Изтичането на данни в Албания продължава, като в рамките на

...
Изтичането на данни в Албания продължава, като в рамките на
Коментари Харесай

В Албания има растящ скандал с лични данни и заплати на политици

Изтичането на данни в Албания продължава, като в границите на единствено няколко дни в интернет се популяризира и трети документ, този път съдържащ регистрационни номера на коли, оповестява " Екзит Нюз ". От сряда насам в медийни портали и посредством WhatsApp се популяризират файлове в Excel, съдържащи имената, месечните заплати, работните места, номерата на персоналните карти и даже телефонните номера на повече от 630 000 албанци, напомня БГНЕС.

Втора база данни за заплати, работни места и персонални данни на жители в обществения и частния бранш за месец април с оповестяване на телефонните им номера, в допълнение задълбочава абсурда с приключването на персонална информация на албански жители.

В данните за април 2021 година, които съответстват с парламентарните избори, има втора страница, на която са изброени трите имена, дата на раждане и телефонен номер на към 900 000 жители.
И в Албания арестуваха министър за корупция поради боклуци
Бивш албански министър на околната среда е бил задържан през днешния ден по съмнение, че е прибрал няколко милиона евро подкупи, заяви правосъден...
Прочети повече
" Този лист демонстрира, че най-голямото заплащане на месечна заплата е в Държавната разследваща работа (ШИШ), където е изплатена заплата в размер на към 590 000 евро. Мениджърите на банки и петролни компании имат високи приходи, които доближават до 90 000 евро на месец, оповестява " Ора Нюз ".

Но съгласно същия източник най-тревожен е абсурдът с разкриването на самоличността на разузнаването или други сътрудници, чиято работа би трябвало да се пази в загадка, с цел да не се заплашва тяхната сигурност.

Според оповестения за април лист спрямо оповестения по-рано за януари броят на чиновниците се е нараснал с 60 000.

Това, което в допълнение възмущава албанското общество за метода, по който се харчат парите им, е фактът, че кметът на Тирана Ерион Велиай заплаща по 18 000 евро на месец за 20 съветници, т.е. към 200 000 евро на година.
Албания конфискува над 18 млн. евро от нефтения магнат Резарт Тачи
Албанската Специална прокуратура за битка с корупцията и проведената престъпност (SPAK) разкри скица за пране на пари в границите на о...
Прочети повече
В третия лист са включени и заплатите на президента Илир Мета и премиера Еди Рама. Държавният глава има месечна заплата от 257 000 леки (2106 евро), до момента в който министър председателят Рама има 228 730 леки (1874 евро). Много по-високи заплати получават петима чиновници на албанската загадка работа ШИШ, чиито заплати варират от 3278 до 7377 евро.

Министър-председателят Еди Рама се извини на албанците за това нарушаване на сигурността и прикани прокурорите да продължат следствието. Той отхвърли да има доказателства за външен пробив в киберсигурността, като дефинира въпроса като " вътрешно " приключване на информация.

Албанските прокурори започнаха следствие на случая, като приканиха на разпит чиновници от държавната осведомителна организация и данъчните служби.

През април 2021 година в общественото пространство изтекоха данните на към 910 000 албанци. Твърди се, че тези данни са взети от Гражданския указател и са предоставени на Социалистическата партия за потребление в предизборната акция.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР