Източник marica.bgЧетвъртокласничка почти стана съавтор на учебника по технологии и

...
Източник marica.bgЧетвъртокласничка почти стана съавтор на учебника по технологии и
Коментари Харесай

10-годишно момиченце стана съавтор на учебник

Източник marica.bg

Четвъртокласничка съвсем стана съавтор на учебника по технологии и предприемачество, откакто хрумна концепция, която не е осенила съставителя му. „ Поздравления, ще те изтъквам! ”, здрависа се с Камелия проф. Георги Иванов, написа " Марица ".

 

 Преподавателят от Тракийския университет е измежду създателите на учебниците на издателство „ Просвета ” по технологии и предприемачество. По новия закон дисциплината замести тогавашното трудово образование, което по-късно пък се наричаше „ Домашен  бит и техника ”. Децата от първи и втори клас към този момент учат по учебника на проф. Иванов и Ангелина Калинова, сега тече състезанието за 3. клас, а екипът към този момент написа за 4. В крачка професорът апробира наличието, като влиза в часове в пловдивското СУ „ Цар Симеон Велики ”. Рецензент му е преподавателката там Димитрина Кръшкова, която първа в Пловдив вкара предприемачество за първокласници във време, когато това звучеше революционно. 

Тайната е в това по какъв начин да запознаеш с понятията, без да ползваш комплицираните термини, а посредством игра, споделят преподавателите. И в случай че тематиката „ Движение на парите ” може да стресне дори студент, нищо не наподобява ужасно, когато в 4. А клас влиза проф. Георги Иванов. 

Имате ли малко време за развлечение, поинтересува се преподавателят. И препита какъв брой е 2х2. А 2х20? Щом всички викнаха: „ 40! ”, гостът попита дали са сигурни и изписа отговора на дъската с пунктир - ако се окаже погрешен.

После извади двайсетолевка и пътем даде урок и по история, като изясни, че на нея е ликът на Стефан Стамболов. Измъкна от сакото и картонена картичка, сгъната на две с прокаран ластик, който от едната страна образува знака за умножение " х ", а от другата - за тъждество " = ". Проф. Иванов пъхна изкусно като магьосник банкнотата под кръстосания ластик и затвори картичката, а по-късно повика четвъртокласничка да изрече магическите думи „ Абра-кадабра, сим-саладин! ”. След като момичето съблюдава всички указания и духна, с цел да стане магията, преподавателят отвори  страничките. Под ластика, изписал знака за тъждество, се оказаха същите 20 лв., без да са се удвоили. 

Може би погрешно го слагаш, позволи проф. Иванов и повика Стилиян да му асистира, като реши да промени и задачата - този път двамата да умножат 20x3. „ От това, което се получи, 20 лв. са за мен, а на теб ще дам 40 ”, обилно даде обещание мъжът. „ Абра-кадабра ” обаче отново не оказа помощ и под знака на тъждество още веднъж се оказа едничката банкнота от 20 лева.  Това са си моите, ти вземи другите 40, прати мъжът назад на чина Стилиян с празни ръце. И изведе значима житейска поука: „ Уж всички можем да считаме, пък с парите все става проблем! ”.

Преподавателят даде обещание на хлапетата да издаде на госпожата по какъв начин банкнотата се мести от едната страница на другата. Връчи също двайсетолевката, с цел да я умножи по 100. 

Преди четвъртокласниците да се опомнят, проф. Иванов сервира нова изненада - измъкна от чантата си свитък картонени листове и изясни, че са за кандидатстудентски изпит. Всеки възпитаник получи по един. Но преди да го втресе по какъв начин ще отговори на въпроси за първи курс в университета, стана ясно, че от тези бланки децата ще си измайсторят по една картичка като магическата на професора. Той остави мострата, с цел да я прегледат здравата.  

Още по тематиката четете ТУК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР