Отровителят на руски шпионин, предоставящ разузнавателна информация на Обединеното кралство, може да е замесен в убийството на Пригожин

...
Източници от разузнаването в Обединеното кралство и Украйна обсъждат дали
Коментари Харесай

Източници от разузнаването в Обединеното кралство и Украйна обсъждат дали Андрей Аверянов, ръководителят на руското военно разузнаване, което отрови семейство Скрипал [Сергей Скрипал, бивш руски военен и двоен агент на британските разузнавателни служби, и дъщеря му – бел.ред.] с „Новичок“ [група нервнопаралитични агенти – ред.] в Солсбъри, може да са участвали в организирането на убийството на Евгений Пригожин, лидер на Wagner Group.

Източник: Европейска правда, позовавайки се на публикация на британския портал i

Подробности:Аверянов се казва не е единственият, който се обсъжда от западните разузнавателни агенции във връзка с предполагаемата смърт на лидера на терористите от групата Вагнер, но той е заподозрян поради участието си в изтласкването на Пригожин от Африка.

Два британски разузнавателни източника, бивш и настоящ каза, че Аверянов е ръководил операцията за замяна на вагнеровците в Африка с 20 000 руски военни и е имал „дългогодишни враждебни отношения“ с Пригожин.

Източник от украинското разузнаване също отбеляза, че Украинските служби за сигурност разследват версията за участието на Аверянов във взрива на самолета на Пригожин.

Андрей Аверянов ръководи отдел 29155 на Главното управление на Генералния щаб на Русия – руското военно разузнаване. Според The ​​New York Times и Bellingcat това конкретно звено е свързано с множество убийства, включително отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през 2018 г.

Същото звено участва в разследване на взривяване на склад за боеприпаси във Врбетице, Чехия, през 2014 г., опит за убийство на български търговец на оръжие през 2015 г., кампания за дестабилизиране на Молдова и неуспешен опит за преврат в Черна гора през 2016 г.

Предистория:

В сряда вечерта руските медии и Федералната агенция за въздушен транспорт съобщиха, че самолет се е разбил в Русия. Евгений Пригожин, лидерът на групата Вагнер, беше сред пътниците. Съобщава се, че всичките 10 души на борда са били убити, включително заместникът на Пригожин Дмитрий Уткин, известен още като Вагнер.

Британското разузнаване смята, че смъртта на Евгений Пригожин ще има дълбок дестабилизиращ ефект върху частната военна компания.< /p>

Украинска правда е мястото, където ще намерите най-актуалната информация за всичко, свързано с войната в Украйна. Последвайте ни в , нас или станете !

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР