Източният фронт на еврозоната се оказва неприятно разсейдващ за Марио

...
Източният фронт на еврозоната се оказва неприятно разсейдващ за Марио
Коментари Харесай

Източният фронт създава проблеми на главния банкер на Европа

Източният фронт на еврозоната се оказва неприятно разсейдващ за Марио Драги. Президентът на Европейската централна банка най-вероятно ще би трябвало да прекара съвещанията на Управляващия съвет това лято без представителите от Словения и Латвия, като единият е разследван за рушвет, а другият напуща. ЕЦБ оспори рестриктивните мерки пред латвийския гуверньор пред Съда на Европейски Съюз.

Това е следващата тягост, идваща от изток, откакто страни като Полша от дълго време се бавят и не желаят по-голяма интеграция, а България не е доста щастлива да разреши на ЕЦБ надзор върху локалните банки. Латива и прилежаща Естония са в центъра на кавги, свързани с пране на пари, споделя Bloomberg.

" Това основава огромно стеснение за Драги и лишава част от фокуса от по-сериозните проблеми ", споделя Пиет Кристиансен, икономист в Danske Bank A/S в Копенхаген.

 Латвийската банка ABLV ще бъде ликвидирана
Европейската банка, която заплати с живота си за помощта към Северна Корея

Кредиторът се замеси в гръмък скандал с финансови измами, подкупи и пране на пари

Икономисти, записани преди последното решение през февруари, предсказаха, че ЕЦБ ще завърши своята стратегия за изкупуване на облигации до края на годината. Окончателната ѝ орис ще бъде решена на среща на 14 юни, която би трябвало да се организира в столицата на Латвия - Рига. Но откакто Илмар Римшевич има възбрана да извършва отговорностите си, не е ясно кой ще стои до Драги по време на пресконфенрецията.

Гуверньорът не може и да напусне страната до момента в който тече следствието за рушвет. Затова той не е посещавал и последните две съвещание на Европейската централна банка.

В източна част на Европа има и други проблеми. България - най-бедната страна-членка на Европейски Съюз - желае да се причисли към ERM-2 през лятото. Но напъните българските банки да минат по надзора на ЕЦБ, откакто третата най-голяма банкрутира - буксуват, а държавното управление в София е готово да предприеме тази стъпка единствено след замяната на лв. с еврото.

 България кандидатства за
България ще задейства процедурата за приемане на еврото

Новината заяви министърът на финансите пред задгранични публицисти

Двете най-големи стопански системи в района - Полша и Чехия, се двоумят дали да одобряват еврото и да интегрират банковите си системи. ЕЦБ се скара и с Унгария поради един милиард евро, които централната банка е дала на фондации, които да ги влагат в държавен дълги и да купуват предмети на изкуството и недвижими парцели.

Но към този момент Латвия и Словения са под светлините на прожекторите. Гуверньорът на Словения Бостян Язбек заяви, че подава оставка предишния месец, само че страната няма да избере негов заместител до след изборите, които ще се проведат през май и юни. Неговият заместител ще посещава срещите на ЕЦБ, само че към момента не е ясно дали ще има правото да гласоподава.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР