Източник: Преглъщането е ежечасен и ежеминутен акт, чието смущение не

...
Източник: Преглъщането е ежечасен и ежеминутен акт, чието смущение не
Коментари Харесай

Болка и трудно преглъщане - отидете на лекар

Източник:

Преглъщането е ежечасен и ежеминутен акт, чието разстройване не може да остане неусетно. Под разстройване се схващат най-честите болестни симтоми от тази зона, а точно болежка и усложнението в гълтането (съответно одинфагия и дисфагия). Въпреки, че пътят на храната и течностите от устата до стомаха не е изключително нескончаем, остри или хронични болести с мъчителни последици могат да настъпят в няколко зони.

Основно място заемат проблемите с хранопровода

Той е основният орган, който дава отговор за превоза на питателните субстанции в този сектор. Туморните процеси на хранопровода обаче напълно не са рядко срещани. Те могат дълго да са съпроводени с бегли признаци на раздразнение и сензитивност при хранене. При напреднал развой обаче просветът на хранопровода нерядко се запушва напълно.

Разбира се, не трябва незабавно да се мисли за най-сериозната диагноза. Редица други болести могат да са съпроводени със сходни недоволства. При инфектиране на хранопровода, Баретов хранопровод и тежък рефлукс има нараснала чувствтителност или разраняване на лигавицата. Язви са вероятни и при автоимунни и имунодефицитни положения.

От друга страна хранопроводът е един от прицелните органи на хронични неврологични заболявания с прогресираща уязвимост и дисфункция. Такива са миастеният гравис и болест на Паркинсон. Редица други неврологични болести обаче могат да причинят орофарингеална дисфагия по централен механизъм. Например мозъчен израстък, множествена склероза и инсулт при засягане на зони в основния мозък, виновни за гълтането.

Автоимунни болести с прогресивна фиброза и склероза водят до сгъстяване, ригидност, прогресивно фиброзиране. Симптомите още веднъж прогресират последователно, като дълго време могат да останат неразпознати. Подобен развой може да е също по този начин разследване на изгаряне на хранопровода или късно следствие от усвояване на киселина или основа.

Заболявания на долния езофагеален сфинктер могат да смутят прекосяването на храната във стомаха и също да се проявят с болежка и затруднено преглъщане. Пример за това е ахалазията, изразяваща се със повишен тонус на сфинктера и мъчно прекосяване на храната. Туморен развой в началната част на стомаха може да бъде със сходни недоволства. Същото важи и при прилепяне от различен орган, лимфни възли или туморна маса в гръдния панер.

Какви други аргументи могат да се крият зад тези недоволства?

Затрудненото и мъчително преглъщане е признак, който би трябвало да бъде в детайли и подробно обсъден сред лекаря и пациента. Когато недоволствата се появяват незабавно след прекосяването на устаната празнина (още при преглъщането), то евентуално казусът се корени някъде преди хранопровода. Добре знае се, че при равнището на фаринкса, ларинкса, епиглотиса се кръстосват дихателната и храносмилателната система. При израстък, инфектиране или хронична зараза на някои от тез органи също се срещат проблеми с преглъщането.

Свързани публикации.. Епиглотит - когато преглъщането е проблем 0 Затруднено преглъщане като признак на множествена склероза 0 Преглъщането - фаринкс, ларинкс, Адамова ябълка и епиглотис 0

Това може да се следи на фона на остра зараза на горните дихателни пътища в композиция с кашлица, зной, обособяване на храчки, повишена температура и да отмине дружно с отшумяване на възпалението. Когато обаче това не настъпи би трябвало да се мисли за трайно нарушаване в анатомията на тази зона. Остро нарушаване в гълтането се следи и при оток на езика или гълтателните тъкани при тежка алергична реакция.

Притискане от тумори, лимфни възли, хипертрофирали жлезни тъкани също е допустимо. Това води началото си най-често при инфектиране или онкологичен проблем на щитовидната жлеза , околощитовидните жлези, слюнчените жлези. Пакети лимфни възли в шията се срещат и при някои лимфоми.

Болките и усложнението при преглъщане би трябвало да са разграничат още и от т.нар психогенна дисфагия. В основата стои стрес от претърпяна мъчителна мъка или друго психическо неравновесие. При положението глобус хистерикус даже чувството за „ заседнала буца в гърлото “ може въобще да не е обвързвано с банкет на храна или течности.

Каквато и да е повода или тежестта на дисфагията тя изисква деликатно наблюдаване, следене, консултиране със експерт и при опция лекуване.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР