Изтребители от САЩ и Канада прихванаха два руски бомбардировача край

...
Изтребители от САЩ и Канада прихванаха два руски бомбардировача край
Коментари Харесай

Екшън в небето: САЩ и Канада прихванаха руски бомбардировачи край Аляска

Изтребители от Съединени американски щати и Канада прихванаха два съветски бомбардировача край крайбрежията на Аляска, написа The Hill, като се базира на заявление на Обединеното командване за аерокосмическа защита на Северна Америка.

Както акцентира организацията, и двата самолета останаха в интернационалното въздушно пространство и не нарушиха границите на други страни, написа pogled.info.

В четвъртък американски и канадски изтребители прехванаха два съветски бомбардировача край крайбрежията на Аляска, оповестява The Hill, базирайки се на изказване на Обединеното командване за аерокосмическа защита на Северна Америка (NORAD).

Както прецизира изданието, два американски изтребителя F-22 и два канадски CF-18 се приближиха до два бомбардировача Ту-95 „ Мечка “, способни да носят нуклеарни оръжия на борда, откакто съветските самолети минаха зоната за различаване на Противовъздушна отбрана в Аляска и Канада на 300 км от брега на Аляска.

Според обединеното командване и двата бомбардировача са останали в интернационалното въздушно пространство, без да нарушават границата на суверенната територия на Съединени американски щати или Канада.

Американският вестник напомня, че полетите на съветски бомбардировачи бяха обновени през 2007 година, след решението на Москва да усили военния си капацитет.

Пентагонът счита, че с сходни полети Русия се пробва да показва военната си мощ пред съперниците и да се приготви за възможни спорове. Преди седмица NORAD разпознава два съветски самолета за битка с подводници в същия регион.

Още по-рано, през май, американските изтребители трябваше два пъти да се доближават до самолети от Русия в зоната за различаване на Противовъздушна отбрана в Аляска за два дни.

В същото време изданието отбелязва, че Съединени американски щати също правят сходни полети в интернационалното въздушно пространство покрай границите на Русия.

Така през юни съветските изтребители за три часа три пъти прихванаха американски аероплан над Средиземно море. Шестият флот на Съединени американски щати назова второто прехващане „ рисково “, тъй като съветският аероплан „ направи високоскоростен проход непосредствено пред самолета на задачата, което изложи на риск водачите и екипаж “.

Руските военни оспорват тази оценка на техните дейности.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР