Изтичането на дерогацията е свързано с евентуална сделка за продажба

...
Изтичането на дерогацията е свързано с евентуална сделка за продажба
Коментари Харесай

Владислав Панев: Изтичането на дерогацията е свързано с евентуална продажба на рафинерията в Бургас

Изтичането на дерогацията е обвързвано с възможна договорка за продажба на рафинерията на " Лукойл ". Това съобщи депутатът от ПГ " Продължаваме промяната - Демократична България " Владислав Панев в " Денят стартира ".

Според него не би трябвало депутати да се месят в покупко-продажби сред частни субекти.

" Дерогацията не реализира своите цели и това е явно, преди началото на войната в Украйна преработката на съветски нефт беше 50% от общата преправка, след войната се увеличи на 90%, тъй като на " Лукойл " им е по-лесно да преработват по-евтин нефт. Държавата не съумя да прибере тази разлика в държавния бюджет и държавното управление не съумя да си свърши работата ", сподели Панев.

По думите му България заплаща повече обезщетения на " Лукойл ", в сравнение с да получава налог облага.

" Очевидно задачите на дерогацията не работят. Това е съображение дерогацията да бъде прекъсната по-бързо. Ако спреш предлагането на горива от " Лукойл ", а те явно нямат подготвеност за внасяне на неруски нефт в границите на 3 дни, това ще докара до деформиране на пазара ", посочи Панев.

Депутатът от ПГ " Продължаваме промяната - Демократична България " разяснява и бюджетът за 2024 година, който народните представители към момента разискват.

" Бюджетът е изработен по този начин, че дефицитът от 3% да бъде удържан, само че не с цената на огромни жертви. Тоест, имаме задоволително огромни буфери, които при по-малко доходи в бюджета, да балансират ", изясни Панев.

Владислав Панев акцентира, че Западна Европа влиза в доста сложни стопански времена, а тя е главен сътрудник на България.

" Това ще окаже въздействие на икономическия напредък на България - тази и другата година. Това значи, че, с цел да си стъпим на краката и да излезем по-силни от тази обстановка, имаме потребност от мощни промени, които се случват с много мудни темпове ", разяснява депутатът.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР