. Според специалисти, с които беседва “24 часа”, тази версия била извънредно малко евентуална.

Ако изтребителят се е блъснал във водата, тялото трябваше да остане крепко и завързано за седалката, аргументираха се специалистите. “Каквото и да приказваме, индивида го няма, а грешките са много”, считат дългогодишни експерти и летци.

Втората теза съгласно тях за случая е, че

повече от 30 година не е провеждана парашутна подготовка над море

и не е оттренирано софтуерно катапултиране над вода. Особено когато летецът вижда, че навлиза в морето. Тогава той дори трябвало да се освободи от парашута, като махне презрамките, които го държат за пилотската седалка. В противоположен случай, като се навлажни парашутът, ставал като котва и летецът не можел да изплува. Пита се

дали е имало спомагателни радари с изключение на дежурните по график

“Примерно, от 12 през нощта до 2,00 ч дежури еди-кой си радар над Братово, различен над Плевен и така нататък Те образуват радиолокационно поле. Като минава аероплан през това поле, той се вижда на екрана и щурманите вземат решение, в случай че има наши самолети във въздуха, какво да вършат. Въпросът е дали към естествения дежурен радар, който е работил по това време, са били включени по заповед спомагателни, с цел да обезпечават стрелбите в Шабла”, пита умел авиоинженер.

Тези въпроси чакат отговори, счита той. Важно било да се знае дали тези радари са трикоординатни, които мерят ширина, дължина и височина. Без тях не можело да се засече бързото рухване на целта над морето. Отговори дължали и наземните експерти, защото ръководството на самолета става от команден пункт, в който стоят диспечери. Те имат пред себе си изнесени екрани от радар и следят къде е изтребителят, имат директна връзка с летеца и го насочват.

“Големият въпрос е ръководството на полета от земята - какво е било, кой го е правил, въз основа на информацията от кой радар”, допълват специалисти. И показват, че по принцип на Запад, когато се вършат такива полети, се обезпечават от три самолета. Единият пускал целта, оттеглял се встрани и играел ролята на надзор - заснемал всичко. Вторият удрял целта, а третият бил наблюдаващ, избавителен и насочващ.

Ако нещо не е наред, той предупреждавал стрелящия да не го прави. Всичко, каквото е правил майор Терзиев, било тренирано постоянно и неведнъж в българската авиация преди. А в последните години било загърбено с оправданието за финансов дефицит.

Издирването на остатъци от самолета продължи и през целия ден в четвъртък. Бяха открити и още две следи, където се налагало в допълнение изследване, обясни адмирал Ефтимов. Основната цел на интервенцията обаче към този момент е намирането на черната кутия, стана ясно от изявлението му.

“Действията ни се насочват най-много към намиране на черната кутия на самолета. Това е основен миг, с цел да може да се проучват аргументите и да може да продължи плановата летателна активност на изтребителната авиация на Българската армия”, разясни адмиралът. Военните се надяват

да съумеят да намерят кутията до 4 дни, с цел да не бъде унищожена информацията

Частни компании, които разполагат с нужната техника, са се присъединили през вчерашния ден в издирването на потопените остатъци. Дълбочината на мястото, където се допуска, че е паднал самолетът, е над 70 м и военните нямат нужната техника.

Международно следствие на модернизацията на изтребителите изиска Атлантическият съвет

Разследване по какъв начин е осъществена поддръжката и модернизацията на самолетите МиГ-29 по контракта с производителя им РСК “МиГ”, желаеха от Атлантическия съвет. Според тях в следствието наложително би трябвало да се включат специалисти от НАТО, по-специално от Полша и Украйна.

Служебният министър на защитата Георги Панайотов неотложно да показа на българското общество цялостен доклад на осъществяването на всички подписани контракти с РСК МиГ по рамковото съглашение от 2018 година за ремонтите и поддръжката на МиГ-29. В доклада следва да се включи и цялостната информация по отношение на всички проблеми, които досега сме имали с съветската страна по осъществяването на договорите – както във връзка с закъсненията в периодите на осъществяване, за което към този момент са поискани неустойки, по този начин и по отношение на вероятни некачествени поправки и рекламации от наша страна, упорстват от Атлантическия съвет.

Незабавно държавното управление, основавайки се на правилото на солидарността в НАТО, да изиска пускане на съюзна задача по защита на българското въздушно пространство, до момента в който България не придобие надеждни качества за независимо осъществяване на дилемите по Air Policing, желаят още от организацията. А всевъзможни планове за в допълнение удължение на ресурса на руските изтребители трябвало да бъдат прекъснати.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР