Източнк: Причините за болката в коляното могат да бъдат поне

...
Източнк: Причините за болката в коляното могат да бъдат поне
Коментари Харесай

Защо ме боли коляното?

Източнк:

Причините за болката в коляното могат да бъдат най-малко седем, взависимост от структурите и тъщаните от които произлиза.

1. Болката в коляното може да е вследствие на контузия , спортно натоварване или в резултат на рухване или различен противен случай.
2.

При бурсит се възпалява бурса на коляното. Това е характерна торбовидна конструкция, която е изпълнена със синовиална течност. Бурсите са присъщи при ставите. В коляно има три бурси. Едната се намира сред капачката и кожата над нея. Друга се разполага сред сухожилията от вътрешната долна част на коляното и подлежащата му част. Третата се намира сред деболото сухожилие, свързващо долния полюс на капачката и подбедрицата и подлежащата част. Бурсите защищават мускулите, сухожилията и костите от взаимно триене.

Свързани публикации.. 10 аргументи за болежка в коляното 0 Скъсване на менискус – от внезапна до непрекъсната болежка в коляното (І част) 0 Артроза или ревматоиден артрит - по какъв начин да ги отличим 1

Когато се възпали бурсата сред сухожиията от вътрешната долна част на коляното, болката се усеща идваща от вътрешността му. Това може да се случи при остра контузия или мощно натоварване на коляното.

При бурсит болката се усеща от вътрешността на коляното, 5 – 7 см под ставата.

3. Болката от вътрешната страна може да е в резултат на изкълчване или разкъсване на медиалния колагенов лигамент . Получава се поради извъртане (и скъсване на лигамента) при удар или мощен отпор поради вътрешното напрежение. Болката се появява незабавно и е съпроводена от отичане.

4. Може да е разскъсан медиалния менискус . Това е защитният хрущял, който покрива колянната става. Болката се усеща като вътрешна. Менискусът може да се скъса при претоварване, което основава болкова симптоматика при придвижване.

5. По принцип с придвижване на годините този предпазен хрущял изтънява и се износва. Това е дегенеративен развой, който изключително визира коленните стави като едни от най-натоварените. Ако ви болят колената със ставането, евентуално повода е остеоартрит .

6. Плика синдром е положение, при което е възпалена характерна линия от синовиалната тъкан. Болката се появява най-често при контузия вследствие физическо пренатоварване. При обзор се напипва възел в коляното сред капачката и бедрената кост, който е мощно сензитивен на досег.

7. Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което визира цялото тяло. Изпитват се болки не в едното, а двете колена, както и в други стави. Болката е отчетлива заран при ставане и минава последователно с напредъка на деня.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР