Изтеклите от НАП данни са били предоставяни на световни медии

...
Изтеклите от НАП данни са били предоставяни на световни медии
Коментари Харесай

Прокуратурата: Изтеклите данни от НАП са изпратени до световни медии


Изтеклите от Национална агенция за приходите данни са били предоставяни на международни медии като Би Би Си, "Ройтерс " и други Това разгласи Евгения Станкова, завеждащ Отдел „ Антитероризъм " в Спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото против шефа на "ТАД Груп " Иван Тодоров. "Това дава опция да се засегне националната сигурност на страната ", добави Станкова.

По-рано денем в Специализирания углавен съд беше импортирано искане за налагане на мярка за неотклонение „ задържане под стража " на Тодоров. Той е упрекнат в подбуждане към кибертероризъм. От прокуратурата декларират, че той не е съдействал по никакъв метод на следствието и не е дал паролите на компютрите, конфискувани от офиса на "ТАД Груп ".

Във вторник са извършени разпити на чиновници на Национална агенция за приходите. От тях е станало ясно, че копираните данни на над 5,1 млн. жители са били предоставени на разнообразни уеб сайтове. В материалите по делото написа, че към 2 седмици преди задържането на посоченият за причинител на закононарушението Кристиян Бойков данните са предоставени на уеб страницата „ Биволъ ". Освен това. имало прикрит чат сред един от обвинените и притежателя на „ Биволъ ", заяви прокурор Станкова.Специализираната прокуратура удостовери, че има теч на данни и на хора, заемащи висши управителни длъжности.

От разпитите на чиновниците на „ ТАД Груп " излиза наяве, че са търсени изборно компании. Целта на активността е била да се дестабилизира политическата конюнктура в страната и това е реализирано, разяснява още Станкова.Според спецпрокурорите друга цел на офанзивата против приходната организация е да се внесе ужас измежду популацията, което също се е случило. Служители на Национална агенция за приходите обяснили, че доста български жители се тормозят за изтеклите им данни и са постъпили голям брой тъжби и запитвания. Имало доста хора, които подали заявки за издаване на нови персонални карти.

"ТАД Груп " е хакнала и сървъра, обвързван с устройствата на "Поливни системи " пред Народното събрание, разкриват още от държавното обвиняване. Целта била активирането на поливната част пред Народното събрание при прекосяване на висши държавници.

Заради всички налични в материалите по делото данни, от Специализираната прокуратура желаят то да се гледа при закрити врата.

Иван Тодоров е упрекнат и се проверява в подбуждане за кибертероризъм. Той беше арестуван във вторник на Летище София.

В разгара на хакерския скандал Иван Тодоров отпътува за Канада на, по думите му, от дълго време планувано посещаване. От прокуратурата го оповестиха за търсене и издадоха европейска заповед за арест.

Очаква се Национална агенция за приходите да даде информация за ограниченията, които взема след източването на персоналните данни на милиони българи. Преди дни, данъчните пуснаха на уеб страницата си приложение, в което всеки може да ревизира дали е станал жертва на хакерската офанзива. Директорът на организацията - Галя Димитрова, ще приказва за първи път след годишния си отпуск, който не прекъсна, макар аферата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР