Източник: Мирта Медикус L-триптофанът е есенциална аминокиселина, която не се

...
Източник: Мирта Медикус L-триптофанът е есенциална аминокиселина, която не се
Коментари Харесай

Могат ли розмаринът и босилекът да ни излекуват от депресия?

Източник: Мирта Медикус

L-триптофанът е есенциална аминокиселина, която не се създава в организма и би трябвало да се набави с храната. След комплициран развой на синтез тази аминокиселина се трансформира в серотонин и спомага с изключение на за депресивни положения, само че и за тежки признаци на Постановление на Министерски съвет (предменструален синдром), бодърствуване и тревога.

Към препарата са включени дневните дози на витамини от група В (В3, В5, В6, В12 и фолиева киселина), които вземат участие в доста химични реакции, съществени за регулацията на функционалността на надбъбречните жлези. Те контролират и сигнализацията от хипофизата в мозъка към хипоталамуса и от там - към надбъбрека, като възвръщат надбъбречната отмалялост, покачват синтеза и стабилизират равнищата на серотонин и допамин, усъвършенстват обменните процеси на невроните и останалите кафези в организма, стабилизират ги и като цяло усъвършенстват активността на нервната система.

Две подправки с неподозирано деяние

Не сме привикнали да гледаме на като на билки със мощно лечебни свойства. Използвани в кулинарията най-вече поради ароматните си свойства, малко хора знаят, че тези растения са естествени антидепресанти.

Босилекът е мощен антиоксидант. Като подобен той понижава оксидативния стрес и отстрани свободните радикали, които са в тясна връзка с канцерогенната интензивност на организма. Освен, че благопрятства храносмилането, което е сериозно значимо за хора в меланхолия, той контролира равнищата на кръвна захар и понижава процеса на общо инфектиране при хора с диабет вид 2, инсулинова устойчивост и затлъстяване. Споменавам това, тъй като нормално тези пациенти са в така наречен латентна меланхолия, при която храненето е главен източник на моментно задоволство, само че качеството и типът на храната е основа за главното им положение, което е най-често причина за тяхната меланхолия. За босилекa се споделя, че той провокира мозъчен детокс - работи антидепресантно и мощно върху вегетативната нервна система, като контролира телесните прояви на тревогата посредством повишение на тонуса и чувството за умствена и обща " прохлада ". А свежестта идва и по линия на удобното въздействие на босилека върху дихателната система.

Розмаринът е също мощен антиоксидант, само че има свойства, сходни на аспирина и работи извънредно добре като предварителна защита на тромботични събития. Покрай това си преимущество, екстрактът от розмарин работи извънредно стимулиращо върху кръвообращението, изключително в региона на мозъка, по тази причина е обвързвано и с извънредно усъвършенстване на паметта и когнитивните функционалности, изключително след мощно умствено натоварване. Има мек седативен (успокояващ) резултат върху нервната система и работи положително върху мощни психологични прояви като последна импулсивност и детерминираност (инат).

Към цялата тази ориентирана към психологичното здраве композиция, нито един уважаващ себе си препарат не би могъл да мине без някоя от солите на магнезий - естествения регулатор на естествения сърдечносъдов темп и елиминаторът на нервно напрежение, най-често проявено като мускулни крампи и общо възприятие на отмалялост. С него препаратът приключва целия обсег грижа за психологичното здраве - от прочувствените до физическите прояви на напрежението.

Снимка: iStock by Getty Images
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР