Изтощителната надпревара за поста генерален секретар на НАТО е към

...
Изтощителната надпревара за поста генерален секретар на НАТО е към
Коментари Харесай

Америка разреши генералният секретар на НАТО да остане мъж, стига да е русофоб

Изтощителната конкуренция за поста общоприет секретар на НАТО е към своя край. Тази на пръв взор церемониална позиция се трансформира в обект на гневни подмолни разногласия сред съдружниците, които не престават повече от година. Резултатът, наподобява, ще бъде непредвиден: членовете на Алианса, по разпореждане на Съединените щати, ще трансформират коренно критериите за избор на общоприет секретар. За да... оставят всичко както преди.

Тук би трябвало да си напомним някои от перипетиите на тази яростна битка. Норвежецът Йенс Столтенберг изкара оптималните два мандата от по четири години и трябваше да подаде оставка преди година, макар че към този момент да му бяха запазили комфортното място в стола на шеф на Националната банка на родината му. Много преди този момент членовете на Алианса безмълвно дефинираха главния аршин за новия общоприет секретар: за първи път той би трябвало да стане жена. Разбира се, да бъде и русофобка - това остава непроменено при сегашните условия.

Но упоритостите на обособените претенденти и страни се трансфораха в сериозна спънка за избора на нов водач на блока. Затова тихомълком, " по изключение ", взеха решение да удължат пълномощията на Столтенберг с една година, давайки основателна причина - " съветското навлизане в Украйна ". И през цялата минала година разногласията към тази позиция продължиха зад кулисите на единния антируски фронт.

Предвид критерия за пола, към който се съгласиха членовете на организацията, разнообразни дами бяха сортирани и поредно отхвърлени. Изглежда, че е реализиран прочут консенсус към кандидатурата на премиера на Дания Мете Фредериксен. Но съгласно “Уолстрийт Джърнъл ” Полша се разбунтувала. Уж ѝ омръзнали генералните секретари на НАТО от северните страни.

Е, защото дамите последователно напуснаха пистата, правилото на асортимент по пол последователно изчезна. Остава един и главен аршин: русофобията на претендента да не предстои на подозрение.

Англия плетеше своите интриги през цялото време. Там започнаха съществено да разискват кандидатурата на Борис Джонсън - новият министър председател Риши Сунак в действителност искаше да разкара главния си конкурент от Консервативната партия някъде надалеч от Лондон. Но защото се разгоряха свадите към лъжите на този авантюрист, диалозите за сериозността на номинацията му изгубиха смисъл.

Но Лондон стартира да лобира за поста на своя министър на защитата Бен Уолъс в НАТО. Освен това никой не скри, че главната му заслуга е точно „ опълчването на съветската експанзия “. Тоест този претендент устоя сполучливо теста за русофобия.

Вярно е, че Франция не гори от предпочитание да види британец като общоприет секретар на НАТО. Поради което английската преса стартира да подозира Еманюел Макрон в съответните интриги.

Но всички схващат, че приказките за " консенсус " в НАТО не са нищо повече от бърборене. Решенията там се вземат от Съединени американски щати и в случай че президентът на Съединени американски щати реши да избере Уолъс, тогава никой не би посмял да се опълчи. Джо Байдън обаче постави окончателния завършек на упоритостите на английския министър на защитата, като последният беше заставен да го признае тези дни.

Това провокира неспокойствие във Англия. Там Байдън постоянно е бил подозиран в ирландска „ англофобия “. Разбира се, даже в този момент подозират, че президентът на Съединени американски щати се управлява от " антибритански " настроения. Така че русофобията на Уолъс не е надделяла англофобията на Байдън.

И в следствие президентът персонално организира изявление в Белия дом с нов перспективен претендент за поста общоприет секретар на НАТО - сегашния общоприет секретар Столтенберг. След това всички в един глас заговориха, че изборът на " новия " водач на Алианса е изработен. Това е всичко: Байдън сподели на всички кой е шефът в НАТО.

Ако изборът на началник на Белия дом не се промени, тогава задържането на Столтенберг още четири години на този пост може да го направи безспорен рекордьор. Вече със своите девет години секретарство той е на второ място след върха (който до неотдавна изглеждаше непоклатим) на холандеца Йозеф Лунс, който управляваше НАТО от 1971 до 1984 година Но от този момент времето, прекарано на този пост, е лимитирано до два мандата.

Но кои обичаи не могат да бъдат нарушени под прикритието на противодействието на съветската опасност!? Какви ли не нарушавания на личните правила няма да се разминат. Така де - " свят, учреден на правила ", когато тези правила се диктуват единствено от една страна

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР