Източник: Първа САГБАЛ Света София“ Менопаузата е проблем, който засяга

...
Източник: Първа САГБАЛ Света София“ Менопаузата е проблем, който засяга
Коментари Харесай

Д-р Георги Лазаров: Андропаузата е комплексен проблем

Източник: Първа САГБАЛ „ Света София “

Менопаузата е проблем, който визира доста дами над 40-годишна възраст. Те стават по-лесно раздразними, изпадат в меланхолия, спят по-малко и елементарно напълняват. Какво се случва с тестостерона на мъжете по време на андропаузата (мъжката менопауза) и какъв брой време продължава това положение, попитахме доктор Георги Лазаров.

Д-р Георги Лазаров работи като експерт по урология и андрология в Първа САГБАЛ „ Света София “. Той се занимава с диагностика, лекуване и профилактика на болести на мъжката полова система и стерилитета при мъжа.

- Д-р Лазаров, какво съставлява андропаузата?

Жените над 40-годишна възраст, по друго време, влизат в по този начин наречената менопауза, която е хормонално обоснована и при нея яйчниковият запас се изчерпва. По същия метод и мъжете след 40 години стартират последователно да влизат в една втора възраст, която се назовава андропауза. При някои от мъжете тя стартира даже още на 38 години, само че не бих споделил, че има наклонност към „ подмладяване “. Това е едно положение, а не болест, обвързвано с равнището на мъжкия сексуален хормон. Тестостеронът при мъжете след 35-годишна възраст последователно стартира да спада с по 10% на 5 години, което е нещо обикновено и няма нищо ужасно и съдбовно.

За разлика от менопаузата при дамите, която е някъде от 5-6 месеца до 1 година, при мъжете андропаузата е 15-20 и повече години, което е много необятен диапазон.

- Каква е симптоматиката на това положение?

Както при дамите, по този начин и при мъжете стартират едни и същи признаци от вида на лесна нервност, по-къс сън, по-раннно ставане, което е обвързвано и с насъбрания стрес. За това главно отношение има тестостеронът. Мускулната маса и лесната отмалялост са част от общата симптоматика. Също по този начин и депресията, която еднообразно идва и при дамите и при мъжете, които мислят че надали не настава края на живота, само че не е напълно по този начин. Но много пациенти отиват и се лекуват при психиатри от няма и какво. Това са общите признаци, само че има и други.

При дамите менопаузата стартира с прескачане на цикъла и в един миг той стопира, до момента в който при мъжете спадането на равнището на тестостерона води до леко повишаване равнището на етрогените, които мъжкият организъм има. Това има отношение към началното повишаване на простатата от една страна и по този начин наречените еректилни дисфункции – проблеми с ерекцията, които се следят под най-различна форма. Пълна загуба на ерекция няма, само че може да има произшествия, при които ерекцията е непостоянна – стартира половият контакт и мъжътр има ерекция, само че след това не може да доближи до еякулация. Сутрешната ерекция не постоянно се следи при мъжа, т.е. има едни такива преходни положения, които безпределно мъчно се претърпяват от психическа позиция.

- Понякога депресивните положения са симптом и за други проблеми. Кое би трябвало да накара мъжете да посетят уролог или андролог?

Първото ориентиране би трябвало да пристигна, съгласно мен, от фамилните лекари, които би трябвало да знаят тези неща. Най-простото проучване, което би трябвало да се направи още на равнище фамилни лекари, е това за равнището на тестостерона. Половият хормон на един мъж на 40 години може да бъде в рамките на естественото, само че да бъде на долна граница. Но тези граници се дефинират от лекарите, а аз дръзвам да настоявам, че знания за това измежду фамилните лекари няма. За менопаузата те имат до някъде, само че за андропаузата – не. Сега има едни стратегии, които започнахме и дай боже да станат факт. Предвидили сме и изнасяне на лекционен материал за фамилни лекари, тъй като всеки, малко или доста, нямащ допир до медицината, се обръща към тях за съвет. В разследване на тестостерона при доста мъже много рано се открива и хипертонична болест или повдигане на кръвно. Наблюдава се и напълняване – веднъж обвързвано със напрежението, а той от своя страна води също до намаляване равнището на тестостерона.

- Освен напрежението, кои са другите рискови фактори за по-ранната поява на андропаузата?

Друг рисков фактор няма. Проявленията на андропаузата стартират на друга възраст при мъжете. При тези, които живеят интензивно, спортуват, вървят по планините, умеят да почиват събота и неделя, андропаузата се отсрочва много във времето. Има мъже, които са работохолици и работят събота и неделя. При тях нещата са още по-трагични. Не си ли почива организмът, няма по какъв начин този хормон на напрежението, по този начин наречения кортизон, да се намали. Той е непрекъснато във високо равнище, което не дава опция на организма да си почине. Това води до повишаване на кръвното, на килограмите, за което въздействие има и несъобразеното хранене.

Андропаузата зависи освен от количеството и качеството на храните, които употребяват мъжете в тазу възраст, а и количеството на алкохол и цигари, които използват. И откакто всичко това се постави под един знаменател, към този момент стават доста фактори, които вредят.

- Какви изледвания са нужни, с цел да поставите диагнозата?

Тестостеронът може да бъде в референтни граници, само че те зависят от възрастта. Ако пациентът е от средата към гораната граница, тогава е добре, обаче от средата към долната граница към този момент не е. Различните лаборатории у нас работят с разнообразни китове (стойности). По отношение на тестостерона няма точна единица. При някои лаборатории референтната стойност е от 4 до 12, при други от 8 до 27. Около 40-годишните мъже би трябвало да бъдат някъде по средата. Когато са под средата на тези две рефернтни стойности, тогава би трябвало да им светне лампичката.

Преди да стартира лекуването, урологът или андрологът разпитва деликатно пациента за неговите сегашни недоволства, както и за прекарани болести в предишното. След което организира общ обзор на половата система, прави ехография на коремните органи, ревизира костната компактност, а при нужда насочва и към спомагателни съвещания с други експерти. Назначават се проучвания на бъбречната и чернодробната функция; липиди и кръвна захар; TSH; равнището на свободния и общ тестостерон; на дехидротестостерона. Други проучвания, които са нужни на експерта, са за дехидроепиандростерон, простат-специфичен антиген; лутеотропен хормон и SHBG (глобулин, който свързва половите хормони).

- Кога

това положение може да докара затруднения?


Проблемът с андропаузата е доста по-комплексен, в сравнение с с менопаузата. Той е обвързван с хормоните и метаболитния синдром, той е урологичен и психически. Няма екип от експерти в България, които съответно да се занимават с него. Усложненията стартират откакто още повече се задълбочат проблемите с ерекцията, което чисто психически срутва мъжете и ги води до меланхолия. Отишли да потърсят психиатрична помощ поради нея и лекувани от психиатри, антидепресантите още повече утежняват нещата.

Свързани публикации.. Андропауза - мъжката менопауза 0 Намалено либидо - симптом на андропауза 0 За тестостерона, мъжете и андропаузата 0

- Какво съставлява хомонално заместителната терапия при андропаузата?

Хормоналните препарати при мъжете са нож с две остриета. Те се изписват при занижени равнища на тестостерона, загуба на костната компактност, съществени полови разстройства и други. При доста младите момчета, които по принцип имат някакъв недостатък в произвеждането на тестостерона, се организира такава хормонално заместитела терапия още сред 20 и 30-годишна възраст. При тях потреблението на хормонални препарати е целесъобразно. В по-късна възраст– над 40 и нагоре, хормонално заместителната терапия може да бъде за малко, само че не и за по-продължителен интервал от време. Доказано е, че ракът на простата е хормонално подвластен, т.е. при едно високо равнище на тестостерона може вероятно да се появи рак на простатата, а това не би трябвало да се случва.

В началото се изписва комплекс от разнообразни фитопрепарати, които ги има на пазара. Основният артикул е на основата на трибулус терестрис. Има го под формата на разнообразни комбинации при другите компании. Продава се единствено чистата му форма, в комбиация с женшен, с микроелементи и други. Второто, което изписваме, е фитопрепарати във връзка с самата простатна жлеза. Сега започваме едно огромно изследване, чийто резултати ще оповестим след към 10-15 години. Никой досега не е почнал изследване при профилактиране на мъжа на към 40 и няколко години, с цел да го следи и знае какво ще му се случи на 60 години. Но имаме известна поддръжка от компаниите, тъй като както има хапчета за дамите, по този начин би трябвало да има и профилактика за мъжете.

- Кое главното в профилактиката на андропаузата?

Профилактиката е с микроелементи. Палмовото масло и копривата въздействат върху преобразуването на свободния тестостерон върху дехидротестостерона. Те могат да бъдат главната причина за нарастване на простатата.

Както всяка жена има един приближен гинеколог, при който тя върви, по същия метод профилактично би трябвало да вървят и мъжете. Това на запад е доста добре устроено – че всеки мъж си има уролог и той отива при него, с цел да се съветва какво се случва с неговия организъм. До преди няколко години се смяташе, че надали не няма подобен проблем, само че в този момент към този момент младите, които са в края на 30-те, до 40 и няколко години, стартират да търсят и се интересуват.

Иначе възрастните са напълно друго потомство, което даже не счита, че би трябвало да се върви на доктор за по-сериозни проблеми с уринирането.

- В тази връзка би трябвало ли мъжете в андропауза да съблюдават избран хранителен режим, с цел да се усещат по-добре?

По отношение на хигиенно-диетичния режим, главно е придвижването. Някакъв тип спорт може да има голямо влияение по повод равнището на тестостерона. Дали ще бъде фитнес, тенис, вървене в планината, колкото повече, толкоз по-добре. Трябва да се съблюдават избрани правила за непрекаляване с алкохола и цигарите, както и мазните храни. Защото мастният профил, без значение при мъже или дами, би трябвало да стартира да се следи след към 40-годишна възраст. А ние българите стартираме следенето откакто се появи някакъв проблем.

- Колко постоянно мъжете с андропауза би трябвало да вървят на профилактични прегледи?

В началото са нужни 2-3 визити, до момента в който нагодим нещата, след което 1 път годишно е безусловно задоволително. Стане ли пациентът на 60 и нагоре, към този момент би трябвало да върви на обзор по два пъти на година.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР