Източник http://khaznah.co.uk, June 2018 Резюме на последния доклад Petroleum Monitor

...
Източник http://khaznah.co.uk, June 2018 Резюме на последния доклад Petroleum Monitor
Коментари Харесай

Износителите на петрол се подкрепят за световна търговска война


Източник http://khaznah.co.uk, June 2018

Резюме на последния отчет Petroleum Monitor

На последната среща на върха на ОПЕК министрите на петрола се съгласиха да усилят добива с 1 млн. барела на ден – решение, което спомогна за усмиряване на пазара. Това демонстрира, че Русия и Саудитска Арабия са склонни да изоставят предходната си тактика за повишение на цените на петрола посредством угнетяване на добива. Но на хоризонта има по-голям проблем – задаващата се международна комерсиална война.

Мухамед бин Салман и Владимир Путин се съгласиха с смяна на политиката по време на срещата им на Световното по футбол.

През декември ОПЕК + (споразумението за понижаване на добива сред ОПЕК, Русия и девет други страни износители) разшири добива до 1.8 млн. барела дневно до края на 2018 година

Страните в съглашението ОПЕК + оповестиха, че са надхвърлили своите цели с повече от 50%, значително заради близкия срив на петролната промишленост във Венецуела. Но откакто саудитският престонаследник принц Мухамед бин Салман се срещна с Владимир Путин на Световното състезание по футбол, саудитските и съветските управляващи внезапно настояха за разпределяне на квотите. Има причина за такава смяна на политиката.

Икономическите съображения доминират в саудитско-руския съюз

По отношение на петролната дипломация, руско-саудитският алианс е бил сполучлив. Независимо от това, това свидетелства не за силата, а за слабостта на ОПЕК.

В предишното саудитците успяваха да ръководят салдото на петролния пазар без помощта на Русия. Но тогава шистовата гражданска война измести ролята на " люшкаш се производител " /бързо, елементарно и най-много на ниска цена усилва и понижава добива на нефт, с цел да отговори на изменящите се модели на международно търсене/ от Саудитската монархия в Съединените щати.

Ако се върнем към 2016 година, когато цената на барел рисково се движеше близо 30 $, политиците в Саудитска Арабия и Русия бяха подготвени да създадат всичко, с цел да поправят обстановката.

Дългосрочните стопански последствия от използването на квотите не бяха главен приоритет. Но защото суматохата на цената на петрола се намали, двете страни могат да преценяват плюсовете и минусите на дейностите си. Квотите за произвеждане на петрол са нож с две остриета

Още през цялото време, съкращенията в добива са свързани с тях. С намаляването на износа експортьорите на нефт от ОПЕК + основават свободна пазарна ниша, която по-късно е запълнена от добивници отвън съглашението, в това число американските компании.

Като резултат на това - през 2018 година Съединените щати надминаха Саудитска Арабия в добива на нефт и в този момент са на път да изпреварят Русия и да станат най-големият производител в света.

Следователно, нито Саудитска Арабия, нито Русия са склонни да продължат да дават подтик на американските добиващи компании. Дългосрочни стопански съображения доминират над политиката – и това е доста значим резултат от срещата на ОПЕК във Виена.

Съществува по-голям проблем за производителите на нефт

На семинара на ОПЕК във Виена доста индустриални водачи показаха своите опасения по отношение на разрастването на комерсиалния спор. Изпълнителният шеф на Total Patrick Pouyanne улови, заключи настроението: " Търговските войни са неприятни вести за международната стопанска система ". За страдание енергийният бранш не е изключение. След като Доналд Тръмп вкара нови мита / цени върху китайски артикули на стойност 50 милиарда $, Китай отговори с търговски ограничавания със същия мащаб.

Тръмп в подмяна заплаши Китай с нова серия цени - този път към артикули на стойност до Щатски долар 400 милиарда.

По формулировка няма спечелили в комерсиалните войни. Например, американските мита върху китайската стомана са в ущърб на американските производители на тръби и на петролните компании. И загубите им в последна сметка ще бъдат трансферирани на крайния консуматор на нефт.

Износителите са ориентирани към законопроекта на Тръмп NOPEC

Търговският спор може да се популяризира отвън Съединени американски щати, Китай, Европейски Съюз и Мексико. Тръмп показа законопроект, който би направил нелегално ограничението добива на нефт от всички интернационалните организации (т.е. ОПЕК). Той се назовава " No Oil Production and Exporting Cartels Act " или NOPEC.

Ако проектозаконът бъде утвърден (Конгресът към този момент му е дал предварителна подкрепа), страните от ОПЕК биха могли да бъдат обект на Закона за антитръстовите правила на Sherman.

В началото на ХХ век този закон е правното съображение за премахването на Петролния стандарт на Джон Рокфелер. Световната комерсиална война е главен риск за растежа на търсенето на нефт и икономическата непоклатимост

Някои страни от ОПЕК биха могли да завоюват от митата на Съединени американски щати против Китай за суровините. Те могат да заменят размера на износа на Съединени американски щати, който възлиза на единствено 300 хиляди барела дневно.

Тези краткотрайни облаги обаче биха могли да бъдат занижени от загуби, дължащи се на евентуално превръщане на растежа на международното търсене на нефт, което е извънредно сензитивно към динамичността на международния Брутният вътрешен продукт.

Международната организация по енергетика /IEA/ неотдавна предвижда увеличение през тази година на международното търсене до здравословното 1,4 милиона барела на ден; и сходно търсене предвижда за идната година.

Това прогнозиране пристигна с значимо предизвестие: главният рисков фактор, който може да обърне тази наклонност, е бързото утежняване на международната търговия.

Основни мотори на цените на петрола

Нашият ценови модел © проучва въздействието на предлагането, търсенето и запасите; както и разнообразни макроикономически, валутни и финансови пазарни показатели. Въз основа на нашия модел, основните фактори, влияещи върху цената на петрола, могат да бъдат групирани в две съществени категории: -Отрицателно въздействие върху цената на петрола: производството на нефт в Съединени американски щати е крючов главен фактор. Други два фактора са обменният курс на щатския $ (индексът DXY) и световните ресурси от нефт.

Положително въздействие върху цената на петрола: Двата основни фактора са търсенето на нефт в Индия и показателят на Китай CLI (мярката за китайския стопански растеж). Стоковият показател RICI и показателят MSCI ACWI са останалите два фактора.

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР