Изтекли са около 4 тона охладителна течност, използвана за поддържането

...
Изтекли са около 4 тона охладителна течност, използвана за поддържането
Коментари Харесай

Тревога в Япония! Нова авария в АЕЦ Фукушима

Изтекли са към 4 тона охладителна течност, употребена за поддържането на ледена стена към атомната централа във Фукушима, оповестява локалната медия NHK.

Операторът Tokyo Electric Power Company (Tepco) на японската АЕЦ, аварирала през 2011 година, показва, че течът е станал на 16 януари.

Според специалистите е допустимо повода да е спукана тръба към някой от специфичните резервоари.

От Tepco твърдят, че ще опитат да открият точното място на повредата допустимо най-скоро. Те акцентират и че изтеклата охладителна течност не заплашва околната среда.

Изградената преграда е предопределена да блокира подпочвените води от навлизане в постройките на реактора, които бяха развалени поради земетресението и последвалото го цунами през 2011 година За задачата се употребява разтвор на калциев хлорид за поддържане на бариерата. Течността се съхранява при минус 30 градуса по Целзий в четири резервоара.

Въпреки теча от Tepco твърдят че защитната стена към момента в положение да задържа подпочвените води, защото са нужни няколко месеца, преди да стартира да се размразява.

Припомняме, на 11 март 2011 година Япония бе ударена от мощно земетресение и цунами, при които починаха общо към 18 500 души. Природното злополучие докара и до нуклеарен срив в атомната електроцентрала във Фукушима и радиация наложи евакуацията на 160 000 поданици. Това беше най-тежката нуклеарна злополука от повредата през 1986 година в Чернобил, Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР