Източването на земеделските субсидии чрез виртуални стада е престъпление, но

...
Източването на земеделските субсидии чрез виртуални стада е престъпление, но
Коментари Харесай

Виртуални стада източват евросубсидии

Източването на земеделските дотации посредством " виртуални стада " е закононарушение, само че до момента няма основана съответна конструкция, както във Фонд " Земеделие ", по този начин и на равнище прокуратура, която да " хване " тези нарушавания. Това съобщи пред публицисти министърът на земеделието Христо Бозуков. Той беше посетител на деветото издание на Събора на овцевъдите, който беше открит край Петропавловския манастир. 

„ Поне едно 20% от животните влизат в тази група „ виртуални “. ", уточни на собствен ред  проф. Иван Станков, изпълнителен шеф на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По негови сметки казусът визира към една пета от сектора, съобщи БНР.  " В момента дават над 1,3 милиона, само че овцете действително са някъде към милион-милион и 100. Значителен запас, над 30 % от средствата, се „ източват “ по този метод и отиват не по предопределение. Порочните практики в България са доста. След като установим, всички тези животни ще ги изключим от субсидиране “, означи той. 

Основният проблем на фермерите остава това, че доста малко от тях съумяват да затворят цикъла, счита служебният министър на земеделието. " Те продават суровина и зависят тотално от пазара на месото, на млякото - кой ще купи агнетата, на каква цена. Би трябвало да има някакво съдружие, някакво кооперативно съдружие. Цялото международно земеделие е на правилото на кооперацията. Тази простотия, която се наложи у нас през последните 30 години – всеки да се избавя поединично докара до провал българското земеделие и в растениевъдството и в отглеждането на животни ", заключи още проф. Бозуков.

Той даде за образец Съединени американски щати, където сходна кооперация съществува от 1962-а година. Проф. Бозуков добави, че смяната може да пристигна със скромна помощ от страната, само че по-важното е да се промени манталитета на хората. 

Преди откриването на събора зам.-министърът на земеделието и храните с сектор " Животновъдство " Крум Неделков разяснява, че инспекциите за осветляване на сектора са почнали преди дни, към този момент в Източна България. Те ще бъдат конфиденциални и няма да бъдат оповестявани авансово, само че и няма да бъдат проверявани едни и същи стопани, както е било през последните години, уточни той. 

Основното е да се откри дали подхождат заявените животни, сподели Неделков. По думите му тук-там има фрапиращи нарушавания в границите на 50-70 % в някои от стадата. Предстои разбор дали разминаването е по механически аргументи или завишаването е направено от съответния фермер.

Според Неделков е нужна смяна в Закона за ветеринарномедицинската активност, с цел да носят отговорност и ветеринарните експерти, които дават отговор за стадата, а глобите за нарушителите би трябвало да бъдат увеличени, даже да бъде планувано и лишаване на лиценз на ветеринари, които са спекулирали с броя на животните. 

" Размерът на дотациите в земеделието не е дребен, в сектора има капацитет, само че е значимо да има тактика. При сполучливото й осъществяване, след пет години вместо един милион и двеста овце, каквато е формалната статистика в този момент, може да се доближи до два милиона отглеждани овце ", уточни Неделков. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР