Източник: Станислав Стоянов След успешния Форум бременност и детско здраве

...
Източник: Станислав Стоянов След успешния Форум бременност и детско здраве
Коментари Харесай

Форум бременност и детско здраве покори и Пловдив

Източник: Станислав Стоянов

След сполучливия Форум бременност и детско здраве в София през май, изданието на Puls.bg се придвижи и в Пловдив. Стотици сегашни и бъдещи родители, както и доста техни близки, се събраха на 01 октомври в зала „ България “ на Международния панаир в града под тепетата. Taм те имаха опцията да чуят това, което ги вълнува за бременността, раждането, грижите за новороденото и детското здраве, показани от потвърдени медицински експерти в разнообразни области.

„ Форум бременност и детско здраве се провежда от Инвестор медия груп от пролетта на 2011 година На въпроса какви събития бихме могли да вършим, с цел да не стои Puls.bg единствено в интернет пространството, предложих

точно този конгрес за бременност и детско здраве, тъй като всички ние откриваме нуждата от достоверна и съответна информация при следене на бременността,

раждането и грижите за детето и здравето му, и

знаем какъв брой тревожни сме, когато се грижим за най-скъпото си “, сподели основният редактор на Puls.bg Румяна Тасева , която е водещ и модератор на форума.

Програмата на събитието стартира с панел „ Девет невероятни месеца “ . „ Очакванията на една бременна жена са опазването на здравето да е гратис, тя да има гаранция за сигурност... Реалността обаче е, че безплатното опазване на здравето е недопустимо малко. Това, което Националната здравна каса поема като пакет при бременните е един най-малко. Освен това няма и стандарт по гинекология, което затруднява работата на гинеколозите у нас и никой от тях не може да даде гаранция, че няма да се случи нещо неприятно. “, сподели доктор Васил Даскалов , който показа първата лекция - „ Женската консултация – упования или действителност “ .

Бремеността и кърменето са интервали, където дамата се обръща към по-натуралните средства за помощ, с което има по-малък риск за плода. Тогава тя желае да познава работещи различни способи, които би желала да приложи, сподели доктор Ирена Маждракова, която

даде скъпи препоръки на бременните за това по какъв начин да облекчат дискомфорта по време на изхабяване на бебето с естествени и хомеопатични средства. Чай от джинджифил и копър успокояват гаденето и стомашните киселини, които мъчат доста бъдещи майки през първите месеци. Здравословно и уравновесено хранене , както и банкет

на качествено рибено масло , ленено семе, крилово масло, масло от чия , витамин D, витамин В12 и пробиотици, също са доста потребни, добави класическият хомеопат. След нея лекция изнесе доктор Мариела Даскалова . "Съвременният уред разрешава да се види бременността доста рано. Този обзор е изцяло безопасен, тъй като доста дами се притесняват от ехографията в доста ранна бременност. Пулсът на детето може да се откри с вагиналната сонда – при навършени пет седмици след последната бременност. ", показа тя.

„ Съвременни аспекти на раждането “ бе тематиката на втория панел от програмата на Форум бременност и детско здраве Пловдив. Биотехнологът Деница Венкова посочи, че омега-3 мастните киселини, както и микроелемнти като желязо, йод, цинк, са доста значими освен за развиването на плода, само че и за здравето на бъдещата майка . „ Магнезият взе участие в минерализацията на костите, подкрепя естественото развиване на бременността, значим е за нервната система и мускулите. Липсата му в организма може да докара до разнообразни неразположения като схващания, крампи, липса на сън и други неразположения... “, сподели още тя и даде още рекомендации на присъстващите какви витамини и минерали за нужни за здравето и хубостта на бременната.

„ Движение и подготовка за раждане “ бе идната забавна лекция. Представи я акушерката Йонка Петкова , която посочи какъв брой значима е двигателната интензивност за естественото протичане на бременността. „ Движението е здраве и здравето е живот. Всяка жена е неповторима и друга, както и нейните бременност и раждане. Тя не трябва да изпада в крайности – да яде или спортува за двама. Всичко би трябвало да бъде в зоната на комфорт “, уточни тя. И посочи, че преди бъдещите майки да се запишат на йога или други потребни извършения, би трябвало да се съветват с доктор.

Раждането не е като по филмите. Жената би трябвало да мине през избрани етапи, с цел да може да прочете то обикновено. Винаги се стремим да запазим естествения темп на раждането с оглед положението на бебето. Жени, които ще раждат за първи път, би трябвало да знаят, че първият интервал ще продължи най-малко 12 часа “, сподели

доктор Георги Амалиев . Неговата лекция за естественото раждане също провокира огромен интерес измежду присъстващите в залата, изключително дамите в напреднала бременност.

След него доктор Асен Пачеджиев изясни кои са преимуществата на съхранението на стволови кафези у нас. По думите му, над 2 200 двойки у нас са взели решение да запазят стволови кафези през 2016 година Това прави към 3, 6% от ражданията в страната . "За момента стволовите кафези се употребяват за лекуването на относително редки болести. В бъдеще, вероятно, могат да се приложат и при болести със обществена значителност, които се появяват в третата възраст ", сподели още той.

Свързани публикации.. Форум бременност и детско здраве на Puls.bg в Пловдив на 1.10. 0 Д-р Мариела Даскалова: 9 месеца залагат основите на значими процеси след раждането 0 Кърменето – да се научим да споделяме „ Не “. Кърменето с Ася Демирева 1

С лекциите от панел "Здраво дете " завърши програмата на първото издание на Форум бременност и детско здраве в Пловдив. Д-р Диана Аргирова показа тематиката „ Неонатален интервал - за какво е най-важният месец от живота ни? “ . „ В България имаме склонността да прегряваме децата, по тази причина като детето се роди, стайната температура би трябвало да бъде 22-24 градуса, а на кърпане 27 “, сподели тя и посочи, че е неправилно схващането, че на новороденото би трябвало да се дава вода . Кърмата съдържа такава и не е нобходимо майката да се тормози, че детето й ще остане жадно. " Неонатологът посочи, че загубата на тегло след раждането не би трябвало да тормози родителите. Това е естествен развой, като до 15-20 ден бебето ще си възвърне тежестта, с което е било в родилното.

В кърмата има 88% вода, а другите 12% са с хранителна стойност, добави от своя страна консултантът по кърмене Ася Демирева . Тя изясни на бъдещите и сегашни майки, че има доста фактори, които въздействат на кърменето. Един от тях е стресът. Хормоните, свързани с кърменето са един тип естествена анестезия в организма на майката. При стресова обстановка може да има леко по-забавено потичане на кърмата, само че не и прекъсване, безапелационна бе тя. И посочи, че размерът на гърдите не е от голяма важност за кърменето.

„ Няма по-тъжен тип от този на едно болно дете, само че няма и по-хубава картина от това на едно крепко дете. Дихателната система на бебето стартира да се развива още в първите седмици на бременността и продължава и през детството. Малкият размер на носа, тесните носни ходове... подготвят той елементарно да се запуши. “, сподели проф. Тоньo Шмилев , който насочи вниманието

на аудиторията към профилактиката на острите респираторни инфекции у децата.

Много от присъстващите използваха опцията да зададат своите въпроси към нашите лектори , както и да беседват персонално с тях в паузите. „ Като тематиките, по този начин и лекторите на Форум бременност и детско здраве открих за забавни. Смятам, че постоянно е забавно за една жена да чуе мнението на експерти. В момента съм на стадий мисъл за раждане и лекцията на доктор Амалиев беше най-интересна за мен “, сподели Марта Божикова, която е в осмия месец от своята бременност. На въпрос дали счита да запази стволови кафези, пловдивчанката изясни, че е мислила мнного по въпроса, само че евентуално няма да прибегне до тази стъпка. „ Това, което ми хареса в лекцията е че тя беше справедлива, а не показване на напудрена информация, която да предизвика дамите на 100% да запазят стволови кафези. Беше дадена задоволително справедлива информация по този начин, че всеки може да си реши каква е фактически практическата изгода от това “, добави Марта.

Владислава Койнова, която също е в 8 месец, изясни, че е пристигнала на форума с половинката си, с цел да усъвършенства своята осведоменост за бременността и раждането. „ Аз доста харесах лекцията на доктор Амалиев за раждането. Беше доста информативна и изчерпателна. Като цяло модулите, които бяха подбрани на форума, ми харесаха “, сподели още тя.

Димитър Кръстев ще стане баща единствено след няколко месеца. Той търпеливо изслуша всички лекции дружно с жена си. Споделя, че за първи път участва на сходно събитие за бъдещи родители. „ Дойдох от любознание и повече за обогатяване на знанията за това какво ни следва. Всички лекции бяха много разширени и обогатени. Но за мен последните лекции от панел „ Здраво дете “ - какво ще знае родителя за детето, ще имат най-голяма изгода “, сподели той.

„ Този конгрес е потребен, тъй като бъдещи майки, даже които към момента плануват бебенце, ще могат да чуят другите тематики по другите модули. И по тази причина пристигнах тук, с цел да се осведомявам и получа друга информация, която съм получавала единствено от интернет. Всички лекции бяха задоволително потребни, изчерпателни, само че може би последната за естественото раждане най-ми хареса, тъй като това ме вълнува сега “, сподели Меги, която върви на самостоятелни курсове за бременни, само че все пак е решила да си обогати познанията посредством лекциите на Форум бременност и детско здраве Пловдив.

Форум бременност и детско здраве се организира с поддръжката на CryoSave и Биорегенерация

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР