Изтичат лични данни от РИК-овете в страната. Изборният процес е

...
Изтичат лични данни от РИК-овете в страната. Изборният процес е
Коментари Харесай

Михов и Сиди със сигнал до Рашков: Изтичат лични данни от РИК-овете в страната

Изтичат персонални данни от РИК-овете в страната. Изборният развой е съществено заплашен, споделят в сигнал до вътрешния министър доцент Милен Михов и Александър Сиди от „ Българските патриоти – Вътрешна македонска революционна организация, ВОЛЯ И НФСБ “, публикуван до медиите.

Ето какво споделят още в него:

" Става въпрос за хора, които обратно в годините са били представители на Вътрешна македонска революционна организация в секционните комисии, към които през днешния ден интерес демонстрират представители на Слави и „ мутрите “. Хората са обезпокоени, че непозволено техните персонални данни са станали притежание на политическите централи на двете обединения, защото това намерено се споделя от вербовчиците. Информацията за трите имена, номер на телефон, а надлежно и адрес и ЕГН за лицата, обслужващи изборния развой, се съхранява единствено и само в Районните изборни комисии. И тя е конфиденциална. От няколко години на територията на целия Европейски съюз работят и разпоредбите на GDPR – още по – прецизна и безапелационна във връзка с персоналните данни нормативна уредба. И от тук поражда въпросът кой е дал позволение за разпространението към тези две партийни централи на данните на нашите хора?

До нас доближиха голям брой сигнали от български жители, които имат опасения, че е налице корист с персоналните им данни. Представители на Политическа партия „ ИМА ТАКЪВ НАРОД “ и на КП „ ИЗПРАВИ съдебна експертиза! МУТРИ ВЪН! “ - субекти, регистрирани за присъединяване в идните избори за Народно заседание, планувани за 11 юни 2021 година, са звънели на избрани лица за агитирането им да бъдат регистрирани като покровители и упълномощени представители. Тези лица обаче са били някогашни покровители и упълномощени представители на предходните избори, създадени на 4 април 2021 година Агитиращите лица са разполагали с трите имена и телефонния номер, както и политическата мощ, от която е препоръчан всеки един жител, който е потърсен. Факт, който представителите на двата политически индивид, са изтъквали във всеки един диалог. Тези данни следва да се съхраняват само от съответната Районна изборна комисия, в която съгласно закона се записват двете правни фигури, призвани да пазят правата и ползите на предложилите ги партии, обединения и инициативни комитети по време на изборния развой, се акцентира още в сигнала.

По отношение на другия зародил проблем също имаме много терзания. Днес е последният период за подаване на заявление за гласоподаване по сегашен адрес. Оказва се, че отдалеченото подаване, доказано с дипломиран електронен автограф, е отпаднало условие по неразбираеми за нас, а и от правна позиция аргументи. До изборите на 4 април съществуваше опция за попълване на онлайн формуляр на уеб страницата, категорично верифициран с КЕП. Сега се изисква само попълване без никаква верификация. Каква е повода и кой ще подсигурява достоверността на подадените заявки?

Всеки, разполагащ с персоналните данни на трето лице, би могъл да подаде от негово име заявление за гласоподаване по сегашен адрес и то без даже да има опция той да разбере. По същия метод трето лице може да отдръпна безпроблемно към този момент подадено искане за гласоподаване по сегашен адрес още веднъж от същия този уебсайт след въвеждане на данните му. Смятаме това за извънредно тревожно и застрашаващо изборния развой в Република България. Още повече с оглед достигналите до нас сигнали за корист с персонални данни тази заплаха е още по-голяма, се споделя още в претекстовете към сигнала на Патриотите.

Всички тези обстоятелства ни навеждат на извода, че има съществени предпоставки за опорочаване на изборите на 11 юли. Като министър на вътрешните работи Вие, господин Рашков, неведнъж заявихте, че ще извършите нужното, с цел да създадете условия за почтени и безпристрастни избори.

Това, на което ние ставаме очевидци обаче, като визираме и разкритите от ЦИК в прорез с член 14, вр. с член 15 от Изборния кодекс, секции в Турция, за нас са съществени предпоставки за подозрения по отношение на честността и сигурността на идните избори.

Ето за какво, господин Рашков,

Обръщаме Ви внимание върху три съществени проблема, които могат да се окажат доста огромен проблем както за легитимността на изборите, по този начин и за националната сигурност на страната ни. Все отново това са взаимно свързани процеси, написа в още в документа

Прилагаме и цялостния текст на сигнала:

До: Г-Н БОЙКО РАШКОВ –

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

От: доцент Милен Михов – зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация, и Александър Сиди – член на Националното управление на Вътрешна македонска революционна организация

СИГНАЛ

Уважаеми господин Рашков,

Обръщаме се към Вас с оглед сериозното ни терзание по отношение на сигурността на персоналните данни на част от българските жители, както и по отношение на опцията за възпрепятстване на жители да упражнят правото си на глас, което би довело до компрометиране на изборния развой.

• Относно съществуването на корист с персонални данни:

До нас доближиха голям брой сигнали от български жители, които имат опасения, че е налице корист с персоналните им данни. Представители на Политическа партия „ ИМА ТАКЪВ НАРОД “ и на КП „ ИЗПРАВИ съдебна експертиза! МУТРИ ВЪН! “ – субекти, регистрирани за присъединяване в идните избори за Народно заседание, планувани за 11 юни 2021 година, са звънели на избрани лица за агитирането им да бъдат регистрирани като покровители и упълномощени представители. Тези лица обаче са били някогашни покровители и упълномощени представители на предходните избори, създадени на 4 април 2021 година Агитиращите лица са разполагали с трите имена и телефонния номер, както и политическата мощ, от която е препоръчан всеки един жител, който е потърсен. Факт, който представителите на двата политически субекта са изтъквали във всеки един диалог. Тези данни следва да се съхраняват само от съответната Районна изборна комисия, в която съгласно закона се записват двете правни фигури, призвани да пазят правата и ползите на предложилите ги партии, обединения и инициативни комитети по време на изборния развой.

С оглед гореизложеното, считаме че е налице корист с персоналните данни на част от българските жители, регистрирани като покровители и упълномощени представители по време на предходните избори за Народно заседание, създадени на 4 април 2021 година

• Относно заплахата от възпрепятстване на част от българските жители да упражнят правото си на глас и с това да се компрометира изборния развой:

Съобразно член 36, алинея 1 от Изборния кодекс гласоподавател, чийто непрекъснат и сегашен адрес са в разнообразни обитаеми места, може да изиска да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес. Тази опция е планувана от законодателя за улеснение на всеки жител, отговарящ на условията на закона, да упражни дейното си изборно право на мястото, в което живее. С оглед това, бе планувана опция за подаване на заявление за гласоподаване по сегашен адрес по електронен път на следния уебсайт, а точно:. До организирането на идните избори за Народно заседание на 11 юли 2021 година имаше въведена одобрена процедура по подаване на сходно електронно заявление за гласоподаване по сегашен адрес, която беше изменена. Подаването на настояването за гласоподаване по сегашен адрес по електронен път ставаше само посредством дипломиран електронен автограф (КЕП), който съгласно закона е единственото законосъобразно средство, което дава опция на едно физическо лице да се легитимира и подаденото от него искане и/или подписан документ да има правна стойност, равна с тази на подписан физически документ. В момента при подаване на заявление в горепосочения уебсайт сходно условие за КЕП или друго средство за автентикация липсва. Всеки, разполагащ с персоналните данни на трето лице, би могъл да подаде от негово име заявление за гласоподаване по сегашен адрес и то без даже да има опция той да разбере. По същия метод трето лице може да отдръпна безпроблемно към този момент подадено искане за гласоподаване по сегашен адрес още веднъж от същия този уебсайт след въвеждане на данните му. Смятаме това за извънредно тревожно и застрашаващо изборния развой в Република България. Още повече с оглед достигналите до нас сигнали за корист с персонални данни тази заплаха е още по-голяма.

Предвид изложеното показваме мощната си паника по отношение на опцията за компрометиране на изборния развой в Република България и действителната заплаха от възпрепятстване на значителен брой български жители да упражнят правото си на глас.

Уважаеми господин Рашков,

С оглед качеството Ви на министър на вътрешните работи апелирам да назначите да се извърши надлежна инспекция по по този начин описаната фактическа конюнктура по отношение на съществуването на корист с персонални данни.

Моля неотложно да извършите всички дейности, влизащи в кръга на Вашата подготвеност, за осъществяването на главното Ви конституционно обвързване като част от длъжностен кабинет, а точно подготовка и осъществяване на законосъобразни и чести избори.

С почитание:

Милен Михов

Александър Сиди
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР