Източва ли се БДЖ чрез ремонт на локомотиви? Това питат

...
Източва ли се БДЖ чрез ремонт на локомотиви? Това питат
Коментари Харесай

Нагласени ли са обществените поръчки в БДЖ?

Източва ли се БДЖ посредством ремонт на локомотиви? Това питат от " Експрес Сервиз " ООД. Компанията сигнализира за следващата скандална социална поръчка за 4 милиона лв.. От оповестена поръчка излиза наяве по какъв начин локомотиви на БДЖ ще се ремонтират от самата държавна железница, в техни здания, с техен личен състав и уреди.

Въпросите и обвиняванията бяха отправени от " Експрес Сервиз " на конференция в Българска телеграфна агенция. На нея участваха: Анастас Колев, шеф на локомотивен цех " Експрес Сервиз " в Русе; Гинчо Павлов, изпълнителен шеф на българо-хърватското сдружение " БДЖ - Кончар " АД; Цветелин Колев - заместник-управител на " Експрес Сервиз " ООД.

БДЖ са заделили човешки запас и средства за аварийни елементи, с цел да изпълнят сами над 80% от размера на поръчката. Заделя се и запас от над 4 милиона лв. за заплащания към избраната за реализатор компания. По този метод БДЖ заплащат за осъществяването на едни и същи поправки два пъти - един път на личния си личен състав и на доставчиците на аварийни елементи и втори път-на частна компания формален реализатор на поръчката.

Това е поредна поръчка за ремонт на локомотиви на БДЖ, до която заводът на Експрес Сервиз ООД Русе действително няма да бъде позволен. Изрично условие на БДЖ е локомотивите да се одобряват и предават за ремонт в Локомотивно хранилище София.
В същото време възложителят слага краен период за осъществяване на техническите обзор от осем работни часа. Това време е и абсолютният софтуерен най-малко и не разрешава локомотивите да се придвижат до място, друго от депото в София. Облагодетелствана от това изискване е частна компания, която употребява държавното хранилище, без да е била провеждана каквато и да е спортна процедура за това.

Транспортният министър Ивайло Московски е упълномощил инспекция, припомниха на конференцията. Звеното за вътрешен одит към министерството ще ревизира 3 години обратно по какъв начин са правени ремонтите.

Темата е: " Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, благосъстоятелност на " БДЖ-Пътнически транспорти " ЕООД за тригодишен интервал ".

Припомняме, на 20 януари 2018 година основният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се извърши инспекция в БДЖ поради сигнали за злоупотреби. Инспекцията е предоставена на Софийската градска прокуратура. Главният прокурор се сезира по материали в медиите, съгласно които има злоупотреби в БДЖ.

Прокуратурата ще ревизира изказванията, че в сдружението се прави фалшив ремонт на локомотивите. Обект на инспекцията ще са и сигналите за подписване на неизгодни контракти с външни реализатори на ремонта, както и изплатени трудови хонорари без съображение на лица, назначени официално в системата на БДЖ.

Малко по-късно - на 26 януари транспортният министър разпореди вътрешна инспекция откакто бе излъчен ефирен репортаж, съгласно който в БДЖ са назначени и взимат заплати футболисти, които в никакъв случай не са имали някакви задължения и не са се явявали на работа. Назначаването им е единствено фиктивно.

След това от Българска социалистическа партия желаеха оставката на транспортния министър. Той съобщи, че е подготвен да си даде оставката, само че положението на БДЖ не го навежда на сходна мисъл.

На 7 февруари 2018 година държавното управление утвърди спомагателни заплащания от централния бюджет към Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията в размер на 30 946 000 лева

Сумата ще бъде предоставена на " Холдинг БДЖ " ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възобновена до 28 декември 2020 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР