Източник:Министерство на финансите излезе с тревожен доклад за фискалното състояние

...
Източник:Министерство на финансите излезе с тревожен доклад за фискалното състояние
Коментари Харесай

Какво означава тегленето на заем от МВФ?

Източник:

Министерство на финансите излезе с обезпокоителен отчет за фискалното положение на страната ни. Според данните на специалистите във ведомството, в случай че продължим да изпълняваме Бюджет 2022  пред България тегне опасността да прибегне до тегленето на заем от Международния валутен фонд .

„ Повишаване цената на дълговото финансиране и усложнения при издаване на външни и вътрешни заеми, което ще сътвори ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разноски, както и ще докара до доста повишение на лихвените разноски за обслужване на дълга. При този сюжет  може да се наложи страната ни да употребява заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални условия като изискване за даването на заема “, показва в отчета си Велкова.

Страната ни  не е теглила заем от МВФ от близо 20 години насам . Дори при финансовата рецесия през 2010 година това беше избегнато.

Нито една страна, която има работещ финансов механизъм не би желала да стига до това. Защо? Краткият отговор е, че  това са най-скъпите заеми . И не скъпи като стойност, а скъпи като условия по приемането им. Причината е, че  за приемане на такава помощ страните са длъжни да одобряват изискванията свързани с редица политики, които би трябвало да се трансформират . Реално МВФ не изисква поръчителство, но  постанова държавните управления да вкарат редица промени в политиката си . Освен това,  ако посочените промени не се извършват прецизно от страните финансирането се приключва .

На процедура,  всяка страна желала финансиране от МВФ действително се разделя с политическата си автономност , с цел да получи финансова инжекция. Много често  при такива практики се стига до гражданско неодобрение . Съвсем пресен  образец от миналите години е прилежаща Гърция, която се наложи да изиска финансова помощ . В подмяна от  МВФ постановиха строги ограничения за икономии . Сред част от тях беше понижаване на работещите в държаните институции и приемането на пенсионна промяна. Именно те изкараха хиляди поданици на страната на митинги.

Според някои анализатори  условията на МВФ се одобряват като извиване на ръцете за приемането на законодателни промени,  които държавните управления, в случай че не са финансово пристиснати до стената в никакъв случай не биха приели. Експертите са на мнение, че  измененията налагани от Международния валутен фонд освен са неизгодни, само че и водят до съществено обедняване на страните прибегнали до тях .

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР