Източник: Труд.бгНевиждан опит за грубо вмешателство в независимостта на съдебната

...
Източник: Труд.бгНевиждан опит за грубо вмешателство в независимостта на съдебната
Коментари Харесай

ДБ-министри искат „сорс кода“ на системата за дистанционно гласуване на съдиите и прокурорите

Източник: Труд.бг

Невиждан опит за жестоко вмешателство в независимостта на правосъдната власт опитва да реализира олигархичният кръг „ Капитал “, на чийто връх е позициониран издателят на едноименния седмичник Иво Прокопиев. Целта е преодоляване на състава на професионалната квота на магистратите за идващия Висш правосъден съвет и изключително тази на съдиите.

Тази събота - 25 юни, 2198 съдии имат правото да гласоподават за шестима свои представители, а претендентите са 15. Над 1800 съдии към този момент са декларирали предпочитание да гласоподават през интернет, като всеки от тях е получил специфична карта с неповторим номер. На 9 юли малко над 1500 прокурори от цялата страна също ще гласоподават за 8 претендента, четирима от които ще бъдат определени за членове на прокурорската гилдия на идващия правосъден съвет.

В навечерието на двата избора, изненадващо и без каквото и да е съображение, двама министри - на правораздаването Надежда Йорданова, и на електронното ръководство Божидар Божанов, са поискали от Висш съдебен съвет да им бъде възложен „ сорс кодът “ (изходният код) на системата за отдалечено гласоподаване на магистратите. Искането провокирало остро отвращение в магистратските среди, тъй като съставлява недодялан опит на изпълнителната власт да реализира надзор върху тайната на вота на съдии и прокурори.

Още повече, че двамата министри - Йорданова и Божанов, са представители на управлението на политическа партия „ Да, България “, чийто ръководител - Христо Иванов, неведнъж е заявил желанията си за чистка измежду магистратите.

Самата „ Да, България “ бе основана след две сбирки на така наречен кръг „ Арго “, на който през политици, социолози, публицисти и протестъри, олигархът Иво Прокопиев развива своята доктрина за политически инженеринг на партийни планове от вида на „ Да, България “, „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “.

Наред с това желанието на Йорданова и Божанов да получат достъп до онлайн-системата за гласоподаване на магистратите подухва мемоари за предходна груба интервенция в независимостта на правосъдната система, осъществена в края на 2014 година и началото на 2015 година и осъществена още веднъж от близки до кръга „ Капитал “ персони, измежду които и самият Христо Иванов.

Като министър на правораздаването във второто държавно управление на Бойко Борисов, Иванов съумя в края на 2014 година да принуди тогавашния състав на правосъдния съвет да смени системата за инцидентно систематизиране на делата. По рекомендация на тогавашен консултант на вицепремиера Румяна Бъчварова - Васил Величков, описван в публикация на „ Капитал “ като „ бизнес а
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР