Източник: Асоциация на европейските журналистиАсоциацията на европейските журналисти – България

...
Източник: Асоциация на европейските журналистиАсоциацията на европейските журналисти – България
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти призова: Имайте достойнство. Бойкотирайте Борисов, ако не искате да сте мисирки

Източник: Асоциация на европейските публицисти

Асоциацията на европейските публицисти – България поздравява сътрудниците, които неотложно показаха несъгласието си с неприемливото и обидно отношение на министър-председателя Бойко Борисов. Във вторник министър председателят за следващ път си разреши да се държи неуважително към публицисти, които изпълняваха отговорностите си – да му задават въпроси, за да осведомят аудиторията по тематики от неоспорим публичен интерес.

Държим да подчертаем, че ползата на публицистите в този случай е изцяло законен – министър председателят се намира на работа и въпросите, които му се задават, са напълно настоятелен. Тъй като става дума за строго служебни връзки, по никакъв метод това не е нахлуване в персонално пространство и буди неразбиране реакцията на Борисов, включваща просташки език и засегнатост, която с изключение на всичко друго е учредена и на пола на множеството присъстващи – употребяваното нарицателно е на животно от женски пол.

На този декор, направи усещане отговорът на част от присъстващите, които не подминаха думите на Борисов и го принудиха да признае грешката си. В същото време представителка на уеб страницата “ПИК ”, прочут с поддръжката си за мощните на деня и пренебрегването на етични правила и стандарти, се опита да омаловажи думите на премиера и да го отбрани. В следващ коментар Ива Николова написа, че Борисов “едва ли подозира какъв брой е прав ” и че незабавно се намерили докачени поради “мисирките ”.

Подобно отношение разрушава престижа на специалността публицист и постоянно ще среща нашия отпор. В интерес на обществото е да има почтени и самостоятелни публицисти, а не хора със смачкано самочувствие, пригласящи на ръководещите. 

За смела публицистика е нужна както поддръжката на обществото, по този начин и взаимност в гилдията. Тези дни видяхме образец за такава взаимност във Англия, където публицистите всеобщо бойкотираха държавното управление, откакто кабинетът на Борис Джонсън ограничи достъпа на сериозни медии. Позиция на АЕЖ Англия по случая.

Бихме желали и в България да виждаме толкоз безапелационен отговор всякога, когато правата на публицистите бъдат нарушавани, защото това съставлява и ограничение на конституционното право на обществото да бъде осведомено.

А за тези “питомни гълъби ”, които нямат нищо срещу да бъдат квалифицирани с имена на животни, ще напомним една подобаваща за случая Езопова легенда:

 

Птицеловецът и дивите и питомните гълъби*

Един птицеловец разгънал мрежи, към които бил привързал питомни гълъби. После се отдръпнал и зачакал да види какво ще стане. Диви гълъби прелетели при тях и се заплели в примките. Дотичал ловецът и почнал да ги събира. Те почнали да упрекват питомните гълъби, че въпреки да са от един жанр, не са ги предизвестили за клопката. А питомните им дали отговор:

— Та за нас е по-добре да се пазим от господарите, в сравнение с да се харесваме на роднините си.

*Езоп. Басни, Превод от старогръцки: Тодор Сарафов, Издателство „ Христо Г. Данов “, 1982 година

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 4udovi6teto (преди 2 минути) Рейтинг: 15193 | Одобрение: 5903 Ако Великият Йосиф Хербст знае каква курвенски повратлива публицистика върлува в България през днешния ден, щеше да се обръща в гроба си по три пъти дневно.  :errm: https://www.facebook.com/profile.php?id=100001222017028Валери Станков Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа по
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР