Източнолибийските сили контролират все още бившето Международно летище на Триполи,

...
Източнолибийските сили контролират все още бившето Международно летище на Триполи,
Коментари Харесай

Напрежение в Либия заради военна офанзива към Триполи

Източнолибийските сили управляват към момента бившето Международно летище на Триполи, оповестява Ройтерс, базирайки се на източнолибийски боен представител и поданици.
Според телевизия "Ал Джазира " е имало конфликти сред последователи на управляващите в Триполи и армейски подразделения в региона на автомагистралата, минаваща покрай интернационалното летище на Триполи.
Засега постъпва спорна информация кой сега управлява летището. ПървоЛибийската национална войска (ЛНА) съобщи, че е завзела аерогарата, която от към пет години не работи, откакто беше съвсем изцяло разрушена при боеве през юли 2014 година Буквално след няколко часа министерството на вътрешните работи на държавното управление в Триполи пусна официално съобщение, в което съобщи, че контролът над стратегическия обект е възобновен. Почти незабавно обаче представителят на силите на Хафтар бригаден военачалник Ахмед Мисмари опроверга това. "Армията към момента държи летището ", сподели той.
Въоръжени групировки от град Мисрата дойдоха на помощ на формированията на заседаващото в Триполи държавно управление на националното единение на Либия с министър председател Файез Сарадж, заяви телевизия "Ал Джазира ", представена от ТАСС. Според телевизионния канал отрядите от Мисрата (намираща се на 200 км източно от столицата) се отправили към южните околности на Триполи, с цел да поддържат проправителствените войски при удържането на настъплението на Либийската национална войска с пълководец фелдмаршал Халифа Хафтар.
Мисратците, изиграли немалка роля при свалянето на полковник Муамар Кадафи през 2011 година и освобождението в края на 2016 година на град Сирт от бойците на терористичната формация "Ислямска страна ", съставляват сами по себе си най-боеспособната и проведена мощ, която може да се опълчи на подразделенията на Хафтар. Разполагат с тежко въоръжение, включително танкове, артилерия и системи за залпов огън, както и бойна авиация. Съобщава се, че подготвеност да отрази взлом на Триполи е декларирало и самото командване на разположената в Мисрата военновъздушна база.
Според телевизионния канал "218 " през вчерашния ден Сарадж в качеството си на висш главнокомандващ на въоръжените сили е образувал Обединен действен щаб и е назначил за негов началник началника на по този начин наречения Западен боен окръг към държавното управление си генерал-майор Осама Джувейли. Освен него в структурата влизат командващите Централния и двата столични военни окръга, началникът на военното разузнаване и представител на президентската армия.
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации изрази безпокойствие от военната интензивност край либийската столица Триполи и предизвести, че тя заплашва стабилността на Либия. Съветът също по този начин прикани командваната от Халифа Хафтар Либийска национална войска да приключи всевъзможни напредвания на войските си, съобщи Ройтерс. Германският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Кристоф Хойсген, който през април е ротационен ръководител на съвета, изчете взаимна декларация на съвета, призната, откакто на съвещание при закрити порти органът на Обединените народи беше осведомен за последния процес на събитията в Либия.
"Съветът също по този начин прикани всички сили да намалят и прекратят военната интензивност. Не може да има никакво военно решение на спора ", сподели Хойсген. Съветът изрази и желанието си "да потърси сметка от виновните за по-нататъшни спорове ", съобщи Асошиейтед прес.
Членовете на органа на Обединените народи още веднъж показаха цялостна поддръжка за генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който през вчерашния ден напусна Либия, откакто по-рано денем се срещна с Хафтар. Съветът "призова всички страни в спора да възобновят разговора и да изпълнят уговорката си да взаимодействат градивно с политическия развой под егидата на Организация на обединените нации ".
В декларацията се акцентира задължението според интернационалното право да се пазят цивилното население и чиновниците на Организация на обединените нации.
Русия и Египет пък координират дейности за възобновяване на либийската държавност посредством народен разговор. Това съобщи съветският министър на външните работи Сергей Лавров в изявление от през днешния ден за египетския вестник "Ахрам ", представено от ТАСС.
"Задачата ни е да помогнем на либийците да преодолеят съществуващите различия, да реализират устойчиви договорености по параметрите на националното помиряване ", съобщи Лавров. "Имаме общо виждане за пътя на възобновяване на либийската държавност посредством инклузивен народен разговор с присъединяване на представителите на водещите военно-политически сили, гражданското общество и районите ", добави съветският министър. Той сподели, че се надява общолибийската конференция този месец в либийския град Гадамес да обезпечи прогрес по урегулирането на обстановката в Либия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР