Източник: Puls.bg Главоболие, тежест около очите и скулите, отпадналост. Това

...
Източник: Puls.bg Главоболие, тежест около очите и скулите, отпадналост. Това
Коментари Харесай

Д-р Катя Кирова: Не взимайте веднага антибиотици при синузит

Източник: Puls.bg

Главоболие, тежест към очите и скулите, изнемощялост. Това са част от признаците на синузита, които от време на време бъркаме с тези на настъпващия грип. Колко типа синузит има и какви проблеми може да ни сътвори, в случай че не го лекуваме, разяснява доктор Катя Кирова, шеф на поделение „ Уши, нос и гърло “ в УМБАЛ „ Света Анна “ - София.

Д-р Катя Кирова е аудиолог, експерт по „ Уши, нос и гърло “. Завършва медицина в Медицински университет – София. Първо практикува в МБАЛ „ Свищов “, след което 20 години работи в Първа многопрофилна болница за интензивно лекуване – София ЕАД.

От 20001 година постъпва в УМБАЛ „ Света Анна “, като сега завежда отделението по „ Уши, нос и гърло “.

- Д-р Кирова, в сезона на вирусите и настинките доста хора бъркат елементарната хрема с тази, която се появява при синузит. Каква е разликата сред двете?

Всяко инфектиране на лигавицата на носа постоянно обгръща и лигавицата на синусите. По принцип, и хремата, и синузитът, са инфекциозни болести на тази лигавица. Обикновено синузитът може да бъде със или без гноясал секрет или алергичен.

Различава се изострен синузит, подостър, рецидивизиращ и продължителен. Острият заразен риносинузит най-често стартира като елементарна хрема, изключително в есенно-зимния интервал, когато вирусите извънредно доста ги има както в детските заведения, по този начин и в колективите. Може да стартира като водниста секреция, която се сгъстява през 4-5 ден, след това още веднъж се избистря и нормално сред 7 и 10 ден изчезва.

При подострия синузит, сред 10-ия и 30-ия ден продължава да има секреция от носа, която може да е гъста, само че самият пациент може да кашля, да му се стича секрет, само че няма температура и има положително общо положение. Така със симптоматични лекарства той изчезва до към 30-ия ден.

Рецидивиращият риносинузит е този, който до 3-ия месец може ту да се появява, ту да изчезва. Симптомите са задръстване на носа, някакви тайни в него, само че общото положение на пациента е положително. Хроничния синузит е на разположение, в случай че не престават тези недоволства след 3-ия месец.

- В кои случаи се постанова да отидем на експерт по уши, нос и гърло?

Както казахме, при елементарния риносинуит се ангажира и лигавицата на носа и лигавицата на синусите. Ако нямаме главоболие, тежест, температура, не е наложително да се върви на експерт уши, нос и гърло. Личният доктор би трябвало да лекува общите признаци. Ако след 7-8 ден недоволствата, които са почнали по метода, по който описах, се засилят, получи се главоболие, е добре да се направи консултация с УНГ.

Много пациенти идват и споделят: „ Мен извънредно доста ме боли главата, изключително нощно време “. Но това е малко евентуално да се дължи на синузит. По принцип

няма тъкмо пояснение, само че заран пациентът със синузит се разсънва с главоболие, някъде към обяд то се ускорява, получава се тежест в главата и към следобед изчезва. При това състояние можем да мислим, че към този момент има задръжка на тайни и в синусите. Тогава и в случай че рецедивират тези недоволства след 10-ия месец, би трябвало наложително да отидем на експерт по уши, нос и гърло.

- Кои са главните аргументи, които водят до появяването на синузит?

Говори се, че всевъзможни неща могат да го провокират. Основното при деца и възрастни са отслабеният имунитет, вирусните инфекции, оток на лигавицата на носа... Особено значимо при децата е съществуването на трета сливица, която при вирусните инфекции също се усилва или някакви анатомични аномалии, да вземем за пример изкривена носна бариера. Сега по-рядко се среща, само че в случай че има непознато тяло в носа, някакви зъбни проблеми при възрастни хора, изключително при шестия зъб, оттова навлиза зараза в синуса. Това са главните неща, които подготвят към отключване на синузита.

- Какви са затрудненията, в случай че не лекуваме синузита си?

Зависят от вида синузит. Могат да бъдат доста съществени. Например да станат затруднения от към окото, защото четирите групи синуси, които съществуват в човешкия организъм, са в директен досег до окото. Може да се получи целулит

- инфектиране на рехавата тъкан на окото, менингити, менингоенцефалити при несъответстващо лекувани гнойни синузити. Тези затруднения могат да бъдат избегнати, в случай че в точния момент се потърси положението на синусите и се обясни лекуването на синузитите, които има при дадения пациент.

- Кога се постанова медикаментозно лекуване и в кои случаи може да използваме по-натурални средства?

Не е наложително да се включват антибиотици сред 7 и 10 ден, в случай че пациентът няма съществени недоволства, няма температура. Основното, което би трябвало да се направи, е отбъбването на естествените отвърстия на синусите. Всяка вирусна зараза, която най-често предизвиква този вид възпаления, постанова дрениране на синусите посредством промивки, капки за нос от вида на диметинденов малеат, ксилометазолинов хидрохлорид. Деконгестантите като препарати са извънредно значими. Те дават опция за отпушване на естествените отвърстия на синусите, които в противоположен случай могат да доведат до развиване на гноясал синузит или някакво в допълнение затруднение.

Доколкото до домашните лекове, персонално аз нямам нищо срещу при започване на всяка една хрема да се вършат инхалации, с изключение на промивките с физеологичен разтвор, да се слагат топли компреси на синусите. Само да отбележа, че на фронталния не се поставя, а единствено на максиларните на бузите, тъй като в случай че има някакъв проблем, може да настъпи затруднение. Нагряванията с торбички с морска сол не би трябвало да бъдат прекомерно покрай кожата.

- В кои случаи се постанова пункция?

Когато е диагностициран същински гноясал синузит, има течен секрет, изключително в максиларните синуси, тогава е рационално да се направи пункция. Хората доста се опасяват. Нито е мъчително, нито е кой знае какъв брой ужасно. По принцип незабавно получават облекчение, тъй като се изкарва гнойната секреция. Прави се с анестезия, с тънка игла. Не постоянно обаче се изисква, даже при съществуване на гнойна сбирка, тъй че хората би трябвало да са спокойни.

Когато става въпрос за гноясал синузит от зъбен генезис, единственият метод да не се стигне до интервенция, е пункцията. Тя облекчава положението и вероятността да не се стигне до оперативна намеса е доста огромна.

Свързани публикации.. Синузит - недоволствата при децата са разнообразни 0 Хроничен синузит? Физиотерапията оказва помощ! 0 Синузитът може да ни заблуди 0

- С какво можем да сменяем въпросните капки, с цел да отпушим носа си?

По принцип с всички типове физеологични разтвори, които почистват носната лигавица. Има хомеопатични, които също понижават секретите откъм гърба. На пазара има и такива за децата, които понижават воднистия секрет.

- А би трябвало ли да съблюдаваме избран хранителен режим, в случай че синузитът ни се обостри?

В последно време при децата и възрастните станаха доста настоящи рецидивиращите синузити и по този начин наречените задни хреми. Доста постоянно се оказва, че една от главните аргументи е някакъв имунен недостиг или нарушаване в хранителния режим. Например аз съм имала случаи с моркови, с които зареждат бебетата, които да провокират кашлици и тайни, дължащи се на рефлукса. Това е много извънредно. Също по този начин шоколади и други нездравословни храни, които напоследък също провокират проблеми на имунната система.

- Как да се предпазим от синузит?

По принцип предварителната защита е доста сложна. Тя зависи от общото положение на съответния пациент, изключително при грипни епидемии, когато има вирусни инфекции. Ако фактически вървим тук-там, където има доста хора, няма по какъв метод да спрем нахлуването на вирусна зараза, даже с тези ваксини, които се вършат пред грипни епидемии. Основното е повишение на имунитета на съответния пациент и търсене на аргументите, които водят до тези рецидивиращи хреми и синузити. Това са алергичните положения, имунен недостиг, анатомичните особености на носа.

Бих предложила да хората да не прекаляват с локалните капки за нос с ксилометазолинов хидрохлорид, тъй като те изсушават извънредно носната лигавица, а сухата носна лигавица е причина за отключване на риносинуит или единствено ринит, при навлизане на остра вирусна зараза. Това е извънредно значимо, тъй като всички хора си мислят, че като поставят капки стартират да дишат и им се усъвършенства положението на носа, а в действителност те са нож с две остриета.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР