Източник и снимка: Moreto.netВсечестни отци, скъпи представители на монашеството, обични

...
Източник и снимка: Moreto.netВсечестни отци, скъпи представители на монашеството, обични
Коментари Харесай

Рождественско послание на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

Източник и фотография: Moreto.net

Всечестни отци, скъпи представители на монашеството, обични в Господа братя и сестри – рожби на Варненската и Великопреславска епархия,

В светлия и изпълнен с наслада празник на Рождеството по плът на нашия Господ, Бог и Спасител Иисус Христос сърдечно поздравяваме всички Вас, скъпите рожби на епархията. Христос в Своето Евангелие, говорейки за най-великото, което може да направи човек, и за извънредно високата степен, до която може да възрастне, ни даде заповедта за любовта: „ Никой няма обич по-голяма от тая, да постави душата си за своите другари “ (Йоан 15: 13). И ето, в тази тайнствена рождественска нощ Сам Господ и Бог наш посредством Своето олицетворение извърши този триумфален закон на живота и любовта. В тази светозарна нощ ние дружно молитвено възвестяваме „ огромната наслада, която ще бъде за всички човеци; тъй като през днешния ден ви се роди в града Давидов Спасител… “ (Лука 2: 10 – 11).

 Човечеството, което в грехопадението отхвърли Бога, още веднъж намира опция за единение със Своя Творец и Промислител. Влизанието на Сина Божи в света е Неговото непринудено понизяване и подготвеност да „ смири Себе Си, бидейки дисциплиниран даже до гибел, и то гибел кръстна “ (Фил. 2: 8).

 Днес безконечният Бог се ражда във времето. Безплътният се облича в плът. Този, Който е зад рамките на гибелта, влиза в региона на смъртта; през днешния ден стартира кръстният път Господен; през днешния ден ни се явява жертвената кръстна Божествена обич. Днес витлеемските ясли ни предзнаменуват тази пещера, където ще бъде положен нашият Господ Иисус Христос, снет от кръста след мъчителната Си гибел...

 Целият земен път на Христос е не нещо друго, а осъществяване на тази заповед за любовта, която не знае граници, нито лимит – тази обич, която вдъхва подготвеност да поставим душата си за своите ближни. Като си спомняме за лежащия в яслите Богомладенец, ние намираме твърда религия и нерушима вяра в Промисъла Божи, който води към положително всеки човек. Съвременният човек живее с разбирането, че той е мерило за истината. Всеки има своята истина и всеки самичък дефинира кое е положително и кое – зло. Божествената истина, а затова и учреденото на тази истина разграничаване на положително и зло днешната демократична актуалност се пробва да размени с нравствено равнодушие и всезадоволеност, които унищожават душите на индивидите и ги лишават от безконечен живот. Ако естествените произшествия и военните спорове трансформират в руина външното устроение на живота, то нравственият релативизъм разяжда съвестта на индивида и го лишава от духовния му усет; изопачава Божествените закони и нарушава връзката на творението със Създателя.

 Днес, както и постоянно, християнинът е предназначен да удостоверява със своите ежедневни действия полезността на праведния облик на живот и умишлено да противостои на нравствения релативизъм и на културата на бързото замогване. Около нас има доста немощни, заболели и самотни хора. Не са малко и тези, които изпитват съществени стопански компликации. В търсенето си за по-добър живот доста хора напуснаха рамките на Родината и поверената ни епархия, а някои от тях попаднаха в неприветливо обграждане.

 В провеждането на обособени обществени и църковно-обществени действия би трябвало да вземат участие всеки овчар и християнин. По думите на един съвсем актуален светител: „ Само в Христовата светлина можем да забележим Бога, себе си и света в същинския му вид; единствено по напътствие на небесното Откровение можем да намерим пътеката, водеща към безконечния живот “.

 С тези, които чакат Христовото успокоение, ние би трябвало да разделим топло и насладата от днешния празник. Всеки от нас може да разпръсне светлината на Витлеемската звезда на близки и далечни – на сътрудниците, приятелите, роднините и съседите. В миналата година в съработването ни с обособените институции в страната и епархията, в съдействието ни с обособените организации се реализираха разнообразни потребни начинания. Всичко това сплотява хората и възражда твърдата духовна и нравствена основа на публичния живот.

Поздравяваме всички Вас, чедата на Варненската и Великопреславска епархия, с Рождество Христово и новолетието и молитвено Ви желаем насладата в Господа, Който се въплъти, „ та оправдани с Неговата берекет, да станем по вяра наследници на безконечния живот “ (Тит. 3: 7).

 „ Бог на вярата нека ви извърши с всяка наслада и мир във вярата, та посредством силата на Духа Светаго да се преумножава вашата вяра “ (Рим. 15: 13). Амин!
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР